Jičínští házenkáři nezvládli závěr zápasu, po třech výhrách přišla porážka

22. 02. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu přivítali házenkáři jičínského Ronalu na domácí palubovce čtvrtý celek extraligové soutěže, tým HK Město Lovosice. Jičínští chtěli prodloužit sérii tří vítězství v řadě a bodovým ziskem si definitivně zajistit účast v play-off. Do sestavy domácích se vrátil kapitán Šulc, stále chyběl pivot Freiberg.

HBC Ronal Jičín - HK Město Lovosice 25:28 (15:13)

Od prvních minut se na palubovce městské sportovní haly rozpoutala pravá házenkářská bitva. Oba celky se střídaly ve vedení, nejvíce ale o dvě branky. Hosty střelecky táhnul kanonýr Motl, o branky domácích se podělilo více hráčů. V polovině prvního poločasu upravoval hostující Trkovský na 6:7, házenkáři Jičína ale odpověděli brankami Dolejšího a Hlavy (8:7). V brance domácích se k výbornému výkonu rozchytal Veverka, také obrana fungovala, až na malé výjimky, poměrně solidně. V útoku se Jičínští prezentovali pohlednými kombinačními akcemi, jejich strůjci byli především aktivní Dolejší a Šulc. Skóre se i nadále přelévalo z jedné strany na druhou, v pětadvacáté minutě se pošesté v duelu prosadil Motl a hosté vedli 10:11. Závěr úvodní třicetiminutovky se ale nesl ve znamení jičínského náporu. Domácí díky dvěma brankám Krahulce a jednomu přesnému zásahu Šulce odskočili na 13:11 a dvougólový rozdíl ve skóre byl také po závěrečném hvizdu. Do šaten odcházeli za stavu 15:13 o malinko spokojenější domácí.

Po změně stran napínavá podívaná pokračovala. Hosté v úvodu rychle srovnali na 15:15, za domácí se ale následně trefili Miľko, Dolejší a Šulc a Jičínští se poprvé ocitli v třígólovém náskoku. V následujících dvanácti minutách se hráči obou celků pravidelně střídali ve skórování, rozdíl tak byl neustále dva až tři góly. Ve 48. minutě zvyšoval na 23:20 Drbohlav, ovšem vzápětí se dvěma zásahy připomněl Motl (23:22). Na konci dvaapadesáté minuty se znovu prosadil Drbohlav, stav 25:23. Jak se však později ukázalo, byla to poslední trefa do černého v podání Jičínských. Lovosičtí v přesilové hře srovnali zkušeným Boučkem na 25:25. Domácí v těchto momentech mimo jiné neproměnili vyloženou šanci, projektil Šulce zasáhl břevno hostující svatyně, k tomu se přidaly i technické chyby. Bojovně naladění hosté obrat dokonali, do konce utkání vstřelili další tři branky a radovali se z vítězství 25:28.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tak sehráli po čtyřech týdnech s Lovosicemi druhé nešťastné střetnutí. V obou případech měli jičínští házenkáři utkání rozehraná v koncovce na vítězství, ale v kolonce bodů zůstala nula. Sobotní zápas přinesl vyrovnaný průběh hry, v první půli se oba celky střídaly ve vedení, které v závěru strhli na svou stranu domácí. Ti ho následně drželi i ve druhém dějství až do pětapadesáté minuty. V závěru byli přesnější hosté, což rozhodlo. Na straně Jičína odchytal solidní zápas Veverka, v útoku si aktivně počínali Šulc, Dolejší a Krahulec, nejlepším hráčem utkání byl ale hostující Motl, autor dvanácti gólů. Jičínští tedy vítěznou šňůru neprodloužili a o jistotu play-off ještě budou muset bojovat.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Dnes je to pro mě rozhodně velké zklamání, zejména z toho důvodu, že jsme téměř celý zápas vedli. Samozřejmě, měli jsme možnosti ten zápas zlomit dříve na svou stranu a rozhodnout o výsledku, ale bohužel se tak nestalo. Koncovku utkání jsme vůbec nezvládli, pasáž od 53. minuty jsme prohráli 5:0. Nedokázali jsme reagovat na soupeřovy góly. Opticky to byl vlastně úplně stejný zápas, jaký jsme sehráli v Lovosicích. Prakticky jsme Lovosicím darovali body za vítězství, i když tomu šly naproti. Mrzí mě, že jsme obě dvě utkání nedokázali dovést k bodovému zisku, přestože v obou utkáních jsme měli dobré pasáže, kdy jsme byli důrazní v obraně a dařilo se nám prosadit v útoku. Bohužel, finální krok se nám nepovedl a já doufám, že budeme mít ještě možnost v této sezoně Lovosicím porážku vrátit."

Jan Landa, trenér HK Město Lovosice: "Já mám ohromnou radost z toho, že jsme vyhráli, protože jsme dokázali uspět na půdě soupeře, který je naším přímým konkurentem o čtvrtou příčku v tabulce. Zároveň mám radost, že jsme dokázali vůlí urvat zápas na naši stranu, ačkoliv jsme 2/3 utkání tahali za kratší konec."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Šulc 6; Dolejší 6/1; Krahulec 5; Miľko 3; Hlava a Drbohlav po 2; Kubík 1; Kovařík; Naimann; Rychna; Bareš; Thorovský; Doškář.

Fakta - sedmičky 2/1:4/4, vyloučení 3:3, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Novotný, Horáček.

Sled branek: 0-1; 2-3; 5-5; 8-7; 10-11; 13-11; 15-13; 18-15; 20-17; 23-20; 24-22; 25-23; 25-28.

V neděli 28. února cestují házenkáři Jičína do Frýdku-Místku, ve středu 3. března přivítají Kopřivnici. (HBC)