Po katastrofálním úvodu jičínští házenkáři v Novém Veselí vyhráli. Těsně před koncem rozhodl kapitán Šulc

07. 10. 2020 Házená « zpět

Jičín - Po dvou domácích zápasech, v nichž vybojovali házenkáři jičínského Ronalu tři cenné body, cestovali v úterý k dohrávanému duelu 4. kola Strabag Rail Extraligy do Nového Veselí. Domácí celek musel být v minulých dnech kvůli pozitivním testům některých hráčů na covid-19 v karanténě, Novoveselští tak odehráli pouze dvě utkání. Domácí se netajili tím, že po dlouhé pauze chtějí naplno bodovat, ovšem na druhé straně stáli Jičínští, kteří chtěli navázat na šňůru tří zápasů bez porážky.

Sokol Nové Veselí - HBC Ronal Jičín 24:25 (14:10)

Na úplném začátku duelu nenasvědčovalo nic tomu, že se budou hosté neskutečně trápit. Hned z prvního útoku se přesně trefil Kovařík, následně zlikvidoval vyloženou šanci domácích z pivota brankář Veverka. Jičínští si dokázali v několika dalších minutách vytvářet zajímavé střelecké pozice, ale s koncovkou byli na štíru. To se přeneslo také do defenzívní činnosti. Obrana hostů působila příliš pasivně, nepřistupovala včas na střelce Nového Veselí a ti nabídnutými šancemi ke skórování nepohrdli. Za stavu 3:1 neproměnili házenkáři Jičína sedmičku, navíc vyprodukovali školácké chyby a Novoveselští navýšili své vedení na 5:1. Ve 13. minutě si brala hostující lavička první oddechový čas. Ani ten ale hned své ovoce nepřinesl. Přestože došlo k mírnému zlepšení v obranné fázi a Jičínští přinutili domácí ke ztrátám míče, při realizaci rychlých útoků si počínali ukvapeně, zbrkle a především nepřesně. Ani domácí již nepůsobili tak suverénním dojmem, stále to ale stačilo na uklidňující vedení 6:1. Druhou branku přidali Jičínští až v osmnácté minutě, když se trefil nastoupivší Thorovský. Tento moment se ukázal pro další vývoj střetnutí velmi důležitým. Hosté se v útoku přece jen uklidnili, zpřesnili kombinaci a vypracované šance konečně začali proměňovat. Bohužel se objevila okénka v obraně a domácí, kteří mají ve svém středu střelce ze střední a větší vzdálenosti, na góly Jičína odpovídali. Čtyři minuty před koncem poločasu zvyšovali domácí po další chybě jičínského postupného útoku na 13:8. Poté se trefil Šulc, na gól aktivního Kocicha odpověděl dvacet vteřin před poločasovým klaksonem svým čtvrtým přesným zásahem Thorovský, stav 14:10.

Přestože hosté neustále prohrávali čtyř- až pětigólovým rozdílem, skutečnost, že protrhli střeleckou smůlu z úvodní čtvrtiny zápasu, hrála po změně stran důležitou roli. O přestávce zazněla v šatně hostů slova povzbuzení, hráči si dostatečně dobře uvědomovali, že do nepříznivé situace se dostali vlastním, místy až podprůměrným výkonem a že v případě zlepšení stále mohou myslet na bodový zisk.

Do druhé půle vstoupili Novoveselští v početní výhodě, kterou přetavili v další přesný zásah (15:10). Poté si ale oba týmy prohodily role z úvodu utkání. Jičínští pokračovali ve zlepšeném projevu v útočné fázi, k tomu přidali větší důraz v obraně a několika skvělými zákroky se blýskl brankář Machalický. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Na 15:11 snižoval Kastner, následnou přesilovku zužitkovali Miľko a Rychna a stav byl rázem 15:13. Do hry domácích házenkářů se vkradla nejistota a strach z možných technických chyb. Hosté pokračovali v náporu a v těchto momentech byli jednoznačně lepším týmem. Další důležité zásahy si připsal Machalický, kterého přesnými trefami doplnili Kastner a Miľko (15:15). Na začátku jedenácté minuty se nemýlil kapitán Jičínských Šulc a hosté se dostali po dlouhých téměř čtyřiceti minutách do vedení (15:16). Domácí poté dokázali jičínský tlak otupit a dvěma góly opět otočili skóre na svou stranu. V dalších fázích zápasu se oba týmy přetahovaly o nejtěsnější vedení, na začátku jednadvacáté minuty srovnával pivot Miľko na 21:21. Drama pomalu vrcholilo, sedm minut před koncem upravoval na 23:22 ve prospěch domácích ostrostřelec Ptáčník, o chvíli později srovnával Thorovský z brejkové situace nekompromisně na 23:23. V šestadvacáté minutě byl v dalším rychlém útoku faulován Hlava a Kastner ze sedmičky stanovil na průběžných 23:24. Poté byl na straně hostujícího celku vyloučen Freiberg a domácí po nacvičení kombinaci srovnali na 24:24, do konce utkání chyběly tři minuty. Z následného útoku si hosté dokázali i v signalizované pasivitě vytvořit gólovou šanci, zůstala ale nevyužita. Naštěstí na druhé straně Novoveselští v pokračující přesilovce neuspěli, když si na střelu Melichara počkal Veverka. Hosté šli tedy na přelomu předposlední a poslední minuty zápasu do útoku. Již při signalizované pasivitě byl do obličeje neúmyslně Ptáčníkem zasažen Dolejší a Jičínským se necelých čtyřicet vteřin před závěrečným klaksonem naskytla možnost v přesilové hře rozhodnout. I v početní výhodě hráli hosté trpělivě, opět až na signál značící pasivitu. Bylo jasné, že hosté, pokud nechtějí riskovat ztrátu míče, již musí zakončit. Zodpovědnost na sebe vzal ten nejpovolanější, kapitán Ondra Šulc. Šest vteřin před koncem duelu se odrazem z obou noh pověsil do vzduchu a nekompromisní střelou rozhodl o šťastném vítězství Jičína.

Házenkáři hostujícího Ronalu si tak připsali velmi důležitou výhru a nadále se drží v popředí extraligové tabulky. Na první třetinu zápasu by ale Jičínští měli co nejrychleji zapomenout. Opětovně nízké procento při zakončení, školácké ztráty míčů, nedůraz při plnění defenzívních povinností, to byly faktory, které se podepsaly pod nepříznivým vývojem střetnutí v prvním dějství. Naštěstí hosté již poněkolikáté v probíhající sezoně ukázali bojovného ducha a charakter, nezpanikařili a zlepšeným výkonem nejprve v útoku a ve druhé půli i v obraně dokázali vývoj střetnutí otočit. V závěrečných minutách již byl konečný výsledek také o štěstí a to se tentokrát přiklonilo na stranu jičínských házenkářů. Výborný zápas znovu odehrál Thorovský, autor šesti branek. Narůstající formu potvrdil Kastner, kterému sekundovali Dolejší a Šulc, který jako správný kapitán rozhodl o dvoubodovém zisku. Ve druhé půli si vedl znamenitě na brankovišti Nového Veselí pivot Miľko, jenž zaznamenal čtyři přesné zásahy. V obraně byli vidět, především ve druhém dějství, Hlava, Kovařík, Rychna, Miľko a Freiberg. V důležitých momentech přispěchali s bravurními zákroky také Machalický a Veverka. Celý tým zaslouží pochvalu za obrat ve vývoji utkání a cenné vítězství.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Thorovský 6; Kastner 5/1; Šulc, Miľko a Dolejší po 4; Kovařík a Rychna po 1; Hlava; Freiberg; Krahulec; Kubík; Drbohlav; M. Knittl; Doškář.

Fakta - sedmičky 1/1:2/1, vyloučení 4:3, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Hanák, Pavlíček.

Sled branek: 0-1; 6-1; 7-3; 10-5; 10-7; 13-8; 15-10; 15-16; 17-18; 21-20; 23-22; 24-24; 24-25.