Házenkáři Jičína statečně vzdorovali mistrovské Plzni, o víkendu čeká extraligu pauza

01. 11. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu v podvečer patřila jičínská městská sportovní hala extralize házené, hráči domácího Ronalu přivítali mistrovskou Plzeň. Jičínští minulý týden podlehli v silně oslabené sestavě v Lovosicích po sympatickém výkonu o šest branek, Plzeňští deklasovali Brno. Favorit duelu byl tedy jasný, aktuální situaci zvýrazňovala trvající marodka Jičínských. Do zápasu nemohla nastoupit ani jedna levá spojka, chyběli Kovařík, Doškář i Drbohlav. Z důvodu dlouhodobého zranění absentovali rovněž pivot Miľko a důležitý článek defenzívy Jičína Rychna. Naopak poprvé se v seniorské nejvyšší soutěži představil osmnáctiletý odchovanec Ženatý.

HBC Ronal Jičín - Talent tým Plzeňského kraje 26:32 (13:16)

Házenkáři Jičína, vědomi si obrovské síly soupeře, nastoupili do utkání s přílišným respektem. Na vedoucí branku Doudy sice odpověděl Hlava, ovšem poté hosté čtyřmi góly v řadě odskočili na 1:5. Jičínští v těchto fázích neproměnili některé zajímavé příležitosti včetně samostatného brejku, což samozřejmě hrálo do not favoritovi utkání. Hosté pokračovali ve své trpělivé nátlakové hře, čekali na chyby v jičínské defenzívě a ty následně nekompromisně trestali. V jedenácté minutě zvyšoval hostující Nejdl na 2:8 a s domácími to nevypadalo příliš dobře. Jičínští ale ukázali svůj charakter. I přes několik absencí hráčů základního kádru se pomalu dokázali vracet do zápasu. Na post levé spojky se přesunul A. Dolejší, který napomohl svým aktivním pojetím hru domácích rozpohybovat. Házenkáři Jičína dokázali do poloviny poločasu brankové manko snížit na rozdíl tří gólů, pohled na skóre byl hned veselejší. V druhé části úvodní třicetiminutovky se již obraz hry nezměnil, Plzeňští si neustále drželi mírné vedení a to až na poločasových 13:16.

Po změně stran byl k vidění podobný obrázek. Házenkáři Jičína statečně vzdorovali, neustále se drželi hráčům hostujícího celku na dostřel. Škoda, že lépe nenaložili s výhodami dvou v krátkém sledu po sobě jdoucích přesilových her, svému soupeři se mohli přiblížit ještě více. V polovině druhého dějství snižoval Thorovský na 19:22 a zdálo se, že rozhodovat bude až samotný závěr střetnutí. Bohužel, to se nestalo. Plzeňští dokonale využili některých zaváhání jičínských házenkářů a čtyřmi přesnými zásahy v řadě prakticky rozhodli o osudu utkání (19:26). V závěrečných minutách se již nic důležitého nestalo. Hosté zkušeně drželi vypracovaný náskok, domácí bojovali až do závěrečného klaksonu o co nejlepší výsledek. Na konci utkání dostal první příležitost v extraligovém A týmu Jičína Ženatý, jeho o rok mladší spoluhráč ze staršího dorostu Matouš proměnil několik málo sekund před koncem sedmimetrový hod a upravil na konečných 26:32.

Házenkáři Plzně zvítězili v Jičíně rozdílem šesti branek a potvrdili, že budou i v letošním ročníku extraligové soutěže bojovat o mety nejvyšší. Jičínští odehráli vzhledem k aktuálnímu stavu hráčského kádru solidní utkání. S výjimkou úplného úvodu střetnutí byli hostům vyrovnaným soupeřem, prezentovali se velmi sympatickým výkonem. Střelecky byli na straně Jičína nejvíce vidět J. Dolejší, Hlava a Kastner, také ostatní hráči bojovali a mají svůj podíl na zdařilém představení svého týmu.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Průběh zápasu se vyvíjel různě. Nám se nepovedl začátek utkání, kdy jsme nechali Plzeň lacině odskočit na rozdíl pěti gólů. Poté nás stálo spoustu sil dostat se zpět do zápasu. Následovala pasáž, kdy jsme s Plzní drželi krok, měli jsme síly dokonce i v zúžené sestavě, ve které jsme dnes nastoupili. Za mě jsme odehráli velmi slušné utkání a já jsem na kluky pyšný."

Petr Štochl, trenér Talent tým Plzeňského kraje: "Musím říct, že jsme si utkání dokázali sami dost znepříjemnit, když se nám na začátku podařilo Jičínu odskočit a pod jakýmsi dojmem, že už zápas vyhrajeme, jsme Jičín vrátili do hry. Jičín bojoval, dřel a tím pádem jsme si udělali zápas těžší. Zvládli jsme ho, ale představoval jsem si, že pokud se dostaneme hned na začátku utkání do takového vedení, tak už ho dotáhneme s přehledem do vítězného konce a utkání rozhodneme už v prvním poločase."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - J. Dolejší 8/4; Hlava a Kastner po 4; Thorovský 3; A. Dolejší 2; Krahulec, Naimann, Šulc a Freiberg po 1; Matouš 1/1; Bareš; Pekař; Matula; Ženatý.

Fakta - sedmičky 5/5:2/1, vyloučení 3:4, ČK 0:0, diváků 350. Rozhodčí Horáček, Novotný.

Sled branek: 1-1; 1-5; 2-8; 7-10; 10-14; 13-14; 13-16; 16-19; 19-22; 21-27; 24-30; 26-32.

Následující víkend mají všechny ligové soutěže volno, k dalšímu duelu nastoupí Jičínští až v neděli 14. listopadu, kdy se představí v Kopřivnici. O týden později, v sobotu 20. listopadu, přivítají od 18.00 pražskou Duklu. (HBC)

další výsledky a tabulka