Házenkáři Jičína po skvělém kolektivním výkonu zaslouženě vyhráli v Kopřivnici

15. 02. 2021 Házená « zpět

Jičín - Po výborném představení a vysokém vítězství v minulém kole proti Zubří cestovali házenkáři jičínského Ronalu v sobotu na horkou půdu do Kopřivnice.

Jičínští si dvoubodovými zisky z posledních dvou duelů značně posílili sebevědomí a toho chtěli využít také na palubovce svého protivníka v boji o postup do play-off. Situaci jim však komplikovala marodka, v sestavě stále chyběli zranění Kastner a Freiberg, oproti zmiňovanému střetnutí se Zubřím absentoval rovněž kapitán Šulc.

KH ISMM Kopřivnice - HBC Ronal Jičín 22:27 (8:13)

První branku utkání vstřelili hned v první minutě domácí, když Fulnek proměnil sedmimetrový hod. Poté ale převzali iniciativu hosté. Ti se opírali o pozornou agresivní obranu a výkon s velkým přehledem chytajícího gólmana Veverky. V útoku se Jičínským rovněž dařilo, na úvodní gól odpověděl vyrovnávací trefou Pich, následně se dvakrát trefil Krahulec, jednou Kovařík a hosté se v osmé minutě ujali vedení 1:4. Na přelomu první a druhé desetiminutovky přišel nápor domácích, kteří dokázali tříbrankové manko umazat a na konci třinácté minuty srovnával Fulnek na 5:5. Hráči jičínského Ronalu ale další nápor odvrátili, dalšími důležitými zákroky se prezentoval Veverka, také obrana dál znepříjemňovala pokusy domácích o útočné manévry. Naopak hostujícím házenkářům se dařilo překonávat defenzívu Kopřivnických lépe, o čemž svědčila třígólová šňůra v polovině poločasu. Nejprve se po individuálním průniku trefil Pich, následně mířil přesně Krahulec a na 5:8 upravoval Kovařík. V dalším průběhu prvního dějství se domácí opakovaně pokoušeli ztéci jičínskou branku, to se jim ale příliš nedařilo. Rozdíl ve skóre byl tak neustále dvě až tři branky, závěr půle přinesl ke spokojenosti hostující lavičky zvýraznění náskoku na 8:13.

Do druhé třicetiminutovky vstupovali domácí s cílem vývoj duelu obrátit. Hosté ale i nadále pracovali spolehlivě v obraně, neumožnili Kopřivnickým připravovat si výhodné střelecké příležitosti a když už se tak přece jen stalo, podržel Jičínské brankář Veverka. První zásah do černého zaznamenal po změně stran až ve čtvrté minutě domácí Gřes, ovšem následně mířil přesně aktivní Dolejší a po technické chybě domácích zvyšoval již na 9:15 pivot Miľko. Kopřivničtí působili v těchto fázích utkání naprosto bezradně, pokoušeli se o individuální průniky, které však na pevnou obrannou hráz Jičínských neplatily. Také hosté se ale v útoku nevyvarovali zbytečných ztrát míče a domácí přece jen korigovali na rozdíl tří gólů (14:17). Po oddechovém času Jičína se trefil Miľko, domácí ale vzápětí kontrovali (15:18). Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky přišly další důležité momenty zápasu. Nejprve mířil přesně Hlava, ovšem euforii hostů následně krotilo třetí vyloučení Kovaříka, po němž samozřejmě následovala červená karta. Jičínští tak přišli o důležitého hráče defenzivní vozby a bylo otázkou, jak si s tím ostatní hráči Jičína poradí. Hosté ale pokračovali v soustředěném výkonu, nenechali se rozpohybovat kombinacemi domácích. Ti pod tíhou ubíhajícího času vytvářeli další technické chyby, kterých bylo v průběhu celého utkání až nezvykle mnoho. Jičínští hráli v útoku trpělivě, zkušeně čekali na chyby v domácí obraně a ty následně dokázali trestat přesnými zásahy. Hosté s přehledem drželi vypracovaný náskok a nakonec se radovali z vítězství 22:27.

Házenkáři HBC Ronal Jičín zvítězili potřetí v řadě a výrazně se tak přiblížili umístění mezi osmičkou týmů, které budou bojovat v play-off o medailové příčky. Nutno poznamenat, že dvoubodový zisk Jičínských je naprosto zasloužený, hosté byli, s výjimkou stavu 1:0, neustále ve vedení. Výborným výkonem se prezentoval gólman Veverka, v závěru duelu přispěchal s důležitými zákroky také nastoupivší Machalický. Oběma strážcům jičínské svatyně výrazně pomáhala spolehlivá obrana, především Naimann, Kovařík, Hlava a Miľko odvedli na svém brankovišti poctivou defenzivní práci. Výborný zápas odehrál v útoku na rozehrávce Dolejší, stejně tak Miľko, oba drželi střelecký prapor hostů především ve druhé půli. Důležité branky střílel Krahulec, také Pich a Hlava na pravé spojce přispěli svým dílem k důležité výhře, vidět byl rovněž Drbohlav. Pochvalu za předvedený bojovný výkon ale zaslouží všichni hráči.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Jsem přesvědčen, že jsme dnes vyhráli v Kopřivnici naprosto zaslouženě. Prakticky v průběhu celého střetnutí jsme si udržovali tří- až pětigólový náskok. Celý tým podal maximálně obětavý soustředěný výkon, základem úspěchu byla výborně fungující obrana, která toho v součinnosti s oběma brankáři domácím příliš nedovolila. Dokázali jsme se prosazovat také v postupném útoku, zisku dvou bodů si nesmírně vážíme."

Trenér Petr Mašát pokračuje: "Rád bych se také vyjádřil k mému odmítnutí zhodnocení utkání, o které jsem byl požádán mediálním pracovníkem domácího klubu. Předesílám že jsem tak učinil poprvé v mé trenérské kariéře. Byla to reakce na chování některých členů domácího realizačního týmu, kteří již po skončení prvního poločasu neadekvátně reagovali na mé kolegy z lavičky, jednomu z nich dokonce slovně vyhrožovali fyzickým napadením po skončení utkání. Z tohoto důvodu jsem slušně dvakrát odmítl oficiální žádost o zhodnocení utkání, důrazně se však ohrazuji proti lživému tvrzení mediálního pracovníka domácích, že mé odmítnutí bylo doprovázeno vulgárními výrazy."

Sestava a branky HBC Jičín: Veverka, Machalický - Dolejší 7/2; Miľko 6; Krahulec 5/1; Hlava a Pich po 3; Kovařík 2; Drbohlav 1; Kubík; Rychna; Naimann; Thorovský; Bareš; Knittl; Doškář.

Fakta - sedmičky 5/3:4/3, vyloučení 2:4, ČK 0:1, hráno bez diváků. Rozhodčí Bubeníček, Petruška.

Sled branek: 1-0; 1-4; 3-5; 5-5; 5-8; 7-9; 8-13; 11-15; 11-17; 14-17; 18-21; 19-24; 21-25; 22-27.

Další krok k postupu do play-off mohou udělat jičínští házenkáři v sobotu 20. února, kdy na domácí palubovce hostí od 18.00 celek HK Město Lovosice. (HBC)