V oslabené sestavě házenkáři Jičína domácí duel s Frýdkem-Místkem nezvládli

01. 02. 2021 Házená « zpět

Jičín - V dohrávce devátého kola nejvyšší soutěže přivítali v sobotu 30. ledna házenkáři jičínského Ronalu třetí celek extraligové tabulky, tým SKP Frýdek-Místek. Jičínští chtěli v úvodním domácím představení letošního roku bodovat a upevnit si pozici v osmičce týmů pro play-off. Kvůli zranění však chyběla hned čtveřice hráčů, Šulc, Kastner, Freiberg a Drbohlav.

HBC Ronal Jičín - SKP Frýdek-Místek 21:27 (7:14)

Hned úvodní minuty zápasu naznačily, že domácí házenkáři to budou mít hodně těžké. Hosté se opírají o kvalitní hru spojek a jejich součinnost s pivotem Gřeškem, členem širšího reprezentačního kádru. Ve svém středu mají navíc Tomáše Sklenáka, zkušeného bývalého reprezentanta, který z postu střední spojky s obrovským přehledem řídí hru svého celku. Domácí si v úvodu utkání byli schopni vytvářet nadějné střelecké příležitosti, ty ale na rozdíl od hostujících střelců nedokázali proměnit a neustále museli dohánět brankové manko. Hráči Jičína si poté v útoku vůbec nevěřili, brali střely z nepřipravených pozic, se kterými si hravě poradil gólman Pyško. Hosté se tak poměrně snadno ujali vedení 1:5 a vícebrankový náskok drželi celý poločas, na jeho konci byl stav 7:14.

Po změně stran se Jičínští nadechli k náporu, dvěma rychlými trefami snížili na 9:14 a měli další příležitosti rozdíl ve skóre ještě upravit. Vlastními trestuhodnými chybami se ale o tuto možnost připravili a zkušeně hrající hostující celek trestal. Házenkáři Jičína sice bojovali, snažili se vývoj duelu alespoň zdramatizovat, to se jim ale nedařilo. Domácí dokázali ohrozit branku soupeře pouze z křídelních prostor, ze spojek se prakticky neprosadili. Hosté tak v Jičíně zaslouženě zvítězili v poměru 21:27. Jičínští tak musí na bodový zisk v novém roce stále čekat.

Házenkáři jičínského Ronalu sehráli po krátké "vánoční" pauze nejméně povedený zápas. Jičínští jakoby se při absenci kapitána celku Šulce svého protivníka až zbytečně zalekli, hráči, především na spojkách, působili ustrašeným dojmem a to na silného protivníka nemohlo stačit. Spokojenost mohla panovat pouze s produktivitou křídelníků, to však bylo v kontextu snahy bojovat o extraligové body příliš málo.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Gratulace soupeři k jasnému vítězství. My jsme bohužel nezvládli začátek utkání, kdy jsme neproměňovali šance. Díky tomu jsme neuvěřitelně znervózněli ve všech spojkových postech a bohužel nám chyběla zkušenost hráčů a odpovědnost, kterou na sebe většinou bere Ondra Šulc. Oproti tomu byla znát zkušenost Chudoby, Sklenáka a Mlotka ve spolupráci s pivotem. Frýdek toho využil a my jsme utkání odevzdali již v prvních patnácti minutách. Poté už jsme byli psychicky dole, až do konce zápasu jsme tahali za kratší konec."

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: "Já jsem nadmíru spokojený, protože z Jičína se body jen tak nevozí. Čekali jsme těžký zápas, což se nám potvrdilo. Před zápasem jsem koukal na naše výsledky a výsledky Jičína, které jsme měli totožné. Myslím si, že body jsou zaslouženě naše, protože jsme již v první půli utkání dominovali a to zejména v obraně. Podržel nás také skvělý Vít Pyško."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Krahulec 9/5; Kubík 6; Miľko 2; Pich, Hlava, Kovařík a Dolejší po 1; Naimann; Rychna; Knittl; Doškář; Thorovský; Bareš.

Fakta - sedmičky 5/5:4/4, vyloučení 3:4, ČK 0:1, hráno bez diváků. Rozhodčí Šlezingr, Špunar.

Sled branek: 1-2; 1-5; 2-6; 2-9; 4-12; 7-14; 9-14; 10-18; 14-20; 15-23; 19-26; 21-27.

V prvním únorovém týdnu čekají jičínské házenkáře hned dva důležité souboje. Ve středu 3. ledna se představí v Hranicích a v sobotu 6. února přivítají od 18.00 celek HC ROBE Zubří. (HBC)