Házenkáři Jičína po pomalejším rozjezdu deklasovali Maloměřice. Ve středu přivítají Nové Veselí

14. 12. 2020 Házená « zpět

Jičín - Po sérii tří těžkých utkání s favority na medailové příčky a nulovém bodovém zisku přivítali v sobotu házenkáři jičínského Ronalu poslední celek tabulky, tým SHC Maloměřice Brno. Hosté však přijeli do Jičína se zvýšeným sebevědomím, v posledním kole přehráli překvapivě Nové Veselí a netajili se ambicemi i v Jičíně bojovat o extraligové body. Domácí, kteří nastoupili po delší době kompletní, měli jediný cíl, zvítězit a znovu si tak do extraligové tabulky připsat dva body. Byli si však vědomi skutečnosti, že soupeře nesmí v žádném případě podcenit a do zápasu nastoupit se stoprocentním nasazením a koncentrací. To se ale v úvodu nedařilo.

HBC Ronal Jičín - SHC Maloměřice 38:17 (17:9)

Začátek zápasu vyšel lépe hráčům Maloměřic. Ti se bez větších problémů prosazovali přes nedůraznou obranu Jičína a prakticky z každého útoku skórovali. Naštěstí také Jičínští nacházeli skulinky v defenzívě hostů a na jejich góly dokázali odpovídat. Přesto hráči "Majlontu" drželi jedno- až dvoubrankové vedení a neustále tím "brnkali" domácím na nervy. Jičínští skutečně nebyli v úvodu úplně ve své kůži, nemohli se dostat do správné provozní teploty. Střelecký prapor držel v těchto momentech především Kubík, ani jeho přesné zásahy ale výrazné změny v obrazu hry nepřinesly. Když v sedmnácté minutě zvyšoval hostující Ipser na 7:9, asi málokdo by předpovídal následující sled událostí. Do branky Jičína přišel Machalický, jenž vzápětí po zásahu jičínského bloku vyslal do brejkové situace Kastnera, který srovnal na 9:9. O chvíli později přispěchal s důležitým zákrokem, když zlikvidoval vyloženou šanci hostů z prostoru pivota. Tyto momenty zcela obrátily vývoj utkání. Jičínští se zklidnili, zpřesnili rozehrávku, rovněž obrana se stala téměř nepropustnou a když už si přece jen nějaká střela našla směr na branku domácích, pozorný Machalický ji kryl. Domácí tak přebírali otěže zápasu pevně do svých rukou, přidávali další branky a šance hostů na bodový zisk se rychle rozplývaly. Házenkáři jičínského Ronalu již do konce první půle neinkasovali, naopak sami desetigólovou šňůrou otočili na uklidňujících 17:9.

Po změně stran pokračovali domácí v soustředěném výkonu z druhé poloviny úvodního dějství. Agresivní obrana toho hostům příliš nedovolovala, ti navíc častokrát chybovali a umožnili domácím skórovat z rychlých kontrů. Maloměřičtí se sice snažili i za nepříznivého stavu, bojovali, gólman Mazač je v mnoha případech podržel, ovšem na jičínský již na plné obrátky rozjetý stroj jednoduše neměli. Domácí dění na palubovce zcela opanovali, prezentovali se pohlednými kombinacemi a s vypracovanými šancemi nakládali, až na malé výjimky, znamenitě. Brankový rozdíl tak neustále narůstal, v polovině druhé půle byl stav 27:12, ani to ale domácím nestačilo. Jičínští i v pozměněné sestavě, kdy dostali větší herní prostor ostatní hráči, neubírali plyn a v náporu pokračovali. Z toho rezultovaly další okulahodící akce a přesné zásahy. Házenkáři Jičína nakonec zvítězili vysoko 38:17 a připsali si povinné dva body.

Úvodní čtvrthodina utkání zcela určitě nenapovídala pozdějšímu vývoji. Hosté hráli v naprosté pohodě, věděli, že nemají v Jičíně co ztratit a domácím zle zatápěli. Jičínští byli v těchto fázích utkání nervózní, především defenzíva postrádala větší nasazení a agresivitu. Obrat nastal za stavu 7:9, kdy do jičínské branky přišel gólman Machalický. Ten již do konce první půle neinkasoval, velký podíl ale na tom měla rovněž výrazně zlepšená obrana. Následně již měli domácí utkání pevně ve své režii a zaslouženě vysoko vyhráli. Potěšitelné je, že se domácí prosazovali ze všech postů a do střelecké listiny se zapsali všichni hráči.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Jsem rád, že jsme roli favorita potvrdili nejenom výkonem, ale i výsledkově. I když v prvních patnácti minutách utkání na nás byla vidět ještě nervozita, když jsme nedokázali pokrýt každý útok soupeře. Poté jsme zaktivnili obranu a od té doby byl zápas rozhodnutý. Jsem rád, že kluci dokázali hrát až do konce a doufám, že nám tento výkon zvedne sebevědomí před dalším utkáním."

Vít Musil, trenér SHC Maloměřice: "Výsledek hovoří za vše. Do zápasu jsme vstoupili dobře. Hráli jsme to, co jsme chtěli, plnili jsme pokyny, tahali jsme rychlý útok, vycházelo nám vše, co jsme měli za úkol. Rozhodlo zřejmě střídání brankářů na jičínské straně, protože my jsme poté téměř dvacet minut nedali gól. V tu chvíli byl pro nás zápas prakticky ztracený. Padla na nás obrovská deka, hráči ztratili sebevědomí, začali dělat chyby, zmatkovat a zápas už jsme bohužel jenom dohrávali. Což je pro nás obrovská škoda, protože jsme mohli navázat na ten zlepšený výkon z minulého týdne. Dnes jsme bohužel předvedli velmi slabý a trestuhodný výkon".

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Kubík 7/4; Šulc a Freiberg po 5; Kastner 4; Thorovský 3; Rychna, Miľko, Krahulec, Kovařík a Pich po 2; Hlava, Dolejší, Š. Drbohlav a Groh po 1.

Fakta - sedmičky 5/4:3/2, vyloučení 4:2, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Deml, Dvořáček.

Sled branek: 1-2; 3-3; 4-6; 6-7; 7-9; 17-9; 21-11; 25-12; 31-13; 33-15; 36-16; 38-17.

Poslední extraligový duel kalendářního roku 2020 sehrají jičínští házenkáři ve středu 16. prosince, kdy před kamerami televizní stanice ČT Sport přivítají Sokol Nové Veselí. Výhoz utkání je netradičně v 17.10. (HBC)