Brankář Machalický famózním výkonem nasměroval jičínské házenkáře k důležité výhře

18. 10. 2021 Házená « zpět

Jičín - Sobotní podvečer patřil v městské sportovní hale v Jičíně extraligové házené. Domácí celek HBC Ronal Jičín vyzval v 7. kole v důležitém měření sil tým SHC Maloměřice Brno. Hosté před sezonou posílili o zkušené extraligové "harcovníky" Hastíka a Dostalíka a hned v prvním kole deklasovali poslední Hranice. Od té doby ale Brněnští na bodový zisk čekají, podobně na tom ale byli také Jičínští, kteří od vítězství ve druhém kole rovněž v Hranicích čtyřikrát v řadě prohráli. Trenéři domácích navíc počítají ztráty, dlouhodobá zranění ze hry vyřadila Miľka, Rychnu a Knittla, do zápasu nebyl připraven ani Kovařík a se sebezapřením nastupoval zkušený křídelník Kastner. V sestavě se tak objevil bývalý kapitán celku Bareš, stejně tak z prvoligové rezervy povolaný Matula.

HBC Ronal Jičín - SHC Maloměřice 30:21 (16:11)

Začátek utkání přinesl vyrovnanou bitvu, hráči obou celků si poměrně snadno vytvářeli nadějné střelecké pozice. Naštěstí pro Jičínské se od úvodních okamžiků rozchytal k vynikajícímu výkonu gólman Machalický, jenž svými úspěšnými zákroky držel své spoluhráče v nejtěsnějším vedení. Hosté potvrzovali svou sílu především spoluprací spojek s velezkušeným pivotem Dostalíkem, domácí spoléhali na rychlý přechod do útoku. Na přelomu první a druhé desetiminutovky Jičínští odskočili ze stavu 3:3 na 7:4, další nápor jim ale bojovně naladění hosté nedovolili. Rozdíl ve skóre tak byl neustále dvě až tři branky, Jičínské navíc stále držel téměř neprůstřelný Machalický. Také domácí některé své příležitosti neproměnili, mimo jiné dvakrát nevyužili možnosti skórovat ze sedmimetrového hodu. Přesto odcházeli na poločasovou přestávku spokojenější házenkáři Jičína. Pět minut před koncem sice snižoval hostující Havlát na 13:10, následně se ale trefil A. Dolejší a dva přesné zásahy přidal Krahulec. Na uklidnění v jičínských řadách nic nezměnila ani poslední branka Maloměřic, kterou hosté korigovali na 16:11.

V úvodu druhého dějství si domácí házenkáři neustále drželi náskok pěti až šesti gólů a to až do šesté minuty, kdy se podeváté v zápase trefil Krahulec, jenž zvyšoval na nadějných 19:13. Poté měli domácí možnost vedení ještě navýšit, vlastními chybami ale posadili hosty na koně a ti nabídnutou příležitost beze zbytku využili. Především díky spolupráci Hastíka a Dostalíka vstřelili Brněnští čtyři góly v krátkém sledu a snížili na 19:17. Tento průběžný stav se logicky promítnul na projevu domácích, kteří v postupném útoku znervózněli. Naštěstí Machalický pokračoval ve skvělém galapředstavení a uchránil svůj celek od dalších branek. Až do poloviny druhé půle byl vývoj duelu stále otevřený, což samozřejmě mnohem více vyhovovalo hostům. Domácí házenkáři naštěstí zvládli úsek hry mezi 48. až 54. minutou. V těchto fázích utkání mířili přesně Drbohlav a Šulc, po oddechovém čase hostujícího kormidelníka se za hlasitého aplausu domácích příznivců trefil také Bareš a na 27:20 zvyšoval téměř neomylný Krahulec. To již pracovala jičínská defenzíva mnohem agresivněji a hosté i s úbytkem sil hledali cestu ke zteči domácí svatyně stále hůř. Také poslední minuty opanovali Jičínští, když postupně mířili přesně Šulc, Drbohlav a definitivní tečku za důležitým zápasem napsal Freiberg, jenž stanovil na konečných 30:21.

Házenkáři Jičína zvítězili zaslouženě, hosté se ani jednou v průběhu šedesáti minut nedostali do vedení. Nutno přiznat, že obrovskou zásluhu na vysoké výhře má brankář Machalický, jenž odchytal jeden ze svých nejpovedenějších extraligových duelů. O tom koneckonců svědčí také více než padesátiprocentní úspěšnost zákroků. Obrana Jičínských nedokázala zachytávat spolupráci hostujících spojek s pivotem Dostalíkem, markantní zlepšení nastalo až s příchodem Bareše. V útoku držel střelecký prapor domácích nejvýše Krahulec, autor jedenácti gólů. Důležité branky stříleli rovněž Šulc, J. Dolejší, Freiberg a Thorovský, pochvalu za zisk důležitých dvou bodů ale zaslouží všichni hráči.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Z hlediska vývoje v tabulce to pro nás bylo strašně důležité utkání, dá se říci, že to byl zápas o čtyři body. Hráli jsme na domácí palubovce, byli jsme postaveni do role favorita a celý zápas jsme se s tím prali. Z mého pohledu samozřejmě zápas vypadá výsledkově velice jednoduše, ale rozhodně tomu tak nebylo. Nedokázali jsme si poradit se spoluprací Maloměřic s pivotem, neproměnili jsme tři sedmimetrové hody, ani jsme se neprosadili z křídel a z proskoku. Musím dneska pochválit gólmana Davida Machalického, který odehrál dobrý zápas a celé utkání nás držel na distanc od Maloměřic. Důležité góly si připsali zkušení hráči, a to nám pomohlo zápas kolem padesáté minuty zlomit ve svůj prospěch".

Jiří Řezník, trenér SHC Maloměřice Brno: "Těžko se mi dnešní utkání hodnotí. Už nějakou dobu nás trápí neproměněné šance, a to byl ten největší rozdíl, který dnes na hřišti byl. V některých pasážích utkání jsme byli Jičínu vyrovnaným soupeřem, ale neproměnili jsme 60 % střel, které měly skončit gólem. Poté by výsledek vypadal možná jinak".

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Krahulec 11/2; J. Dolejší, Šulc, Freiberg a Thorovský po 3; A. Dolejší a Drbohlav po 2; Hlava, Naimann a Bareš po 1; Doškář; Pekař; Kastner; Matula.

Fakta - sedmičky 5/2:4/3, vyloučení 2:2, ČK 0:0, diváků 350. Rozhodčí Veselý, Zelenka.

Sled branek: 2-2; 5-3; 7-4; 8-6; 11-7; 11-9; 16-11; 19-13; 19-17; 22-19; 27-20; 27-21; 30-21.

V sobotu 23. října sehrají jičínští házenkáři utkání 8. kola, v 17.00 se představí na horké půdě v Lovosicích. (HBC)

další výsledky a tabulka