Házenkáři Jičína zakončili rok 2020 výhrou. Před televizními kamerami doma porazili Nové Veselí

18. 12. 2020 Házená « zpět

Jičín - Ve středu sehráli házenkáři jičínského Ronalu poslední duel kalendářního roku 2020. Na palubovce městské sportovní haly přivítali v přímém televizním přenosu celek Sokola Nové Veselí. Tým z Vysočiny opustilo před sezonou několik zkušených hráčů, mnohem větší příležitost tak dostávají mladí perspektivní odchovanci. To se logicky promítá na dosavadních výsledcích Novoveselských, ti však přijeli do Jičína bojovat o důležité extraligové body. Samozřejmě jediným cílem Jičínských bylo navázat na předchozí vystoupení s Maloměřicemi a s končícím rokem se rozloučit nejen vítězstvím, ale také kvalitním výkonem.

HBC Ronal Jičín - Sokol Nové Veselí 29:24 (17:14)

Začátek utkání patřil nadšeně bojujícím hostům. Ti se Ptáčníkem ujali hned v úvodu vedení, které ve třetí minutě navýšili na 1:3. Domácí po pomalejším rozjezdu zařadili vyšší rychlostní stupeň a velmi záhy se ujali dirigentské taktovky. Hráči Jičína zpřesnili hru, odvážně se pouštěli do soubojových situací na brankovišti soupeře a díky přesnému zakončení otočili na 6:3. Také v dalších minutách první půle byli domácí ve vedení, ovšem hosté nic nevzdávali. Na straně Jičína se příliš nedařila součinnost obrany a brankářů, hosté tak byli neustále na dostřel. V důležitých momentech na sebe na straně Jičína bral odpovědnost kapitán Šulc, jenž se dokázal střelecky prosadit sám, navíc úspěšně spolupracoval s Miľkem na pivotu. Pevné nervy prokazoval při exekuci sedmimetrových hodů Kubík. To již ale hráli domácí bez pivota Freiberga, u něhož došlo při proměněném brejku ke zranění kolene a z utkání musel odstoupit. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky zvýšili Jičínští své vedení na rozdíl pěti branek (15:10), ovšem hosté do konce prvního dějství upravili na 17:14.

Úvod druhé půle se nesl ve znamení náporu hostů, kteří se očividně s porážkou nechtěli smířit a především zásluhou agilního Kocicha snížili až na rozdíl dvou gólů (19:17). V těchto důležitých momentech zápasu ale domácí nezpanikařili, přišly zákroky gólmana Machalického a také třígólová šňůra, když přesně mířili Drbohlav, Kovařík a Kastner (22:17). Novoveselští sice následně korigovali na čtyřbrankový rozdíl 22:18, poté ale přišel patrně zlomový úsek celého utkání. Jičínští si především zlepšenou obranou dokázali vynutit respekt, hosté již nepůsobili v útoku tak živě a to se promítlo také na druhé straně hřiště. V útoku dokázali házenkáři Jičína nápaditými pohlednými akcemi přehrávat hostující defenzívu a po přesných trefách Hlavy, Kubíka, Kastnera a Miľka navýšili na důležitých 26:18. Poté přišel krátký výpadek domácích, kteří se neuváženě vrhali do zakončení bez předchozí kvalitnější přípravy a hosté toho využili ke korekci nejprve na 26:21, později také na 28:24. To již ale do konce utkání chybělo méně než pět minut. Závěr duelu si již domácí zkušeně pohlídali, střetnutí pečetil gólem na 29:24 v předposlední minutě duelu Kovařík.

Jičínští tedy zvládli poslední utkání roku velmi dobře. S výjimkou začátku zápasu byli neustále v několikabrankovém vedení, které v průběhu druhé třicetiminutovky narostlo až na rozdíl osmi branek. V prvním dějství tolik nefungovala jičínská defenzíva, nedařilo se ani gólmanům. Po změně stran došlo ke zlepšení obrany, ta se stala mnohem agresivnější a soupeři toho tolik nedovolila. S důležitými zákroky přispěchal také brankář Machalický. V útoku si velmi aktivně počínal Kovařík, důležité branky přidal Kastner, vidět byli rovněž Miľko, Drbohlav a Šulc. V obraně odvedli velké penzum práce Rychna, Groh a Hlava, jistotu při sedmimetrových hodech ukázal Kubík. Všichni hráči podali bojovný zodpovědný výkon a odměnou jim byl zasloužený dvoubodový zisk.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Pro nás to jsou důležité body po té sérií třech neúspěchů. Jsem rád, že jsme to dnes zvládli, i když ten začátek utkání pro nás nebyl úplně ideální. Prohrávali jsme 1:3, ale dokázali jsme se vzpamatovat a skóre obrátit na 6:3. Poté už jsme si průběh utkání kontrolovali. Ve druhém poločase jsme dokázali odskočit až na rozdíl osmi gólů, každopádně mě mrzí, že jsme naší splašeností a technickými chybami dovolili soupeři stáhnout rozdíl na čtyři branky. Naštěstí jsme si koncovku pohlídali a pro nás to jsou strašně důležité dva body, které nám zajistili klid před Vánocemi."

Peter Kostka, trenér TJ Sokol Nové Veselí: "Je to pro nás škoda, protože jsme se dokázali několikrát vrátit do zápasu. Byli jsme na rozdílu dvou gólů a potom jsme lehkovážně ztratili kontakt technickou chybou. V prvním poločase jsme špatně řešili záběhy křídla, nebyli jsme důslední na Šulce a největší naší chybou bylo, že jsme to tlačili do pivota, kterého si domácí ve dvou pohlídali. Chyběla nám střelba z dálky, tam byl ten největší problém. Na konci zápasu jsme šli do vabanku a zkusili změnit obranu na 1-5. Měli jsme šanci se vrátit do zápasu, ale bohužel jsme zahodili jasné šance. Ale to o výsledku nerozhodlo. Rozhodnul první poločas, kdy jsme nedůsledně bránili a neměli jsme takovou kvalitu v zakončení z devítimetrového hodu."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka 1 - Kovařík 6; Kastner 4; Miľko a Drbohlav po 3; Kubík 3/3; Hlava, Šulc, Dolejší a Rychna po 2; Freiberg 1; Groh; Thorovský; Krahulec; Pich.

Fakta - vyloučení 1:2, ČK 0:0, sedmičky 3/3:2/2, hráno bez diváků. Rozhodčí Hájek, Kozler.

Sled branek: 0-1; 1-3; 6-3; 8-4; 9-7; 11-9; 14-9; 15-13; 17-14; 19-17; 22-17; 26-18; 26-21; 28-21; 28-24; 29-24.

Jičínští házenkáři děkují všem svým příznivcům za podporu v letošním roce, přejí krásné prožití svátků vánočních, pevné zdraví a mnoho úspěchů v roce 2021. (HBC)