Házenkáři Jičína zvládli odvetu ve Frýdku-Místku a sezonu končí na výborném sedmém místě

17. 05. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu 15. května čekal jičínské házenkáře poslední extraligový duel končící sezony 2020/2021. V odvetném utkání série o konečné sedmé až osmé místo se představili na palubovce SKP Frýdek-Místek. První střetnutí hrané před týdnem v Jičíně skončilo nejtěsnějším vítězstvím domácích barev v poměru 31:30. Aby Jičínští vyšli z celé série lépe, potřebovali ve Frýdku-Místku uhrát alespoň jakoukoliv remízu, případně prohrát nejtěsnějším rozdílem jedné branky za předpokladu, že vstřelí 31 a více gólů. Hosté nastoupili ve stejné sestavě jako v domácím zápase.

SKP Frýdek-Místek - HBC Ronal Jičín 31:34 (13:13)

Utkání přineslo od prvních minut vyrovnanou bitvu. Jako první se prosadil domácí pivot Gřešek, ze sedmičky srovnal na 1:1 také pivot, tentokrát hostující Miľko. V prvních deseti minutách byl k vidění stále stejný obrázek, domácí se vždy dostali do těsného vedení, hosté ale dokázali srovnat. Ke slovu se dostali rovněž brankáři, domácí Pyško a hostující Machalický si připsali několik důležitých zákroků. V polovině poločasu domácí poprvé odskočili na dvoubrankový rozdíl 8:6, později 9:7. Následně ale přišel nápor hostů, kteří brankami Krahulce, Thorovského a Naimanna otočili na 9:10. V závěru úvodní třicetiminutovky domácí překlopili vedení na svou stranu, těsně před závěrečným klaksonem ale zužitkoval krásnou přihrávku Dolejšího nad brankoviště soupeře Drbohlav, jenž srovnal na 13:13.

Do druhé půle vstoupili aktivněji hráči domácího SKP, kteří během dvou minut upravili na 15:13. Odpověď Jičínských na sebe ale nenechala dlouho čekat, hosté zatlačili soupeře do hluboké defenzívy a vývoj duelu poměrně rychle obrátili. Nejprve se prosadil Krahulec, o chvíli později proměnil druhou sedmičku Miľko, následně mířil přesně Freiberg a dílo zkázy z pohledu domácích dokonal Kubík, stav 15:17. Hráči SKP se ale také nenechali vykolejit, střelecký prapor táhnul velezkušený Petrovský, především díky jeho přesným zásahům Frýdek-Místek znovu otočil (19:18). Do poslední čtvrtiny utkání se vstupovalo za nejtěsnějšího vedení domácích 21:20, které jim v tu chvíli stačilo ke konečnému sedmému místu. Hosté ale věděli, že mohou misku vah opět naklonit na svou stranu. Do jičínské branky se postavil gólman Veverka a ihned se blýskl zneškodněním vyložené šance domácích. Jičínští naopak své vypracované střelecké příležitosti s přehledem proměňovali, díky brankám Krahulce, Miľka a Thorovského upravili na 21:23. Domácí sice o pár minut později snížili Sklenákem na nejtěsnějších 23:24, hosté však zareagovali znamenitě. Nejprve se trefil aktivně hrající Dolejší, na rozdíl tří branek zvýšil z prostoru křídla Thorovský (23:26). Domácí se v těchto momentech neskutečně trápili v obraně, prakticky každý útok hostů znamenal přímé ohrožení jejich branky. Jičínští pokračovali ve skvělé produktivitě střelby, šest minut před koncem zvyšoval ve druhé půli agilní Šulc již na 25:29. Stejný hráč upravoval na začátku sedmadvacáté minuty na 27:31 a bylo jasné, že pokud chtějí hráči Frýdku-Místku vyjít ze série jako vítěz, musí vzhledem k menšímu počtu nastřílených branek na hřišti soupeře zvítězit alespoň o dva góly. Na to již ale neměli ani dostatek času, ani fyzické a morální síly. Domácí se pokoušeli o celoplošnou osobní obranu, ani tato taktika ale úspěch neslavila. Naopak, Jičínští se bez větších problémů dokázali přes nedůraznou obranu (hosté vstřelili ve druhé půli dvacet jedna gólů) prosadit a zápas dovedli do vítězného konce v poměru 31:34.

Házenkáři Jičína tedy zakončili v pořadí dvacátou čtvrtou sezonu v nejvyšší soutěži v řadě na výborném sedmém místě. V odvetném duelu série o sedmou příčku se prezentovali rychlou pohlednou házenou a skvělou produktivitou střelby. Solidní zápas odchytali také oba brankáři, Machalický především v první půli a Veverka v poslední čtvrtině zápasu, kdy několika vychytanými šancemi znemožnil domácím pokus o obrat ve vývoji střetnutí. Utkání přineslo oboustranně ofenzívní představení, stále se bylo nač dívat. Na straně domácích byl nejlepším hráčem zkušený Petrovský, autor jedenácti branek. U hostů se trefil šestkrát rovněž nejzkušenější hráč, kapitán Šulc, po pěti gólech přidali aktivní Dolejší a Drbohlav. Také ostatní hráči se srdnatě rvali o co nejlepší výsledek a zaslouženou odměnou jim je konečné sedmé místo.

Aleš Babák, asistent trenéra HBC Ronal Jičín: "Tato série byla hodně vyrovnaná, padalo hodně branek. Věděli jsme, že Frýdek je výrazně lepší v ofenzívě než v defenzívě. U nás platilo na jaře to samé, takže oba zápasy byly hodně ofenzívní. Dneska bylo hodně důležité, když jsme někde kolem 15. minuty druhého poločasu dokázali z dvoubrankového manka otočit na vedení o dvě branky pro nás. Tím jsme dostali domácí pod tlak a navíc, pokud by chtěli celkově vyhrát, museli by zvítězit alespoň o dvě branky. Pokud jde o hodnocení celé sezony, prvotním cílem bylo vyhnout se bojům o záchranu. Reálnější pak bylo porvat se o play off, o které jsme bojovali do posledních dvou kol. Z tohoto úhlu pohledu jsme spokojení. Následně nám nevyšlo čtvrtfinále s Duklou, která nás jasně přehrála. Potom jsme se přes Kopřivnici chtěli dostat do zápasů o 5. místo, což nám nevyšlo, a tak jsme chtěli uhrát alespoň 7. příčku. To se nám nakonec povedlo a konečné umístění bychom měli brát jako úspěch jičínské házené."

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: "Jičín chtěl asi více vyhrát než my. První poločas jsme nehráli vůbec špatně. Fungovala nám obrana, za kterou výborně chytal Vít Pyško. Bohužel neproměněnými šancemi a technickými chybami jsme Jičín vraceli zpátky do hry. Místo toho, abychom odskočili na tři, čtyři góly, tak jsme snadnými chybami Jičín drželi ve hře. Ve druhém poločase už byl Jičín lepší. Po loňské sezoně musíme letos konstatovat, že jsme odehráli fantastickou základní část. Do play off jsme šli z 5. místa, takže konečné 8. místo je pro mě nakonec zklamání. Čtvrtfinále s Lovosicemi jsme prohráli hlavně prvním nepovedeným zápasem. Následné duely o 5. až 8. místo jsme nezvládli, jsem zklamaný. Potkala nás i nějaká zranění, odešla sportovní forma. Zápasy se táhly gól na gól a většinou jsme tahali za kratší konec. Na to, že po základní části jsme byli na 5. místě, tak celkové 8. místo je skutečně zklamáním."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Šulc 6; Dolejší a Drbohlav po 5; Krahulec 4; Miľko 4/2; Hlava a Thorovský po 3; Freiberg 2; Kubík a Naimann po 1; Rychna; Doškář; Kastner; Knittl.

Fakta - sedmičky 5/5:2/2, vyloučení 3:7, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Barták, Hladký.

Sled branek: 2-2; 5-5; 9-7; 9-10; 13-13; 15-13; 15-17; 19-18; 21-20; 21-23; 23-26; 25-29; 27-31; 30-32; 31-34.

(HBC)