Bilance mužů FBK Jičín, 28 utkání bez porážky

02. 12. 2019 Florbal « zpět

Jičín - Jičínští florbalisté po suverénním postupu z krajské ligy drží šňůru neporazitelnosti i po šesti kolech vyšší soutěže. V posledním turnaji hájili domácí tvrz, prvním soupeřem byl aktuálně vedoucí celek tabulky, FbC Titáni Pardubice.

V úvodní třetině muži Jičína spustili ofenzivní nátlakovou hru, která soupeře přinutila hrát v hlubokém obranném bloku. Z něho se snažili vyrážet do rychlých brejků, avšak tato taktika na domácí neúčinkovala, když přece jen "něco proklouzlo", tak v brance zářil bezchybný Jan Kraus. Jeho protějšek v masce měl v prvním dějství štěstí, že hráči FBK hodně situací "přehrávali", byla tam kolikrát přihrávka navíc. Když konečně přišla přímá střela (Honza Klamrt), cinkla tyč (0:0). Ve druhé části pak přišla totální dominance Jičínských, obrovský tlak nemohli Titáni ustát. Krásná rychlá akce na jeden dotek celé první pětky ještě brankou neskončila (škoda, že není videozáznam, fakt to byla mňamka), v 21. minutě už ale zněla "gólsiréna" - akce Tomáše Matyse a na brankovišti pohotový Petr Dlouhý. Za tři minuty naprosto stejná situace se stejným obsazením (2:0). Jediná střela Pardubic za třetinu jasně ukazovala rozložení sil v utkání, které vrcholilo v poslední části. Na jejím začátku se musel celek KM automatik FBK Jičín ubránit v oslabení 3 na 5 (i v něm měl možnost skórovat!), fantasticky na čáře působil Honza Kraus a hráči se překonávali v obětavosti. A v plném počtu už hostující hráz plná trhlin praskla. Skvěle hrající Fanda Novák výborně v obraně vyvezl míček a u osy hřiště milimetrově trefil, 61 sekund po něm kapitán Michal Schreier svou klasickou střelou zvýšil na 4:0. Donutil tak soupeře k oddechovému času, který měl zastavit domácí lavinu. To se povedlo přesně jen na 42 vteřin, po nich svůj druhý gól vsítil Fanda Novák. Tenisový kanár uzavřel bombou do víka Patrik Sytný a zbytek utkání se proměnil v exhibici. V něm ještě přidal sedmý gól Tomáš Valkoun a symbolické razítko na jeden z nejlepších výkonů týmu mužů v historii jičínského florbalu dal Šrája pár sekund před koncem bombou do tyče, která možná zvoní ještě teď.

Skvělý mač, jenže muži Jičína se nemohli moc kochat pohledem na průběžnou tabulku a "sundání lídra", vzhledem k organizačním změnám a překopání rozpisu kvůli Náchodu museli totiž odehrát druhý duel po velmi zkrácené pauze proti čerstvým hráčům FbK Orlicko-Třebovska (hráli tento den jen jeden zápas). Hosté se navíc v prvních momentech neprojevovali moc sportovně, jejich hlasité výrazy však Jičín hned potrestal. V rychlém sledu se trefili Tom Matys a Fanda Novák, jenže soupeř reagoval a ještě do přestávky vyrovnal. A to ještě v brance Mates Kraušner zachránil dva jisté góly. Prostřední část byla o vzájemné tvrdosti, faulech, přesilovkách, mírně víc ze hry měli hosté, po gólech na obou stranách byl stav 3:3. Třetí třetina přinesla totální florbal, v čase 38:05 vysunul Péťa Dlouhý přihrávkou "Tondu" Matyse a ten si neuvěřitelným trikem v obrovské rychlosti podal přihlášku do soutěže gól roku napříč všemi soutěžemi. Slušně zaplněné hlediště šílelo, to však nikdo netušil, co přijde za chvíli. Vyrovnání soupeře nebylo úplně k průběhu celého zápasu zasloužené, Jičín však minutu a půl před koncem dal oddechovým časem najevo nespokojenost se stavem 4:4 a chtěl utrhnout výhru za každou cenu. Někde v hale musela přeběhnout černá kočka, Třebovsko utrhlo vedení! Thrillerovou koncovku a neuvěřitelnou vůli jičínských mužů po udržení více než roční neporazitelnosti nejde dost dobře popsat, tak jen finále - šest sekund před koncem Honza Štál nabil Valkymu a supersnajpr z první do šibenice uzavřel účet nádherného duelu. Konečný výsledek 5:5 znamenal prodloužení dechberoucí série mužů KM automatik FBK Jičín, za posledních 28 zápasů mají 26 výher a 2 remízy! Jako nováček Regionální ligy překvapují Jičínští soupeře svou hrou, v neděli 8. prosince budou čelit v Náchodě domácím a Dvoru Králové. Zaokrouhlí senzační šňůru bez porážek a udrží se tak na špici tabulky? (mp)

Sestava Jičína: Jan Kraus, Matěj Kraušner - Michal Schreier, Jan Klamrt, Vojtěch Haken, Daniel Taneček, Marek Pech, Marcel Jeřábek - Jan Štál, František Novák, Tomáš Valkoun, Tomáš Matys, Petr Dlouhý, Marek Hubaček, Ondřej Kabelka, Bobeš Plíšek, Patrik Sytný.