Pohár ČR v plavání mladších žáků

02. 12. 2019 Plavání « zpět

Jičín - Celá sobota patřila v plaveckém bazénu Motorletu Praha poháru ČR v plavání mladších žáků. V kategorii jedenáctiletých je tato soutěž nejvyšší, kterou mohou absolvovat, a mnohdy je označována jako "neoficiální" mistrovství ČR této věkové kategorie. Na poháru mohou startovat pouze žáci, kteří si postup vybojovali během listopadu v jednotlivých krajských kolech v Čechách a na Moravě. Sjíždějí se tedy vždy jen ti nejlepší plavci, kteří dosáhli nejlepších časů v kvalifikacích. Na Zimní pohár bylo přijato ze všech kvalifikačních kol pouze 30 nejlepších zaplavaných výkonů na tratích 50 a 100 m, na tratích 200 m postupovalo 24 závodníků a v disciplínách 400 a 800 m pouze 18 nejlepších dle dosažených časů!

Letošní pohár v Praze byl výjimečný jak velkou účastí 300 závodníků, tak i počtem 60 přihlášených oddílů z celé ČR. V takovéto konkurenci byl pro jičínská děvčata úspěchem samotný postup na mistrovství! Z plaveckého oddílu Delfín Jičín se povedlo probojovat na Zimní pohár hned pětici žákyň, které dosáhly velmi pěkných výsledků a přesvědčily se, že se mohou rovnat i těm nejlepším ve své kategorii.

Plavecký oddíl a město Jičín reprezentovaly Adriana Hátlová, která se v závodě na 100 m znak umístila na 7. místě a na tratích 200 m kraul a polohový závod obsadila shodně 11. pozici. Anna Viková obsadila v závodě na 50 m motýl rovněž 7. místo a na stejně dlouhé trati, ale kraulem, obsadila 15. místo. Tereza Myšková se probojovala na prsařské disciplíny, kde obsadila na 100metrové trati 18. místo. Malinká škoda byla jen ta, že na jičínská děvčata "dolehla" z přemíry zodpovědnosti z tak velkých závodů trošičku nervozita a nepovedlo se jim zopakovat časy z kvalifikace. Na mistrovství by s těmito časy dokonce atakovaly medailové pozice!

Další dvě jičínské závodnice na sebe upozornily především v nejtěžším závodě na 800 m volným způsobem, kam se probojovaly mezi 18 nejlepších děvčat z Čech. Petra Smolíková se oproti kvalifikaci na stejné trati před 14 dny dokázala zlepšit o celých 8 vteřin a doplavala si pro 14. místo. Petra ještě obsadila v závodě na 200 m znak, rovněž v osobním rekordu, 17. místo. Její oddílová kolegyně Eliška Gollová na trati 800 m také zlepšila svůj osobní rekord oproti kvalifikaci (o 9 vteřin) a obsadila 16. místo.

Přestože se závodnice Jičína urputně snažily a plavaly na hranicích svých možností, na medaile to při tak silném obsazení nestačilo, ale rozhodně se nemusí za svůj výsledek stydět. Všem výše jmenovaným děkujeme za úžasnou reprezentaci plaveckého oddílu a přejeme jim zasloužené volno a mnoho dalších plaveckých úspěchů i v roce 2020. Za tímto úspěchem stojí nejen píle našich plavců, ale i kolektiv cvičitelů a trenérů, kteří své svěřence dobře připravují, všem rovněž patří velké poděkování. (DeJič)