Zemřel Josef Letošník, legendě českého juda bylo 81 let

04. 12. 2020 Judo foto: 1 « zpět

Jičín - V sobotu 28. listopadu zasáhla jičínskou sportovní veřejnost smutná zpráva. Ve věku 81 let zemřela legenda českého juda, pan Josef Letošník.

Josef Letošník zasvětil celý svůj sportovní život judu. Od 14 let, kdy nastoupil na jičínskou elektroprůmyslovku, se mu stalo neodmyslitelnou součástí života. Jeho zapálení pro tento sport přineslo záhy ovoce v podobě titulu mistra republiky v kategorii dorostu, který získal ve svých 17 letech. Již ve 23 letech (od r. 1962) se stal trenérem jičínského oddílu a s malými přestávkami v této funkci vydržel až do roku 1996. Za svou trenérskou kariéru vychoval řadu reprezentantů ČSFR, pod jeho vedením byli jičínští judisté stálými členy reprezentace ČSFR i ČR ve všech věkových kategoriích, získali řadu mistrovských titulů v ČSFR i ČR.

Za svého působení zastával i mnoho významnějších funkcí. Mimo funkce v krajských orgánech juda zastával funkce trenéra RD ČSFR dorostu, předsedy Komise vrcholového sportu, ústředního trenéra, sportovního ředitele, místopředsedy ČSJu a od roku 1996 i předsedy Českého svazu juda, ve které působil 10 let. Především za své zásluhy byl jmenován do funkce čestného předsedy ČSJu. Ještě v roce 2017 vykonával funkci předsedy oddílu SKP Judo Jičín, z. s., ve kterém rovněž vykonával funkci čestného předsedy.

Ve své bohaté sportovní kariéře nasbíral řadu ocenění. Byl nositelem plakety za celoživotní práci a výjimečný přínos pro rozvoj tělovýchovy a sportu ČSTV, zlaté plakety ČSJu, zlaté medaile Evropské unie juda, v roce 2016 obdržel od předsedy EUJ Mimořádné ocenění za přínos pro rozvoj juda ve funkci předsedy ČSJu. Řadu let působil také jako zastupitel města Jičína a člen sportovní komise. Za svou celoživotní práci v oblasti jičínského juda a organizaci sportovní činnosti ve městě Jičíně obdržel v roce 2009 Cenu města Jičína!

Pepo, díky za vše! Čest Tvé památce! Jičínští judisté

Josef Letošník na snímku s Lukášem Krpálkem. Foto: archiv klubu

foto