Florbalová extraliga žen, FBK Jičín jde do play-down

20. 02. 2020 Florbal « zpět

Jičín - Nejvyšší soutěž florbalistek v sobotu 15. února poslala ženy KM automatik FBK Jičín na palubovku Bulldogs Brno a hned v úterý se jelo na dohrávku do Prahy proti čtvrtému celku tabulky, Tigers Jižní Město.

I když v obou duelech podaly hráčky zlepšené výkony a jejich hra má stoupající úroveň, body do tabulky nepřipsaly. Přitom hlavně v moravské metropoli měly všechny trumfy v ruce.

Bulldogs Brno - KM automatik FBK Jičín 5:4 (1:4, 1:0, 3:0)

Hned v úvodu mohla skórovat hrající trenérka Lucka Paulovičová, neměla však štěstí, po devíti minutách se jako první prosadila chytře Kristýna Bachmaierová po výborné práci Nikoly Kuchařové za brankou. Klasika sezony - po vstřeleném gólu do minuty hned inkasovaný - platilo to i v Brně. Tuto pumelici však skvěle chytající Verča Samková fakt mít nemohla, stav 1:1 a nový začátek. V čase 14.07 se geniální přihrávkou na 30 metrů blýskla Šárka Smetáková a Zuzka Svobodová prostřelila domácí gólmanku. To ale nebylo v první třetině vše, bojovná Karolína Strejcovská předložila kapitánce Markétě Kosové a ta si věděla rady (1:3) a o půl minuty později se zkušeně prosadila Lucka Paulovičová. Buldočky zachránila siréna. Druhá třetina se dá shrnout do jedné věty: Brno snížilo po neodpískaném faulu, jičínské hráčky trefily 3 tyčky a nedaly další šance, stav 2:4 po čtyřiceti minutách. Poslední dějství se nedá úplně výstižně popsat, domácí hráčky byly produktivnější, lepší ne. Po dvou brankách byl v 50. minutě stav 4:4 a bylo jasné, že kdo dá gól, vyhraje. Skvělá Veronika Samková chytila trestné střílení, Zuzka Svobodová v samostatném nájezdu ani nezakončila. Tři minuty před koncem přišel neuvěřitelný zámek a drtivý tlak od první pětky FBK, bohužel ani 6 šancí během jednoho střídání ke gólu nevedlo. 110 sekund před koncem trefila domácí borkyně šibenici a stanovila tak konečné skóre na 5:4. Za zmínku určitě stojí, že Majda Fejfarová, Šárka Egrtová, Sára Čelišová a jejich trenérka Markéta Kosová se k týmu připojily po odehraném zápase 2. ligy juniorek ve Vysokém Mýtě!

Ivanti Tigers Jižní Město - KM automatik FBK Jičín 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

O tři dny později v pozměněné sestavě (chyběly Kuchařová, Bachmaierová, nemocná Lucka Růžičková nastoupila obětavě na pár střídání) se hráčky Jičína postavily proti týmu z top 4 a předvedly výborný týmový výkon! V brance bezchybná Marcela Velzelová (hráčka utkání), pevnější obrana, rychlé kontry, obětavá Markéta Kosová (dohrála zápas "s jednou" rukou a zvládla přihrát na gól!), Lucka Paulovičová a Majda Fejfarová úplně všude, Adélka Dlouhá hrála nej utkání sezony, Denča Kalousková nejlepší zápas života... Pochvalu by zasloužil celý tým, který byl opět pod dozorem nové posily trenérského týmu Vladimíra Kamenického. Stejně jako snad ve všech duelech se však hráčky Jičína potýkaly s nejtěžším soupeřem, produktivitou. Jediný gól vstřelila čím dál lépe hrající juniorka Naty Kuželová.

Konečná porážka 4:1 dala Jičínu jistotu, že se po třech účastech v řadě tentokrát nepodívá mezi 8 nejlepších týmů, hrát bude o udržení extraligy v ošidném systému play-down. Martin Petrgál

Sestava Jičína: Veronika Samková, Marcela Velzelová - Šárka Smetáková, Lucie Růžičková, Sára Čelišová, Denisa Kalousková, Adéla Dlouhá - Lucie Paulovičová, Majda Fejfarová, Markéta Kosová, Natálie Kuželová (v Brně chyběla, střílela za juniorský tým), Kristýna Bachmaierová, Zuzana Svobodová, Nikola Kuchařová, Tereza Mrázková, Karolína Strejcovská, Šárka Egrtová.