Muži FBK Jičín postoupili do divize

30. 03. 2020 Florbal foto: 2 « zpět

Jičín - Český florbal ukončil sezonu a z rozhodnutí výkonného výboru se soutěže "anulovaly", naděje na postup či obavy ze sestupu se rozplynuly. V divizích však systém soutěže určuje sestupující ihned po základní části, pro ročník 2020/2021 tedy budou oslovené kluby, jejichž týmy byly na špici Regionálních lig v době zastavení soutěží, zda budu mít zájem o postup výš.

Muži KM automatik FBK Jičín tak mají jistotu, že druhý rok za sebou postupují a právě zmíněnou divizi si zahrají! Vynikající úspěch jičínského florbalu byl podpořen i statistikami: nejlepší útok, nejlepší skóre, 4 hráči v TOP 10 kanadského bodování, navíc vítězem je Tomáš Matys.

Pojďme se podívat na všechny hráče, kteří byli součástí kádru.

V brankovišti se prostřídalo 5 mužů v masce, nejvíce v permanenci byl Honza Kraus, který se vyprofiloval v jedničku - řečeno hokejovou terminologií. Jeho výkony byly konstantně parádní. Výkonnostně však velmi mile překvapil nováček ve florbalových soutěžích Petr Líbal, který naskočil až v druhé polovině ligy a vedl si znamenitě! Menší porci minut pak dostali Matěj Kraušner, Josef Hladík a David Bret. Ti poznávali v utkáních i na trénincích, že spoluhráči v poli jsou hodně ofenzivně ladění.

Obranné šiky vedl kapitán Michal Schreier, který měl i rozhodující slovo ohledně sestavy. Odehrál všechna utkání (16), vstřelil 5 gólů, na 6 přihrál. Především však měl pouze 1(!!!) dvouminutový trest, výborná práce v celé sezoně. Stejnou porci zápasů zvládl i Honza Klamrt, který k jedné brance přidal hned 18 finálních přihrávek a stal se třetím nejlepším nahrávačem Regionální ligy! I Vojta Haken nevynechal ani jeden mač, do "kanady" zapsal 0+5, svoje si odehrál. Daniel Taneček na jednom turnaji chyběl, spolehlivý borec myslící především na defenzívu, výborně čte hru, nebyl ani jednou vyloučen. Deset duelů zvládl Marcel Jeřábek, univerzální bijec, kterého občas limitovalo zraněné koleno. Pořád s hlavou nahoře vstřelil 2 góly. Šest utkání stihl Marek Pech, který v sestavě naskočil vždy tam, kde bylo potřeba. Životní výhru si připsal "doma", když se stal v průběhu sezony tatínkem.

Forvardům celé ligy, jak již bylo zmíněno, vládl Tomáš Matys. V šestnácti mačích zaznamenal bilanci 16+32, byl i suverénně nejlepším nahrávačem ligy. Na třetí místo kanadského bodování ligy se prostřílel Tomáš Valkoun, v počtu gólů byl dokonce druhý (28), odehrál také vše. Další dvacetigólový střelec Petr Dlouhý (pátý mezi šutéry) přidal sedm nahrávek, což znamená 9. místo v kanadském bodování. Hned o místo za ním najdeme ve statistikách Frantu Nováka, který zapsal ve 14 zápasech bilanci 14+13, velmi povedený ročník. Právě s Fandou a Valkym vytvořil skvěle sehraný útok Honza Štál, asi nejlepší hráč box to box (nyní fotbalová terminologie), počet naběhaných kilometrů ve sprintu za zápas však není znám. Bilance v deseti kláních 8+4. Jen na jednom turnaji chyběl Marek Hubaček, s bilancí 6+3 může být spokojený, dokázal do hry vnést energii i jako střídající hráč v průběhu utkání. I přes pracovní a studijní povinnosti za hranicemi stihl Patrik Sytný naskočit do 10 partií, střelecky se mu dařilo (8 zářezů a 2 asistence). Mladé pušky Ondra Kabelka (12 U, 2 góly, 4 asistence) a Bohouš Plíšek (9 U) především sbírali další zkušenosti, Ondra prokázal velké zlepšení proti předchozímu ročníku, "Plíšan" jako novic v týmu ukázal velký potenciál. Epizodní roli si pak na pár střídání střihl Martin Procházka, z pozice vedoucího družstva tým hecoval Tomáš Matys starší.

Na závěr gratulace celému týmu, a ať se daří i ve vyšším levelu, celostátní divizi! Fanoušci se tak mohou těšit na více domácích utkání, hrací systém soutěže je totožný s extraligou žen. Martin Petrgál

Tabulka po 16. kole Kanadské bodování

foto

foto