Jičínští házenkáři ve vyrovnaném duelu s Frýdkem-Místkem na body nedosáhli, ve středu hostí Kopřivnici

01. 03. 2021 Házená « zpět

Jičín - V neděli 28. února cestovali házenkáři jičínského Ronalu k dalšímu duelu nejvyšší soutěže, tentokrát se představili na půdě konkurenta v boji o postup do play-off, týmu SKP Frýdek-Místek. Domácí si připravili překvapení, když se po několika zápasech do sestavy vrátil dlouhodobě jeden z nejlepších kanonýrů soutěže, zkušený Vojtěch Petrovský. Hosté nastoupili v podobné sestavě jako v minulých zápasech, chyběli pivot Freiberg a nově zraněný křídelník Krahulec.

SKP Frýdek-Místek - HBC Ronal Jičín 28:26 (15:13)

Začátek duelu přinesl velmi rychlou a pohlednou házenou. Hráči obou celků se prezentovali pěknými nápaditými akcemi, z nichž se jim také dařilo skórovat. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, na konci úvodní desetiminutovky byl stav nerozhodný 5:5. Přestože střelci se vydatně činili, své umění předváděli také oba brankáři, domácí Pyško a hostující Veverka. Prvně jmenovaný kryl v první půli mimo jiné jednu sedmičku a dva samostatné brejky, Veverka rovněž "lapil" několik vyložených šancí. V polovině poločasu upravoval hostující Kubík na 6:7, domácí ale třígólovou šňůrou otočili na 9:7. Také ve zbývajících minutách pokračovala vyrovnaná házenkářská bitva, domácí zvyšovali na začátku poslední třetiny úvodní půle Petrovským na 10:8, poté ale přišel nápor Jičína a obrat na 11:12, když se třikrát v krátkém sledu trefil Hlava. Závěr půle ale patřil domácím, kteří získali dvougólový náskok zpět, stav 15:13.

Po změně stran pokračovali hráči Frýdku-Místku v náporu ze závěru prvního dějství a poměrně snadno odskočili na nejvýraznější rozdíl (19:14). Hosté ale dokázali zareagovat tím nejlepším možným způsobem. Aktivní Kovařík zavelel ke zteči a díky jeho třem zásahům snížili Jičínští na 20:17. To ale nebylo vše, na další gól v jičínské svatyni odpověděli Miľko a Šulc a domácí se museli začít strachovat o výsledek (21:19). Na přelomu poloviny druhé třicetiminutovky nejprve proměnil sedmičku Kastner, vzápětí se z těžkého úhlu prosadil Kubík a na ukazateli rázem svítilo nejtěsnějších 23:22. Poté měli hosté výhodu přesilovky a navíc sedmimetrového hodu, bohužel Kastner nechtěně zasáhl technickou střelou domácího gólmana do obličeje a dle pravidel uviděl červenou kartu. Házenkáři Frýdku-Místku poté několikrát odskočili na rozdíl dvou branek, ovšem Jičínští vždy upravili na nejtěsnější rozdíl. Dvě minuty před koncem korigoval na 27:26 Dolejší, ale v závěru vzal na sebe odpovědnost zkušený levoruký Chudoba a stanovil účet zápasu na konečných 28:26.

Házenkáři Jičína sehráli na půdě silného Frýdku-Místku velmi solidní utkání, v celém průběhu byli domácím více než vyrovnaným soupeřem, bohužel v důležitých momentech byli domácí přesnější. Výborný zápas za Jičín odchytal Veverka, v závěru duelu se několika bravurními zásahy prezentoval rovněž Machalický. Střelecky se dařilo na křídle Kubíkovi, škoda jeho neproměněných brejků v první půli. Vidět byl rovněž Kovařík, aktivně si počínal také Šulc ve spolupráci s Miľkem na pivotu. Výbornou pasáží v prvním dějství se prezentoval Hlava, o rozehrávku se staral Dolejší. I solidní výkon ale nakonec na vytoužený bodový zisk nestačil, individuální výkony zkušených domácích spojek přiklonily misku vah na jejich stranu. O postup do play-off tak musí Jičínští i nadále tvrdě bojovat.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Chtěli jsme Frýdku-Místku oplatit porážku z domácího prostředí. Když se podíváme na vývoj tabulky, tak si myslím, že dneska by nám stačil i bod. Jenže v klíčových momentech, ať už v prvním poločase, na začátku druhého i ve fázi, kdy jsme vyrovnali, ale nedokázali jsme vedení otočit v náš prospěch, se ukázalo, že rozhodující asi byla zkušenost hráčů jako je Sklenák, Petrovský a Chudoba. Hlavně díky nim asi Frýdek byl lepší o dva góly, o které nakonec vyhrál. Nedali jsme tři sedmičky. Klíčové momenty jsme prohráli 3:1. Díky nim Frýdek-Místek o dva góly vyhrál."

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: "Spadl nám kámen ze srdce. Čekal jsem těžký zápas, protože Jičín hraje krásnou házenou, kombinační, velmi rychlou. Navíc jsme byli v situaci, kdy jsme prohráli čtyřikrát za sebou. Třikrát sice se silnými soupeři jakými jsou Dukla, Plzeň a Karviná, ale poslední porážka od Maloměřic nás bude mrzet do konce sezony. Nebylo to lehké, protože tam jsme zápas úplně zkazili a kluci byli hlavami hodně dole. Nebylo jednoduché je zvednout během týdne. Dneska to bylo znát, protože nám chyběla lehkost, ale o to více jsme bojovali a musím pochválit každého, kdo byl na hřišti, protože výhru vydřeli. Byli jsme daleko agresivnější a fungovala nám mnohem lépe obrana i útok v porovnání s tím, jak tomu bylo v Maloměřicích."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Kubík 6; Kovařík 5; Šulc, Miľko a Hlava po 3; Dolejší 2; Kastner 2/1; Naimann a Drbohlav po 1; Rychna; Pich; Thorovský; Bareš; Doškář.

Fakta - sedmičky 4/3:4/1, vyloučení 5:6, ČK 0:1, hráno bez diváků. Rozhodčí Halada, Kosmák.

Sled branek: 1-1; 2-3; 5-5; 6-7; 9-7; 11-12; 15-13; 19-14; 21-17; 22-20; 24-23; 25-24; 27-26; 28-26.

Definitivní krok k postupu do play-off mohou udělat jičínští házenkáři ve středu 3. března, kdy od 18.30 hostí dalšího přímého konkurenta o účast v elitní osmičce, tým KH Kopřivnice. V sobotu 6. března potom zavítá na jičínskou palubovku celek SKKP Handball Brno, začátek utkání je v 18.00. (HBC)