Florbalisté Jičína krůček od postupu do divize

25. 02. 2020 Florbal « zpět

Jičín - Velký úspěch stojí před mužským týmem KM automatik FBK Jičín. Po vydařeném domácím turnaji nejenže protáhli sérii neporazitelnosti na 36 utkání (i s minulým ročníkem), navíc se však velmi přiblížili postupu do divize! Pomyslnou třešničkou na dortu je pak první místo v tabulce Regionální ligy, kde muži mají status nováčka soutěže.

KM automatik FBK Jičín - Špindl Ubals TJ Spartak Vrchlabí 6:4 (1:0, 3:2, 2:2)

V prvním duelu čekal domácí celek velmi zkušený soupeř, několikanásobný šampion soutěže (kvůli chybějící mládeži nemohl postoupit). Od úvodního hvizdu se jičínští hráči dostali do tlaku, který vyvrcholil na konci třetí minuty, kdy se trefil ostrým švihem do šibenice kapitán Michal Schreier. Další šance zůstaly nevyužity, borci FBK některé situace dost "přehrávali". V druhé části pak domácí dominovali. Parádní florbal před skvělými diváky vrcholil postupnými brankami Tomáše Matyse, Fandy Nováka a Petra Dlouhého, Vrchlabí pouze korigovalo skrytou střelou, průběžný stav 4:1. Samozřejmě ale přišla komplikace. Jičín asi po třech trefených břevnech smolně inkasoval 20 sekund před koncem, a do třetí třetiny se tak šlo za stavu 4:2, což bylo vzhledem k průběhu utkání pro hosty velmi milosrdné. Ti však vstoupili do posledního dějství velmi koncentrovaně, navíc se jim povedlo slepenými góly dokonce vyrovnat! Drama vrcholilo, v brance Jičína chvílemi čaroval Petr Líbal, na druhé straně pokračovalo střelecké trápení. Infarktová koncovka, nejprve hosté promarnili přesilovku, tři minuty před koncem stejnou výhodu dostali muži FBK. V čase 42:08 nabil Honza Klamrt a Tomáš Valkoun se nemýlil - 5:4. Minutu před koncem pak ještě filigránským kouskem z trestného střílení pečetil Tomáš "Tonda" Matys, a Jičín oslavil zasloužené a nesmírně důležité vítězství 6:4

HAGA Pardubice - KM automatik FBK Jičín 7:11 (3:1, 1:5, 3:5)

Neoblíbený soupeř inkasoval rychlou branku z hole Marcela Jeřábka, avšak za 11 sekund stihl vyrovnat. V páté minutě byl pak vyloučen na 5 minut plus do konce utkání jičínský Marek Hubaček, což ovlivnilo celou první třetinu. Pardubice v dlouhé výhodě dvakrát skórovaly, domácí děkovali brankáři Honzovi Krausovi, že průběžný stav nebyl pro soupeře ještě vyšší než 3:1. Hráči si o přestávce něco řekli, dokázali zkrotit emoce a vlétli na hřiště jako uragán. Báječné akce bavily diváky, a hlavně padaly i branky. Valky, Matys, Valky, Péťa Dlouhý a nakonec opět Tomáš Valkoun kompletuje svůj hattrick, za 6 minut byl stav 6:3 pro Jičín! Pardubičtí ještě stihli korigovat, nástup do třetí třetiny se však nesl v duchu druhé části. Skórovali Patrik Sytný, Tomáš Matys, opět Sytný a již na 10:4 zvýšil Honza Klamrt. Prostor v utkání nakonec dostal celý kádr, konečný výsledek potěšil diváky, kteří hráče odměnili ovacemi vestoje! A hráči jim náležitě zatleskali, klub FBK Jičín děkuje senzačnímu publiku!

Muže čeká ještě šest zápasů, matematicky bude postup hotov, pokud získají minimálně 4 body (ze všech 6 duelů) nebo minimálně zremizují vzájemný zápas s týmem Orel Rtyně v Podkrkonoší. Divize volá! Martin Petrgál

Sestava Jičína (za jménem vždy branky + asistence z obou zápasů): Petr Líbal, Jan Kraus - Michal Schreier 1+0, Jan Klamrt 1+4, Marcel Jeřábek 1+0, Vojtěch Haken, Daniel Taneček 0+1 - Tomáš Matys 4+6, Patrik Sytný 2+0, Petr Dlouhý 2+1, Tomáš Valkoun 5+2, František Novák 1+0, Jan Štál 0+1, Ondřej Kabelka 0+1, Bohumil Plíšek, Martin Procházka.