Nová Paka je připravena na pátý závod ME v autokrosu, pojede se o víkendu

31. 08. 2021 Ostatní foto: 6 « zpět

Nová Paka - O víkendu 3. až 5. září, tedy v nezvyklém termínu, se ve Štikovské rokli u Nové Paky uskuteční letošní pátý závod Mistrovství Evropy v autokrosu. Letošní sezona je obecně stále z různých pohledů omezena pandemií covidu-19 a je to znát zejména na počtu přihlášených jezdců. Pořadatelé z Autoklubu Nová Paka zaregistrovali v řádném termínu téměř stovku jezdců, ale v minulých letech to bylo více než sto třicet závodníků.

Ve všech evropských divizích nechybí přední jezdci, kteří mají zájem bojovat o nejvyšší příčky celkového pořadí. Podle nejnovějších informací je v Junior Buggy přihlášeno čtrnáct účastníků s favority Medlíkem, Jaspersem, Pytlounem, v kategorii Touring Autocross deset. Nechybí Šimurda s fabií týmu Václava Fejfara, Brožek, Bartoš, Casalboni.

Nejpočetnější je podle očekávání divize Buggy 1600 s osmadvaceti jezdci. Naši Hartman s Novotným budou bojovat proti mezinárodní přesile, v ní vynikají zejména Wibbeler, Laubach, Pähler, Holzleitner a Peters. Hodně velké překvapení přichystal pořadatelům mnohonásobný mistr Evropy Bernd Stubbe, který se s číslem jedna představí v této sezoně výjimečně v závodě ME. Jeho skalp budou chtít získat Jordák, Grencis, Kubíček, Tafani, Albers, Nikodém, Feuillade a další.

Dvaadvacet závodníků se představí v kategorii Kartcross. Většinu z nich tvoří domácí jezdci, ze zahraničí jsou přihlášeni čtyři závodníci. Mezi největší favority patří Doležal, Pihávek a Hartych.

Po čtyřech odjetých závodech ME si nejlépe vedou tito jezdci.

Junior Buggy: Jaspers, Pytloun, Medlík

Touring Autocross (pouze dva závody): Pleskovas, Oun, Červený

Buggy 1600: Novotný, Peters, Pähler

Super Buggy: Grencis, Tafani, Nikodém

V pátek čekají jezdce administrativní a technické přejímky a také povinná registrace pneumatik. V sobotu 4. září se začne závodit od deseti hodin volnými tréninky. Nedělní program odstartuje v půl deváté druhými kvalifikačními jízdami a nejzajímavější část programu, semifinálové a finálové jízdy, začne ve 14.30. Zajímavým zpestřením bude tradiční slavnostní představení jezdců s automobilovou show Petra Šimurdy. Po dojezdu každé finálové jízdy dojde k dekorování tří nejúspěšnějších závodníků v prostoru startu.

Pořadatelé, kterým vrásky na čele přidělalo při úpravách trati hodně deštivé počasí, zvou všechny fanoušky kvalitního autokrosu do Štikovské rokle. Zároveň upozorňují na případnou kontrolu aktuálních platných nařízení v důsledku covidu-19. Pavel Vydra

Foto: Jan Pilát

foto

foto

foto

foto

foto

foto