Domácí odvetu s Kopřivnicí jičínští házenkáři nezvládli. Budou bojovat o sedmou příčku

26. 04. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu 24. dubna byl k vidění v městské sportovní hale v Jičíně odvetný duel Chance play off Strabag Rail extraligy série o 5.-8. místo. Před týdnem uhráli Jičínští na půdě svého soupeře nadějný výsledek, když se oba týmy rozešly po výsledku 25:25 smírně. Domácí tedy potřebovali k postupu do bojů o pátou příčku jakýmkoliv rozdílem zvítězit, stačila by i remíza od výsledku 24:24 a "nižší". Do jičínské sestavy se po jednozápasové absenci vrátil kapitán Šulc, naopak na posledním tréninku před odvetou se zranil Kovařík, pro něhož sezona předčasně skončila.

HBC Ronal Jičín - KH ISMM Kopřivnice 31:34 (14:16)

Začátek zápasu vyšel lépe hostům, kteří se ujali vedení 0:2. Domácí ale další navýšení nedovolili, také oni předvedli několik pohledných akcí a skóre záhy srovnali. Na konci desáté minuty vyrovnával kapitán Šulc na 5:5. Ještě dvakrát získali hosté nejtěsnější náskok, v polovině první půle ale přišel za stavu 6:7 velký jičínský nápor. Domácí zlepšili v těchto fázích střetnutí obranu, své umění ukázal rovněž gólman Machalický, který kromě několika zákroků zaznamenal také gól přes celé hřiště do opuštěné kopřivnické branky při přesilovce domácích. Kromě domácího brankáře přidal další trefu Šulc, dvakrát se nemýlil Krahulec a stav byl rázem 10:7. Průběžný výsledek však jakoby domácí házenkáře na chvíli ukolébal a přišel okamžitý trest. Kopřivničtí využili výhodu jednoho hráče v poli a především díky gólům křídelníka Střelce srovnali na 11:11. V náporu následně pokračovali i po time-outu Jičína a dalšími dvěma zásahy odskočili na 11:13. V závěru poločasu se ještě hráči obou celků trefili třikrát a první půle tak skončila poměrem 14:16.

Do druhého dějství vstupovali domácí házenkáři s jediným cílem, zlepšeným výkonem obrátit vývoj střetnutí na svou stranu. To se také na začátku dařilo, v první minutě se individuálně prosadil Drbohlav, z následného útoku nezaváhal z pivota Miľko a začínalo se prakticky od nuly, stav 16:16. V dalších okamžicích si hosté udržovali mírný náskok, v sedmé minutě ale srovnával Šulc na 20:20, na začátku jedenácté minuty otáčel na 21:20 Dolejší. Dramatická podívaná pokračovala, hra byla rozkouskována častými vyloučeními. Jičínská defenzíva v mnoha případech nepůsobila patřičně agresivně, čehož hosté využili k další změně ve vývoji utkání, z 23:22 otočili na 23:25. Vzhledem k výši nastřílených branek bylo jasné, že Jičínští musí hrát na vítězství a to je dostávalo pod větší tlak. Hosté nadále drželi odstup jednoho až dvou gólů, ve dvaadvacáté minutě svítil na ukazateli stav 26:28. Jičínští stále neskládali zbraně, v útoku dokázali přehrávat kopřivnickou obranu a až na malé výjimky vypracované šance i proměňovat, to samé ale bohužel platilo také pro hosty. Tři minuty před koncem zvyšoval nejlepší střelec hostů Fulnek na 29:31, ovšem poté se prosadil Kubík a po zákroku Machalického nezaváhal z dalšího útoku po nahrávce Naimanna Freiberg, vyrovnáno na 31:31. Dvě minuty před koncem šli do útoku hosté. Záhy se dostali do pasivity, ovšem Gřes chytrým podstřelem upravil na 31:32. Domácí se poté pod časovým tlakem pokusili ohrozit branku hostů, to se jim nepodařilo a Kopřivničtí dalším gólem rozhodli. Utkání nakonec skončilo výsledkem 31:34.

Házenkáři Jičína tak odehráli s Kopřivnicí další vyrovnaný zápas, poprvé v sezoně však odešli poraženi. Utkání bylo oboustranně pohlednější než úvodní zápas na palubovce soupeře. K vidění byly krásné kombinační akce, pohledné individuální průniky, dohrávky do pivota i křídel. Na straně domácích určitě nelze hráčům upřít snahu a bojovnost, dle představ ale nefungovala obrana a součinnost defenzívy s gólmany.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Chtěl bych pogratulovat Kopřivnici k dnešní výhře a k postupu do bojů o páté místo. My jsme dnešní utkání bohužel nezvládli, ačkoliv bylo vyrovnané. Měli jsme v něm možnost Kopřivnici odskočit, poté jsme museli dotahovat manko. Bohužel jsme nevyužili všech našich možností a v momentě, kdy se zápas lámal, byla chytřejší a šťastnější Kopřivnice. V prvním poločase jsme udělali mnoho technických chyb a v utkání jsme měli hodně vyloučení, což se na celkovém výsledku také promítlo."

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH ISMM Kopřivnice: "Zápasy mezi Jičínem a Kopřivnicí jsou vždy tvrdší a i dnes se to potvrdilo. Dnes nám pomohla lehká změna taktiky, kdy jsme do hry zapojili variantu 7-6, která nám vyšla a pomohla."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický 1, Veverka - Šulc 5; Hlava, Kastner, Krahulec, Dolejší a Freiberg po 3; Miľko 3/1; Kubík a Doškář po 2; Naimann, Drbohlav a Thorovský po 1; Rychna; Knittl.

Fakta - sedmičky 1/1:6/6, vyloučení 7:6, ČK 0:1, hráno bez diváků. Rozhodčí Kozler, Zych.

Sled branek: 0-2; 4-4; 6-7; 10-7; 11-13; 14-16; 16-16; 19-19; 23-22; 24-26; 26-26; 28-29; 31-31; 31-34.

Házenkáři Jičína tak budou bojovat o konečné 7.-8. místo, soupeřem jim bude celek SKP Frýdek-Místek, který pouze kvůli menšímu počtu vstřelených branek na půdě soupeře nestačil na Zubří. První duel by měl být odehrán v Jičíně o víkendu 8. a 9. května, odveta o týden později ve Frýdku-Místku. (HBC)