Crossgolfisté odstartovali, Jakub Novák vyhrál v Mostě

04. 03. 2020 Ostatní « zpět

Jičín - Další sezonu crossgolfu odstartoval turnaj kategorie A v okolí jezera Benedikt v Mostě. V této hezké a zajímavé lokalitě se ještě žádný celorepublikový turnaj nekonal, a tak všichni měli stejnou šanci na výborný výsledek, samozřejmě kromě místních hráčů.

Ráno, po nočním sněžení, si bílé hřiště žádalo barevné míčky, a to byl pro některé nezkušené hráče zásadní problém, když měli jen bílé. Nároky na psychiku vzrostly zvláště po tom, když po nepříliš povedených úderech se jen zavlnila hladina místního jezera. I protřelí hráči si museli uvědomit, že nízkou pomalejší ránu ihned zastaví sníh a naopak vysoká rána se odrazí velmi daleko od tvrdého promrzlého podkladu.

Po základních 10 jamkách se mezi nejlepšími objevili i Jičíňáci Milan Raulím (31 úderů) s minimální ztrátou na vedoucího J. Stehlíka (30) a Jakub Novák (33) na děleném 4. místě. Tři finálovky okolo jezera nečekaně zamíchaly pořadím. Jasné vítězství si J. Stehlík z Akce WC (39 - 30+9) s přehledem udržel, ale pak se děly neuvěřitelné věci. Nakonec si cenné druhé místo vybojoval Jičíňák Míra Jedlička (43 - 34+9), který musel sundat i boty a vlézt na kraj jezera, ale vyplatilo se! O bronzu rozhodl dodatečný rozstřel a tým Akce WC se opět radoval, když F. Šrámek (44 - 36+8) odolal dalším hráčům. Jičínský M. Raulím (44 - 31+13) tolik štěstí neměl a zbylo na něho jen nepopulární dělené 4. místo, alespoň ho mohlo částečně utěšit vítězství v seniorech. J. Novák (47 - 33+14) si finále moc neužil a propadl se na 8. místo, ale jak se ukázalo, získal zkušenosti, které druhý den přetavil ve zlato! 12. Vratislav Jedlička (54 - 38+16) doplatil na těžké finále a získal alespoň 2. místo v seniorech. V ceněném finále si zahrál i Vlasta Jirouš (55 - 39+16), vybojoval 14. místo a završil naprostou jičínskou nadvládu v seniorech, když získal bronz! O překvapení dne se postarala nová vycházející jičínská hvězda mezi ženami, výborná pozemkářka a florbalistka Kateřina Rozsypalová, která se hned v prvním velkém turnaji dostala na dámskou bednu a brala bronz. Zbytku Jičíňáků se už moc nedařilo, ať to byl Jirka Marek, Dan Ersepka (3. junior), Míla Petrová či Jitka Raulímová.

Nedělní turnaj nižší kategorie (B) se už hrál na velice známém terénu u světoznámého kostela. Účast hráčů dle očekávání klesla těsně pod pětadvacet, ale jádro zůstalo.

Základních 8 jamek všichni odehráli ve svižném tempu a podle očekávání byly rozdíly minimální. Průběžného vedení se ujal M. Solík (24 úderů) z Třebíče, za ním čekali na šanci další a mezi nimi nechyběli ani Jičíňáci J. Novák s V. Jedličkou (26). Na stavění náročných finálových jamek překvapivě dostali důvěru Pražáci, plně využili místního jezera a žádná z jamek nebyla pod 120 m. To přesně vyhovovalo J. Novákovi (34 - 26+8), který má spíš problémy s krátkými ranami. Žbluňkání míčků ostatních hráčů si nevšímal a jako ve snu dokráčel výborným finálem ke svým prvním stupňům vítězů a rovnou na stupeň nejvyšší. Z 2. místa se radoval, sice ještě junior, T. Horský (35 - 26+9) z KEG Dobruška a 3. byl po dramatickém rozstřelu vítěz základní části M. Solík z Třebíče (39 - 24+15). V. Jedlička (41 - 26+15) utopil ve finále 3 míčky a propadl se na dělené 6. místo (2. senior). Těsně před branami finále zůstal J. Marek (3. senior). K. Rozsypalová udržela krok s ostatními v první dvacítce a zopakovala 3. místo mezi ženami. M. Petrové členitý park s neprostupnými houštinami nevyhovoval. (gmj)