Jičínští házenkáři podlehli Dukle i ve třetím duelu a ve čtvrtfinále končí. Ještě je ale čeká boj o páté až osmé místo

12. 04. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu přivítali házenkáři jičínského Ronalu ve třetím utkání čtvrtfinále Chance play off Strabag Rail extraligy celek pražské Dukly. Hosté úvodní dva duely na domácí palubovce vyhráli a do Jičína přijeli s cílem rozhodnout, naopak domácí si chtěli vynutit další zápas a sérii ještě zdramatizovat. Sestavy obou celků byly prakticky totožné, do té jičínské se po absenci ve druhém utkání vrátil Drbohlav.

HBC Ronal Jičín - HC Dukla Praha 29:35 (14:19)

Utkání začalo z pohledu jičínských házenkářů tím nejhorším možným způsobem. Hosté se rychle ujali vedení 0:2, následně využili přesilovou hru a odskočili již na 0:4. Pod průběžný stav se samozřejmě podepsali také domácí, kteří v nadějných střeleckých pozicích skvělého Petržalu v hostující svatyni nepřekonali a posadili Pražany na koně. První branku Jičína vstřelil až na začátku osmé minuty kapitán Šulc, když korigoval na 1:5. S postupem času se střetnutí vyrovnávalo, házenkáři Jičína zlepšili pohyb v útoku a dostávali se do správné provozní teploty. Za stavu 4:8 však uviděl přímou červenou kartu za nechtěný faul do obličeje soupeře Rychna, Jičínským tak vypadl důležitý pilíř defenzívy. Přesto pokračovala vyrovnaná bitva, hosté s vícebrankovým náskokem v zádech mohli hrát ve větším klidu, což bylo na jejich projevu znát. Domácí bojovali, dokázali se prosazovat dohráváním svých kombinací do křídelních prostor případně na pivota a pomalu z náskoku Pražanů ukrajovali. Na konci druhé desetiminutovky korigoval Thorovský již na 9:11, o chvíli později Šulc na 10:12. V závěrečných minutách první půle ale hosté opět přiložili pod kotel. Znovu se mohli opřít o skvěle chytajícího Petržalu, jenž kryl některé nadějné střelecké příležitosti domácích. Naopak hráči Dukly nakládali se svými šancemi téměř neomylně a odměnou jim bylo poločasové vedení 14:19.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští s jediným cílem, dostat hosty pod tlak a pokusit se vývoj duelu ne-li obrátit, tak alespoň zdramatizovat. Zpočátku to na změnu obrazu hry příliš nevypadalo, naopak házenkáři Dukly i nadále předváděli rychlou házenou s nekompromisním zakončením. Tahounem většiny akcí byl reprezentant Klíma, jenž ve všech čtvrtfinálových zápasech potvrzoval svou formu. V sedmé minutě vedli hosté 16:23 a o osudu celé série se zdálo být rozhodnuto. Domácí ale neskládali zbraně, zlepšili pohyb v útoku, zrychlili kombinaci a třemi góly v řadě, když se dvakrát trefil Freiberg a jednou Thorovský, snížili na 19:23. Jičínští vycítili šanci, na další branky hostů nalezli odpověď a drželi se na dostřel. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny utkání mířil přesně Dolejší, posléze Thorovský a rázem byl rozdíl ve skóre pouhé tři góly (23:26). O chvíli později korigoval na 24:27 Kastner, následně ale hosté dvěma góly znovu navýšili vedení na pět branek a vypracovaný náskok udrželi až do závěrečného klaksonu.

Házenkáři Jičína nestačili na pražskou Duklu ani ve třetím utkání čtvrtfinálové série, Pražané se tak zaslouženě radují z postupu mezi nejlepší čtyři celky soutěže. Jičínští tentokrát zaspali úvod zápasu, záhy prohrávali 0:5 a neustále tak museli dohánět gólové manko. Domácím určitě nelze upřít snahu a bojovnost, ve druhé půli se prezentovali zlepšeným výkonem a byli Pražanům rovnocenným soupeřem, Dukla ale měla ve svém středu více individualit. Gólman Petržala, kanonýr Klíma, zkušené duo Sviták a Šůstek, to byli hráči, kteří dokázali brát ve zlomových momentech zápasu odpovědnost na sebe a misku vah překlopit na stranu svého týmu.

Pro Jičínské ale sezona nekončí, dále budou bojovat ve dvou sériích hraných pohárovým systémem doma venku o konečné páté až osmé místo. První utkání by měli sehrát již o nadcházejícím víkendu, o jejich soupeři rozhodne až středeční páté střetnutí třaskavé bitvy mezi Karvinou a Zubřím.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Gratuluji Dukle k postupu do semifinále. Dnes jsme samozřejmě chtěli předvést lepší výkony, než které jsme předvedli v Praze, ale bohužel nám utekl začátek zápasu, kdy si Dukla vytvořila příjemný náskok. Jsem rád, že jsme to v průběhu zápasu úplně nezabalili a ve druhém poločase se dokázali přiblížit na rozdíl dvou branek. Bohužel, dukelský faktor Petržala a Klíma byli proti tomu, abychom v dnešním utkání zvítězili. Nejdůležitějším faktorem všech utkání byl trojúhelník Petržala, Klíma a Sviták, samozřejmě doplněný mladýma talentovanýma klukama, s čímž jsme si nedokázali poradit."

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha: "Jsem rád, že jsme sérii vyhráli 3:0, ale nemyslím si, že by výsledky odpovídaly průběhu jednotlivých utkání. Pokud se na to zpětně podívám, tak jak v prvním, druhém nebo třetím zápase to byl boj. V prvním zápase byl výsledek v poločase o gól, ve druhém zápase jsme si drželi vedení o branku do 45. minuty a dnes to byl také velký boj. Jičín se nikdy nevzdává, to víme a vlastně dnešní zápas měl podobný průběh jako podzimní zápas, kdy jsme vedli o sedm branek, ale nakonec to skončilo remízou. Jsem moc rád, že jsme dnešní utkání zvládli. Tomáš Petržala měl neskutečné zákroky, v závěru jsme dávali velmi důležité góly a drželi jsme si distanc tři, čtyři branky. Za mě stav 3:0 zasloužený, ale bylo to vybojované a rozhodně nám Jičín nedal nic zadarmo."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Krahulec 6/5; Thorovský 5; Hlava 4; Miľko a Dolejší po 3; Šulc, Kovařík, Kastner a Freiberg po 2; Drbohlav; Naimann; Kubík; Rychna; Doškář.

Fakta - sedmičky 5/5:1/1, vyloučení 5:6, ČK 1:1, hráno bez diváků. Rozhodčí Novotný, Horáček.

Sled branek: 0-5; 2-6; 5-8; 8-10; 11-14; 12-17; 14-19; 16-23; 19-23; 23-26; 25-29; 27-31; 29-35.

(HBC)