Házenkáři Jičína zvítězili v posledním domácím utkání sezony, v sobotu je čeká odveta ve Frýdku-Místku

10. 05. 2021 Házená « zpět

Jičín - Po týdenní přestávce vyplněné úspěšným vystoupením české seniorské reprezentace byla o víkendu sehrána další utkání nejvyšší soutěže házenkářů. Jičínský celek v sobotu 8. května přivítal v úvodním střetnutí série o konečné sedmé až osmé místo tým Frýdku-Místku. Domácí nastoupili téměř kompletní, chyběl pouze zraněný Kovařík. Jičínští šli do zápasu s cílem vytvořit si nadějnou výchozí pozici do odvety na půdě soupeře, stejně tak dát víc příležitostí hráčům, kteří jich v těžkých bojích play off tolik nedostali.

HBC Ronal Jičín - SKP Frýdek-Místek 31:30 (17:12)

V úvodních minutách drželi nejtěsnější vedení bojovně naladění hráči hostujícího Frýdku-Místku, a to až do stavu 3:4. Poté převzali otěže úvodního dějství pevně do svých rukou házenkáři jičínského Ronalu. K velkému náporu zavelel několika fantastickými zákroky brankář Machalický, jenž zlikvidoval řadu vyložených šancí soupeře. Domácí podpory svého gólmana náležitě využili, nejprve otočili na 6:4. Po snížení na rozdíl jediné branky se Jičínští do svého protivníka ještě více zakousli a odměnou jim byla šestigólová šňůra a vedení 12:5. Domácím se v těchto fázích zápasu dařilo dohrávat akce do křídelních prostor, kde se nemýlili Kubík a na druhé straně Krahulec. Ani poté tlak házenkářů Jičína nepolevil, ve dvaadvacáté minutě zvyšoval na nadějných 15:7 Dolejší. Závěr prvního poločasu však přece jen přinesl z pohledu hostů korekci. Za výše uvedeného stavu měli domácí ze samostatného brejku možnost zvýšit na rozdíl devíti gólů, nestalo se. Hosté posléze těžili především ze skvělého individuálního výkonu zkušeného Petrovského, jehož zásluhou snížili na poločasových 17:12.

Do druhé půle vstupovali Jičínští s cílem zopakovat výkon z úvodní třicetiminutovky. To se také stalo, v prvních deseti minutách drželi domácí náskok čtyř až šesti branek. Velkou měrou se na tom podílel mladičký Doškář, jenž se hned po svém nástupu dokázal střelecky prosadit. Hosté se pokoušeli vývoj duelu zdramatizovat, neustále však museli dotahovat brankové manko. Na přelomu předposlední a poslední desetiminutovky se ale přece jen dočkali a třemi přesnými zásahy v řadě snížili na příznivějších 26:24. Domácí však dokázali na nápor soupeře zareagovat, díky brankám Freiberga a Doškáře zvýšili na 30:26. Na branku hostů našel odpověď ze sedmimetrového hodu Miľko, jenž v polovině osmadvacáté minuty upravoval na 31:27. Závěr utkání však domácí nezvládli a umožnili hráčům Frýdku-Místku korigovat na konečných 31:30.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tak ve svém posledním domácím vystoupení v soutěžním ročníku 2020/2021 porazili Frýdek-Místek nejtěsnějším rozdílem, vzhledem k vývoji skóre v průběhu celých šedesáti minut ale určitě mysleli na příznivější výsledek. Vždyť v první půli vedli již o osm gólů a měli další šanci k navýšení. Také ve druhé půli si drželi solidní náskok, o který však v úplném závěru přišli. Výborný zápas, především v první půli, odchytal gólman Machalický, jenž svými zákroky a procentuální úspěšností "zadělal" na jičínský nápor. Z hráčů v poli byli hodně vidět křídelníci Kubík a Krahulec, stejně tak Dolejší a Hlava. Do druhé půle nastoupil dorostenec Doškář a prezentoval se skvěle, o tom svědčí pět přesných zásahů. Na brankovišti soupeře se statečně prali pivoti Miľko a Freiberg. Poděkování za výhru při posledním domácím představení ale patří všem hráčům.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "V utkání jsme měli velmi dobré pasáže, kdy jsme si dokázali vytvořit nadějný náskok. Samozřejmě jsme tam měli i šance, které jsme neproměnili. Toto utkání jsme pojali tak, aby prostor dostali i ti hráči, kteří ho nedostali v celé sezoně. Jsem rád, že se toho například Daniel Doškář zhostil velmi dobře, protože potřebujeme, aby z naší strany nestříleli z dálky pouze Šulc nebo Kovařík. A jsem rád, jak se toho Dan dnes zhostil a mám z toho velkou radost. I když chceme být sedmí, se stejným záměrem, dát šanci všem hráčům, pojedeme i do Frýdku-Místku, ať už ten zápas dopadne jakkoliv."

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: "První poločas až na úvod nám nevyšel podle našich představ, k tomu všemu se přidal skvělý výkon domácího gólmana, který nás prostě vychytal. Z toho pramenilo to, že jsme nedávali branky a na druhé straně jsme dostávali góly do otevřené obrany, což Jičín trestá. Za mě tedy celý první poločas nebyl optimální. V tomto utkání jsme chtěli dát prostor širšímu kádru, protože kluci mají z play off a celé základní části nějaká zranění a nejsou stoprocentně zdraví, proto jsme to chtěli tímto způsobem rozložit, ačkoliv si uvědomujeme, že je pořád o co hrát a sedmé místo je pro nás zajímavé."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Doškář 5; Miľko 5/2; Kubík, Dolejší a Krahulec po 4; Hlava 3; Rychna a Freiberg po 2; Šulc a Drbohlav po 1; Naimann; Kastner; Thorovský; Knittl.

Fakta - sedmičky 2/2:6/5, vyloučení 3:1, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Kavulič, Pavlát.

Sled branek: 1-2; 3-4; 6-5; 11-5; 15-7; 17-12; 21-15; 24-18; 26-21; 27-25; 29-26; 31-27; 31-30.

Poslední extraligový duel sezony 2020/2021 čeká jičínské házenkáře v sobotu 15. května od 15.00, kdy je na programu ve Frýdku-Místku odvetné utkání série o konečné sedmé až osmé místo. (HBC)