Ve Štikovské rokli se pojede třetí závod letošní mistrovské autokrosové sezony

04. 09. 2020 Motorismus « zpět

Nová Paka - U příležitosti blížícího se autokrosového závodu se v ředitelské věži autokrosového závodiště ve Štikovské rokli uskutečnila ve čtvrtek 3. září tisková konference. Novopacký autokros oslaví v sezoně 2021 padesátku, premiérový závod se ve Štikovské rokli jel počátkem listopadu 1971. Tehdy byla závodní trať, v porovnání se současnou, ještě zcela jiná.

Letošní motoristická sezona je obecně výrazně ovlivněna opatřeními proti covidu-19 a řada závodů a soutěží byla zrušena. To však nic nemění na tom, že se už v polovině prázdnin rozjela letošní mistrovská autokrosová sezona závody v Poříčí nad Sázavou. Následoval Humpolec a Nová Paka bude ve dnech 11. až 13. září třetím pokračováním Mezinárodního mistrovství České republiky.

Vzhledem ke zrušené "Evropě" se na startu objeví kromě domácích jezdců i řada závodníků ze zahraničí, což výrazně zkvalitní konkurenci. Podle posledních informací se dosud přihlásilo přes sto čtyřicet jezdců.

Při pohledu do jednotlivých kategorií zjistíme, že se v divizi Super buggy přihlásilo devatenáct účastníků v čele s Grencisem, Kubíčkem, Jordákem, Štětinou, Antonym, Nikodémem, Furazhkinem a pozornost si zaslouží i pětasedmdesátiletý Jaroslav Hošek. Osmnáct závodníků zaslalo svoje přihlášky do Buggy 1600. Mezi favority patří Holzleitner, Laubach, Wibbeler, ale překvapit může na domácí trati i Filip Hartman.

V divizi "plechovek" Touring autocross a D5 je zatím šestnáct jezdců. Tady se zřejmě odehraje velký souboj mezi Fejfarem, Výborným, Horčičkou, Bartošem a Musilem. Pěkná účast se sešla v Junior Buggy, kde mezi patnácti účastníky vynikají Novotný, Medlík a Pytloun. Nejvíce jezdců je přihlášeno v divizi Kartcross, celkem třiadvacet v čele s Doležalem, Ducháčkem nebo Sklenářem. V divizi 6 budou platit za největší favority Dubravský a Jánošové, v divizi 2 pak J. Bartoš, Vávrové nebo Babák. Třicítka jezdeckých nadějí je přihlášena v kategoriích Racer Buggy 125, 160 a 250.

Formální a technické přejímky začnou v pátek 11. září od 15 hodin. V sobotu 12. září zahájí závodní program první měřené tréninky v půl deváté a první závodní jízdy startují krátce před šestnáctou hodinou. Nedělní program začíná již v osm hodin druhými jízdami. Závody MM ČR vyvrcholí od 12.30 semifinálovými a finálovými jízdami. Pavel Vydra