Jičínští házenkáři zvítězili v Brně a jsou v čele extraligové tabulky

16. 11. 2020 Házená « zpět

Jičín - Po měsíční pauze způsobené koronavirovou pandemií se o uplynulém víkendu roztočila kola nejvyšší soutěže házenkářů, Strabag Rail Extraligy. Jičínští zavítali na půdu před sezonou výrazně posíleného celku SKKP Handball Brno s cílem pokračovat v solidních výkonech z úvodu sezony a pokusit se v jihomoravské metropoli bodovat. Hosté nenastoupili kompletní, v sestavě chyběl zraněný Šulc a po operaci se zotavující Krahulec.

SKKP Handball Brno - HBC Ronal Jičín 27:28 (10:16)

První branku utkání sice vstřelil domácí pivot Sekulič, ovšem byli to hosté, kdo tahal za delší konec provazu. Jičínští se v útoku prezentovali tradiční kombinační hrou, po nápaditých akcích přehrávali brněnskou defenzívu a díky přesnému zakončení záhy otočili na 1:3. Domácí nápor hostů přibrzdili, ovšem srovnat se jim nepodařilo. Hosté dokázali na góly Brněnských odpovídat a drželi si neustále mírné vedení. V polovině první půle se dvakrát v krátkém sledu krásně uvolnil Kovařík a díky preciznímu zakončení odskočili Jičínští na 4:7. Na hráčích domácího celku byla znát nervozita, s podobným průběhem patrně nepočítali. Jičínští pokračovali v soustředěném výkonu, v jejich brance stál pozorný Veverka, jenž si připsal celou řadu skvělých zákroků. I nadále se jičínským hráčům dařilo v útoku, trio Kovařík, Dolejší a Hlava bylo prakticky k neudržení, což se logicky promítlo na aktuálním stavu. Hosté dokázali díky přeným zásahům zmíněných hráčů navýšit na 7:14, do konce poločasu chybělo pět minut a Jičínští byli v těchto momentech jednoznačně lepší. V závěru úvodní části sice domácí snížili na 10:15, ovšem poslední slovo měl hostující Freiberg, stav 10:16. Brněnští sice mohli po uplynutí hrací doby snížit na rozdíl pěti gólů, ovšem Veverka sedmimetrový hod zneškodnil.

Také úvod druhé části hry patřil házenkářům Jičína. Ti využili dalších technických chyb domácích a zásluhou přesných zásahů Dolejšího a Kovaříka zvýšili na nadějných 10:18. Domácí ale neskládali zbraně, ve svém středu mají několik skvělých házenkářů, kteří se nebojí brát odpovědnost na sebe a jsou schopní strhnout své spoluhráče k lepšímu výkonu. Brněnským začala fungovat spolupráce spojek Hastíka a Horuta s pivotem Sekuličem. Z této souhry pramenily časté sedmimetrové hody a vyloučení hostujících hráčů, čehož dokázali Brňané využít ke korekci jičínského náskoku. Pětigólová šňůra znamenala snížení na 15:18. Jičínští naštěstí tyto těžké momenty ustáli a díky dvěma gólům znovu odskočili na rozdíl pěti přesných tref. Bylo však zřejmé, že domácí přece jen vycítili šanci na možné zdramatizování vývoje utkání. Házenkáři SKKP Brno znovu snížili rozdíl na tři branky, hosté ale přispěchali i s přispěním důležitých zákroků nastoupivšího Machalického s odpovědí. Nejprve se prosadil Pich, následně zvýšil na uklidňujících 20:25 Thorovský. V posledních deseti minutách znovu sílil brněnský tlak, ovšem hosté statečně odolávali a stále drželi tří- až čtyřgólový náskok. Necelé tři minuty před koncem zvyšoval Miľko na 25:28 a zdálo se být rozhodnuto. Z následného útoku ovšem domácí snížili a v poslední minutě díky technické chybě hostů upravili na nejtěsnějších 27:28. Koncovku utkání ale zvládli Jičínští takticky výborně, těsné vedení uhájili a zaslouženě se mohli radovat ze zisku cenných dvou bodů.

Vítězství jičínských barev bylo naprosto zasloužené. Hosté byli s výjimkou stavu 1:0 v úplném začátku duelu neustále ve vedení, které v úvodu druhé půle narostlo až na osm branek. Jičínští poměrně pozorně bránili, v první půli chytal skvěle gólman Veverka. Po změně stran hosté v defenzívě přece jen trochu polevili, velké problémy jim činilo bránění pivota Sekuliče. Přesto byli házenkáři Jičína lepší, v útoku se prezentovali pestřejší hrou, střelecky se prosadili prakticky všichni hráči, kteří se objevili na palubovce. Velmi aktivně, především v první půli, si počínali Kovařík, Dolejší a Hlava, po změně stran stříleli důležité branky Pich a Thorovský, spoustu práce odvedli na obou brankovištích pivoti Miľko a Freiberg, v obraně tradičně Rychna. Pochvalu za bojovný soustředěný výkon ale zaslouží všichni hráči, odměnou jim byl důležitý dvoubodový zisk.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Kovařík 7; Dolejší 6/1; Hlava 5; Pich 3; Miľko a Thorovský po 2; Kastner, Kubík a Freiberg po 1; Rychna; Drbohlav; Doškář; Knittl.

Fakta - sedmičky 7/6:1/1, vyloučení 4:7, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Barták, Hladký.

Sled branek: 1-0; 1-3; 4-5; 5-10; 7-14; 10-16; 10-18; 15-18; 16-21; 20-23; 23-27; 25-28; 27-28.

Další utkání sehrají házenkáři jičínského Ronalu v sobotu 21. listopadu, kdy na palubovce městské sportovní haly přivítají od 18.00 jednoho z největších favoritů na medailové příčky, Talent tým Plzeňského kraje. (HBC)

další výsledky a aktuální tabulka