Házenkáři Jičína na Zubří nestačili. V sobotu je čeká další velmi těžký zápas, jedou do Karviné

24. 09. 2021 Házená « zpět

Jičín - Ve středu nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k prvnímu domácímu extraligovému duelu soutěžního ročníku 2021/2022, na domácí palubovce přivítali tým HC Robe Zubří. V premiérovém utkání na domácí palubovce čekal Jičínské velmi silný soupeř, jehož kádr tvoří mladí talentovaní házenkáři, dorostenečtí a juniorští reprezentanti, kteří jsou doplněni o zkušené hráče jako např. z dlouholetého zahraničního angažmá navrátivšího se odchovance Ondřeje Miku, reprezentanta Miroslava Jurku nebo brankáře Milana Malinu. Nutno přiznat, že Zubří své kvality ve středečním měření sil naplno ukázalo.

HBC Ronal Jičín - HC Robe Zubří 22:33 (10:17)

Už začátek naznačil, jakým směrem se může střetnutí ubírat. Domácí házenkáři si zpočátku vytvářeli nadějné střelecké příležitosti, ovšem skvělý Mizera v brance hostů jim úspěšnými zákroky bral od prvních minut vítr z plachet. Jičínští neproměnili sedmičku, náskok a zakončení z pivota, naopak hosté zakončovali nekompromisně. Zubří si vypracovalo vedení 1:4 a diktovalo tempo hry. Domácí se nemohli dostat do potřebného tempa, začátek utkání je očividně zaskočil. Naopak hosté pokračovali v soustředěném výkonu a v polovině poločasu již vedli 4:10. Jičínští sice bojovali, snažili se vývoj utkání zdramatizovat, ale školácké technické chyby či další nedůrazná zakončení je brzdily. Hosté tak dotáhli poločas do zaslouženého stavu 10:17.

Do druhého dějství vstupovali domácí s cílem vývoj duelu zdramatizovat, hosté ale výraznější tlak Jičínských nepřipustili. První banku sice vstřelil nejaktivnější hráč domácích Kovařík, soupeř ale kontroval třemi zásahy a zvýšil na 11:20. V podobném duchu se odehrávaly další minuty, domácí stále ztroskotávali na výborném Mizerovi v brance Zubří, který byl jednou z nejvýraznějších postav celého utkání. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky druhého poločasu se domácí přece jen dostali do náporu a také díky dvěma premiérovým trefám Aleše Dolejšího v jičínském dresu snížili na příznivějších 20:27. Závěr ale znovu patřil hráčům Zubří, kteří do závěrečného klaksonu navýšili na konečných 22:33.

Vítězství Zubří bylo naprosto zasloužené. Domácí házenkáři si na nepovedený výsledek "zadělali" sami hned v úvodu zápasu, kdy byli herně svému protivníkovi vyrovnaným soupeřem, ovšem neproměněním vyložených šancí umožnili hostům brankově odskočit. Jičínští následně pod tlakem vyprodukovali školácké technické chyby, čehož Zubří využilo ještě v první půli k vybudování rozhodujícího náskoku. Domácí házenkáři tak poprvé po solidně odehraných zápasech v přípravě a v prvních dvou extraligových zápasech herně i výsledkově propadli. Nezbývá než věřit, že šlo o ojedinělý případ a Jičínští se v dalších zápasech budou prezentovat v mnohem lepším světle.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Gratuluji soupeři k jasnému a zaslouženému vítězství. My jsme bohužel do zápasu nevstoupili vůbec dobře, ať už tím, že jsme neproměnili jasné šance, nebo sedmimetrový hod. Do toho nám nezafungovala obrana s gólmanem, plus k tomu musíme připočíst nevynucené technické chyby, které posadily soupeře na koně. Zubří je teď samozřejmě v pohodě, jsou rozehraní, my jsme čekali deset dní na zápas a ten sedmibrankový náskok, který si vypracovali během prvního poločasu, je dostal ještě do většího herního klidu. Nás to naopak srazilo dolů a za celou dobu jsme se nedostali do hry. Doufám, že se brzy dostaneme zase zpátky na nohy a další zápasy budou z naší strany lepší."

Peter Dávid, trenér HC Robe Zubří: "Věděli jsme, jaký je Jičín soupeř, navíc k tomu všemu hráli první zápas doma, ale my jsme si sebrali ten lauf, který aktuálně máme za sebou, a napumpovali jsme hodně sebevědomí. Kluci makají dle mých představ a máme obrovskou herní disciplínu. Myslím, že na začátku bylo rozhodující, že jsme dokázali eliminovat velikou sílu Jičína ze spojek, pokryli jsme tlak a důležité byly rozhodující zákroky brankáře Mizery. To nás dobře nakoplo."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Kovařík 5; Krahulec, Kastner, A. Dolejší a J. Dolejší po 3; Rychna, Hlava, Freiberg a Thorovský po 1; Miľko 1/1; Šulc; Naimann; Doškář.

Fakta - sedmičky 2/1:5/4, vyloučení 4:4, ČK 0:0, diváků 400. Rozhodčí Králíček, Letev.

Sled branek: 0-2; 1-4; 3-5; 4-10; 8-15; 10-17; 11-19; 12-23; 15-25; 20-27; 20-32; 22-33.

Další nesmírně těžký zápas čeká házenkáře jičínského Ronalu již tuto sobotu 25. září, kdy zamíří do Karviné na půdu jednoho z největších favoritů na zisk mistrovského titulu. (HBC)

další výsledky a tabulka