Jičínští házenkáři obrat nedokonali, Nové Veselí vyhrálo o branku

05. 10. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k utkání 5. kola nejvyšší soutěže, na palubovce městské sportovní haly přivítali rozjetý celek Sokola Nové Veselí. Hosté zahájili sezonu skutečně výborně, hned v prvním kole vyhráli v Plzni, doma si poradili s Brnem i Kopřivnicí, jedinou porážku utrpěli až kvůli nezvládnutému závěru v Praze na Dukle. Naopak domácí odešli v posledních dvou zápasech vysoko poraženi, jejich jediným cílem tak bylo vítězství. V sestavě Jičína však scházel pivot Miľko, jenž si poranil koleno a vypadá to na delší vynucenou pauzu. Jeho místo zaujal bývalý dlouholetý kapitán domácích Martin Bareš, který již předává své zkušenosti mladíkům v prvoligovém "béčku" mužů.

HBC Ronal Jičín - Sokol Nové Veselí 27:28 (14:15)

Od prvních minut dávali hosté najevo, že se přijeli do Jičína porvat o premiérové extraligové vítězství. Brzy se ujali vedení 0:2, v sedmé minutě byl stav 2:5. Domácí se rozjížděli pomalu, častokrát jim radost ze vstřelené branky vzal navrátivší se gólman Schams. Také brankář Jičína Machalický své spoluhráče v první půli mnohokrát podržel a zavelel k jičínskému náporu. Ten slavil úspěch ve druhé desetiminutovce, kdy se postupně trefili Krahulec a Rychna, na 7:6 otáčel Hlava. Na malou chvilku však Jičínští vypadli z koncentrace a během dvou minut bylo vše jinak, stav 7:9. Pět minut před koncem půle zvyšoval hostující Burnazovič na 10:13, domácí však znovu nalezli odpověď. Po brankách Kastnera, Freiberga a Kovaříka srovnali na 13:13, do šaten však přece jen odcházeli spokojenější hosté, stav 14:15 ale sliboval po změně stran velké drama.

Bohužel pro jičínské barvy Novoveselští hned na začátku druhé půle odskočili na 14:18 a mohli hrát v mnohem větším klidu. Jičínští neskládali zbraně, bojovali, proti výraznější změně skóre však byl pozorně chytající Schams v brance hostů. Ten v době jičínského náporu v polovině druhého dějství kryl mimo jiné i dva sedmimetrové hody domácích a jeho spoluhráči toho postupně využili k navýšení na 20:25. Deset minut před koncem si domácí kouč Petr Mašát vzal poslední oddechový čas a naordinoval svým svěřencům hru se sedmi hráči v poli, v obraně začali osobně bránit kanonýra soupeře Ptáčníka. Když na gól Naimanna okamžitě odpověděli hosté střelou do opuštěné branky, neboť domácí nestihli vystřídat brankáře Machalického, svítil na ukazateli stav 21:26. Do konce utkání chybělo něco málo přes devět minut a zdálo se, že v obrovské euforii hrající hosté si již vítězství nenechají utéct. Házenkáři Jičína ze sebe ale vydolovali poslední zbytky sil a začali se dít věci. Dvakrát v krátkém sledu zafungovala spolupráce dvojice J. Dolejší a Freiberg, přičemž druhý jmenovaný proměnil a upravil na 23:26. Přišly zákroky gólmana Machalického a do hry hostů se pomalinku začala vkrádat nervozita. Na 24:26 snižoval Thorovský a na nejtěsnějších 25:26 korigoval ze sedmičky J. Dolejší. Přestože se následně po několika minutách prosadili hosté, Jičínští cítili, že mohou vývoj duelu, byť do jeho konce chybělo pouhých pět minut, zvrátit. Přání domácích borců se také postupně začalo naplňovat. Nejprve se poprvé v utkání trefil zkušený Šulc, následně Machalický vychytal Flajsara a Jičínští šli do útoku. Stále ve hře se sedmi hráči přečíslili obranu hostů a netradičně z prostoru pravého křídla zavěsil Hlava, vyrovnáno na 27:27. Jičínská sportovní hala byla ve varu a nutno přiznat, že zásluhu na tom měla i skupinka fanoušků Nového Veselí. Hosté si v následném útoku počínali netakticky a dopustili se jasného prorážení. Jičínští tak mohli jít po dlouhých minutách do vedení. Tomu také byli blízko, J. Dolejší nádherně uvolnil nad brankoviště soupeře Drbohlava, jemuž ale skvěle zmenšil střelecký úhel Schams a pokus i s notnou dávkou štěstí vytěsnil mimo tři tyče. Novoveselští vybojovali v následném útoku sedmimetrový hod, který proměnil Burnazovič a upravil na 27:28. Jičínští ještě mohli srovnat, svůj pokus ale neproměnili a stav utkání se již nezměnil.

Házenkáři Jičína tak prohráli i podruhé na domácí palubovce, tentokrát nejtěsnějším rozdílem. Hosté se mohli opřít o vynikajícího gólmana Schamse, častěji se dokázali prosadit střelbou ze střední a větší vzdálenosti. Také domácí brankář Machalický o sobě dal častokrát vědět, v poli sehrál povedený zápas Rychna, jenž ale utkání pro zranění nedohrál. Důležité góly zaznamenal z pivota Freiberg, vidět byli také J. Dolejší, Hlava, v závěru Šulc, na body to ale opět nestačilo. Každopádně Jičínští zaslouží pochvalu za způsob, jakým se vrátili do zápasu. Šli do rizika v podobě osobní obrany i hry bez brankáře, srovnali pětibrankové manko a byli blízko vedení, štěstěna se však od nich, podobně jako v prvním kole v Brně, odvrátila.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Zápas se mi nehodnotí příliš pozitivně, jelikož jsme prohráli o gól a ztratili jsme důležité domácí body. Veselí je teď v pohodě, je na vítězné vlně, ale na druhou stranu jsem rád, že po těch dvou sprchách, který jsme dostali od Zubří a Karviné, měl náš výkon stoupající tendenci. Ať už od gólmanů po obranu, která se zvedla. Na druhou stranu vidím ještě veliké rezervy v postupném útoku. Zápas jsme prakticky ztratili v prvním poločase, kdy jsme doháněli výsledek, nakonec jsme poločas dotáhli na rozdíl jedné branky, ale ve druhém poločase nám Veselí znovu odskočilo."

Peter Kostka, trenér TJ Sokol Nové Veselí: "Jsem stále plný emocí, ale jsem hrozně rád, že jsme to zvládli. Byl to hodně podobný zápas, který odehrál Jičín minulý rok u nás. Vyhrál o gól, ale my jsme byli dle mého názoru většinu času lepší. Neříkám, že Jičín byl dnes lepším týmem, ale my jsme si za mnohá řešení, hlavně v druhém poločase, kdy na nás Jičín vytáhl osobní obranu, nezasloužili vyhrát."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Rychna 6; Freiberg 4; Hlava 3; J. Dolejší 3/1; Krahulec 3/3; Kovařík a Kastner po 2; Šulc, Doškář, Naimann a Thorovský po 1; Drbohlav; Bareš; A. Dolejší.

Fakta - sedmičky 6/4:2/1, vyloučení 2:3, ČK 0:0, diváků 300. Rozhodčí Bubeníček, Petruška.

Sled branek: 0-2; 4-6; 7-6; 7-9; 10-13; 13-13; 14-15; 14-18; 16-20; 21-26; 25-27; 27-27; 27-28.

V neděli 10. října cestují jičínští házenkáři na Moravu, tentokrát se představí na palubovce Frýdku-Místku. (HBC)

další výsledky a tabulka