Házenkáři Jičína konečně zabrali a přivezli důležité body z Hranic

04. 02. 2021 Házená « zpět

Jičín - Po nepříliš povedeném domácím duelu s Frýdkem-Místkem cestovali ve středu 3. února házenkáři jičínského Ronalu k dalšímu nesmírně důležitému utkání na půdu Cementu Hranice. Jednalo se o souboj dvou přímých konkurentů v boji o postup do play-off.

Hosté chtěli po vánoční přestávce konečně bodovat, naopak Cementáři toužili Jičínským oplatit vysokou porážku z prvního vzájemného měření sil. V sestavě hostů stále chyběli Šulc, Kastner a Freiberg, naopak do hry zasáhl uzdravený Drbohlav.

Cement Hranice - HBC Ronal Jičín 24:25 (10:11)

Úvod utkání se nesl ve znamení jičínského náporu, jehož základ položil bezchybný gólman Veverka. Ten si poradil s několika nadějnými příležitostmi domácích, na druhé straně palubovky dvakrát přesně mířil Krahulec a jednu branku přidal Hlava (0:3). To byl, jak se později ukázalo, nejvýraznější gólový odstup mezi oběma soupeři. Za stavu 1:3 byl při pokusu o průnik do domácí obrany atakován Kovařík, jenž s bolestivou grimasou palubovku opustil (později se do hry vrátil). S přibývajícími minutami se dostali do hry také domácí a na začátku 14. minuty bylo srovnáno na 5:5. I nadále držel akcie Jičínských hodně vysoko pozorný gólman Veverka, na straně domácích byla znát absence velezkušeného Kučerky. Hráči Jičína si stále udržovali mírný náskok, zásluhu na tom měla také pozorná obrana. Jičínští měli několik příležitostí odskočit na výraznější brankový rozdíl, bohužel, nestalo se. Přesto hosté udrželi nejtěsnější vedení až do poločasového klaksonu.

Po změně stran se k drobnému náporu dostali také domácí, první možnost jít do vedení jim vzal za stavu 12:12 Machalický, který Magrlovi zneškodnil sedmimetrový hod. Pokračovala tak přetahovaná o každičký gól, Hraničtí se nakonec dočkali. Dvakrát se dostali do vedení (15:14 a 16:15). Hosté ale včas zareagovali, nejprve se trochu šťastně trefil Hlava, o chvíli později vypíchl přihrávku směřující na pivota Brože Rychna a Krahulec se ze samostatného brejku nemýlil (16:17). Pokračovala napínavá, nervydrásající bitva. Hráči obou celků si uvědomovali důležitost střetnutí, nikdo nechtěl nechat soupeře odskočit, hra chvílemi připomínala šachovou partii. Hosté mohli nejtěsnější náskok navýšit, ovšem vlastní chybou v rozehrávce nabídli domácím možnost srovnat na 17:17. Následně se oba týmy pravidelně střídaly ve skórování, do poslední desetiminutovky se vstupovalo za stavu 20:20. Poté přečetl rozehrávku Hranických Hlava, jenž se zmocnil míče a tváří v tvář hranickému gólmanovi se nemýlil (20:21). Za stavu 22:22 se blýskl bravurním a nesmírně důležitým zákrokem do závěru zápasu nastoupivší brankář Machalický, vzápětí se po nacvičené kombinaci trefil Kovařík (22:23). Na gól v jičínské síti zareagovali hosté čtyři minuty před koncem, z těžkého úhlu se trefil Kubík (23:24). Na konci předposlední minuty měli míč v držení domácí, ovšem pozorná obrana Jičína je do zakončení nepustila. Po oddechovém čase hostů Jičínští využili okénka v domácí defenzívě, zakončující Dolejší byl v náskoku na brankovišti faulován a arbitři utkání správně nařídili sedmimetrový hod. Ten deset vteřin před koncem proměnil Krahulec, na jičínské radosti již nic nezměnil ani poslední gól z ruky domácího Muchy, který upravil na konečných 24:25.

Házenkáři jičínského Ronalu se tedy konečně dočkali a do extraligové tabulky si připsali nesmírně důležité dva body. Vítězství hostů bylo zasloužené, pouze dvakrát se dostali domácí do nejtěsnějšího vedení, jinak neustále dotahovali jedno- až třígólový náskok Jičína. Důležitým faktorem byly výkony gólmanů, jičínští brankáři strážce domácí svatyně předčili. Velmi solidně si rovněž počínala jičínská defenzíva v čele s Naimannem a Rychnou, v útoku se nejčastěji dokázali prosadit Hlava, Krahulec, Kubík a Kovařík, důležité branky vsítil ve druhém dějství rovněž pivot Miľko. Na důležité výhře ale mají podíl všichni hráči.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "S vítězstvím v Hranicích jsme velmi spokojeni. Pro nás to je dneska jedno, jestli to je o gól nebo o deset, vítězství jsme po těch třech prohrách potřebovali. Jsou to určitě plusové body, protože jsme Hranice dokázali porazit i doma. Dneska nám chyběli v útoku rozdíloví hráči s rozhodujícími schopnostmi. Sice jsme byli téměř celý zápas ve vedení, zase jsme to nedokázali úplně urvat na naší stranu. V druhém poločase už to bylo kdo s koho a převažovalo hodně bojovnosti. Jsem rád, že se nám dnes na rozdíl od zápasu s Lovosicemi povedla koncovka utkání."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Hlava 5; Krahulec 5/1; Kubík a Kovařík po 4; Miľko 3; Drbohlav 2; Dolejší a Rychna po 1; Naimann; Bareš; Pich; Knittl; Doškář; Thorovský.

Fakta - sedmičky 3/2:1/1, vyloučení 4:2, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Hájek, Nezbeda.

Sled branek: 0-3; 2-5; 5-5; 6-8; 8-9; 10-11; 12-13; 15-14; 16-17; 20-21; 23-23; 23-25; 24-25.

Již v sobotu 6. února hostí jičínští házenkáři od 18.00 stále se lepšící celek HC ROBE Zubří. (HBC)