Vysoká porážka jičínských házenkářů na Dukle. V sobotu hostí Maloměřice

07. 12. 2020 Házená « zpět

Jičín - K dalšímu nesmírně těžkému extraligovému zápasu cestovali v sobotu házenkáři jičínského Ronalu, představili se v Praze Ruzyni, kde změřili síly s domácí Duklou. Hosté chtěli po dvou domácích vysokých porážkách s největšími favority na mistrovský titul, Plzní a Karvinou, ukázat, že jsou schopni se měřit i s nejlepšími týmy soutěže. Cílem bylo prezentovat se nejen lepším výsledkem, ale především herním projevem. Jičínští nastoupili téměř kompletní, do sestavy se vrátil kapitán Šulc, naopak chyběli Š. Drbohlav a Pich.

HC Dukla Praha - HBC Ronal Jičín 36:25 (20:10)

Začátek utkání přinesl doslova ofenzivní smršť. Hned v první minutě se trefil hostující Freiberg, domácí vzápětí dvěma góly otočili na 2:1. O vyrovnání se postaral jičínský Kovařík, ovšem Pražané trestali jakékoliv zaváhání hostující obrany bleskurychle. Házenkáři Jičína hráli poměrně dobře v útoku, obrana ale nechávala atleticky výborně disponovaným hráčům Dukly až příliš prostoru. Především dvojice Klíma a J. Patzel si na útočné polovině dělala co chtěla. Na straně hostů se nenašel ani jeden hráč, který by projevil větší osobní statečnost v soubojích jeden na jednoho, což ostře kontrastovalo s projevem domácích. V útoku se Jičínským dařilo do poloviny první půle, kdy snižoval na 9:7 Kovařík. Poté Jičínští vyrobili několik technických chyb a Pražané nekompromisně trestali. Hosté zabředli do hluboké herní krize, z čehož rezultoval poločasový stav 20:10.

Po změně stran chtěli házenkáři Jičína ukázat mnohem lepší výkon a dokázat si, že házenou hrát umí. To se jim ale dařilo jen částečně. V útočné fázi sice nastalo oproti závěru prvního dějství malé zlepšení, přesto vyráběli hosté další technické chyby z kategorie školáckých. V obraně změnili Jičínští systém na aktivnějších 1-5, ovšem domácí si s vysunutým hrotem dokázali poradit a nadále bez větších potíží skórovali. Pražané si i nadále drželi dostatečný brankový náskok, na obou stranách tak dostali větší herní prostor hráči širšího kádru. Házenkáři Dukly nakonec zvítězili zaslouženě 36:25 a do extraligové tabulky si připsali dva body.

Jičínští sehráli patrně nejhorší utkání kalendářního roku 2020. S výjimkou úvodní čtvrthodinky se nedařilo prakticky nic. Nedůraz v osobních soubojích na vlastním brankovišti, chybějící lepší pohyb v útočné fázi a s tím související trestuhodné chyby v rozehrávce, to byly faktory, které určily ráz celého utkání. Nezbývá než věřit, že hráči Jičína hodí nepovedenou šňůru tří zápasů se silnými protivníky za hlavu a veškeré síly vloží do posledních dvou utkání roku.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Freiberg 4; Kovařík, Hlava, Thorovský, Krahulec a Miľko po 3; Kastner 2; Dolejší, Kubík, Šulc a Doškář po 1; Rychna; Groh; J. Drbohlav.

Fakta - sedmičky 0:1/0, vyloučení 4:3, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Horáček, Novotný.

Sled branek: 0-1; 2-2; 5-3; 6-5; 9-7; 12-8; 18-9; 20-10; 24-14; 27-15; 29-19; 33-22; 36-25.

V sobotu 12. prosince přivítají házenkáři Jičína od 18.00 poslední celek tabulky, SHC Maloměřice Brno. Hosté ale přijedou do Jičína posíleni prvním letošním dvoubodovým ziskem, když dokázali poměrně jasně přehrát Nové Veselí. Hned ve středu 16. prosince potom Jičínští přivítají v televizním utkání právě celek Sokola Nové Veselí, výhoz utkání je v 17.10. (HBC)