Přes zdařilý vstup do utkání házenkáři Jičína na Duklu nestačili. V pátek je čeká domácí televizní předehrávka s Brnem, výhoz je v 18 hodin

23. 11. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu přivítali házenkáři jičínského Ronalu na domácí palubovce v posledním utkání první poloviny základní části nejvyšší soutěže celek pražské Dukly. Pro domácí to byl nesmírně důležitý zápas z pohledu šance vrátit se do boje o příčky zaručující účast v play-off. Jičínští tedy do utkání vstupovali s jediným cílem, prezentovat se lepším výkonem oproti předchozímu duelu v Kopřivnici a získat důležité dva extraligové body.

HBC Ronal Jičín - HC Dukla Praha 25:32 (9:18)

První minuty se odehrávaly přesně podle not jičínské lavičky a samotných hráčů. Domácí nastoupili plně koncentrováni a na jejich "představení" to bylo znát. Pozorně bránili, v brance navíc stál velmi pozorný gólman Machalický, jenž hned v úvodu zlikvidoval několik šancí Pražanů včetně dvou sedmimetrových hodů. Střelecky se dvakrát v krátkém sledu prosadil Kovařík, na 3:0 zvyšoval v šesté minutě Doškář. Hosté ale záhy jičínský nápor přibrzdili a naznačili, že také pro ně se jedná o velmi důležitý souboj, který nemíní odevzdat. Přesto ukončili první desetiminutovku lépe domácí, kteří Šulcem zvýšili na 6:4. Poté si ale vybrala slabší chvilku jičínská defenzíva a Pražané trestali, 6:7. Do hry domácích na polovině soupeře se vkradla nejistota a z ní pramenící nervozita. Hosté navíc přešli k aktivnějšímu pojetí obrany 1-5 a hráči Jičína tuto změnu absolutně nezvládli. Doslova darovali hráčům Dukly na "zlatém podnose" po trestuhodných chybách několik míčů a Pražané nabízenými šancemi nepohrdli. Z rychlých smrtících brejků skórovali a odskočili na 7:12. Hluchá pasáž se na Jičínských celkem logicky promítla i ve zbývající fázi prvního poločasu, domácí se nedokázali vrátit do zápasu a do šaten odcházeli za krajně nepříznivého stavu 9:18.

Do druhého poločasu vstupovali domácí s cílem odčinit nepovedenou druhou část úvodní třicetiminutovky a svým výkonem navázat na solidně odehraný začátek utkání. V úvodu se rozdíl ve skóre pohyboval na osmi devíti brankách. Poté zavelel k toužebně očekávanému náporu domácích zkušený gólman Pleva, jenž nastoupil do druhé půle. Také v obraně Jičínských nastalo mírné zlepšení, které si domácí přenesli také do postupného útoku. V něm dokázali házenkáři Jičína kombinační hrou přehrávat defenzívu pražské Dukly a z náskoku přece jen nějaký gól ukrojit. A mohlo být i lépe, kdyby si Jičínští v mnoha případech nevylámali zuby na vynikajícím brankáři Petržalovi. Přesto v polovině druhé třicetiminutovky snižoval jičínský Freiberg z prostoru pivota na 17:22 a zdálo se, že domácí mohou s kartami zápasu ještě zamíchat. Házenkáři Dukly ale větší drama nepřipustili. Měli ve svém středu fyzicky lépe disponované hráče, kteří se svou individuální kvalitou dokázali prosadit a brankový odstup mezi oběma týmy znovu navýšit. Házenkáři Jičína nakonec zakončili první polovinu základní části další porážkou, tentokrát v poměru 25:32.

Domácí vstoupili do zápasu nejlepším možným způsobem, ujali se vedení 3:0, výborně chytal gólman Machalický a také obrana fungovala poměrně spolehlivě. Stačilo ale pár nevydařených akcí, do hry Jičína se vloudila nervozita, hráči si přestali věřit a školáckými technickými chybami v rozehrávce posadili Pražany na koně. Hosté samozřejmě vycítili šanci a díky výborně sehraným brejkovým situacím se dostali do herní pohody, která jim s malými výjimkami vydržela do konce zápasu. Domácí tak vydolovali z úvodní poloviny základní části pouhé čtyři body a v tabulce jim patří desátá příčka. Hned na začátku odvetných bojů čekají Jičínské dva veledůležité domácí souboje, nejprve s Brnem a o týden později s Hranicemi.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Hodnocení dnešního zápasu není jednoduché. Samozřejmě pro nás to byl jeden z posledních zápasů, kdy jsme si mohli vytvořit nějakou teoretickou šanci na postup do play-off. Na druhou stranu to pro nás už asi není aktuální téma, jelikož jsme v situaci, která má objektivní důvody a my se s ní musíme poprat jak v odvetné jarní části, tak v bojích v dolní čtyřce."

Michal Tonar, trenér HC Dukla Praha: "Mnohem lépe se hodnotí zápasy, které se vyhrávají. Musím říct, že ať jsme tam měli slabší chvilky, z většiny toho zápasu jsme byli lepším týmem. V utkání jsme dokázali realizovat věci, které jsme si ani nezkoušeli na tréninku, takže pochvala celému týmu. Hlavně se zlepšilo nasazení, spolupráce obrana a brankář. Možná padly rány, které měly skončit brankou, ale místo toho skončily mimo branku. Musím se podívat, jak jsme na tom byli s technickými chybami, myslím si, že jsme na tom byli o něco lépe, než v minulých zápasech. Takže pro nás je to rozhodně krok dopředu,"

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Pleva, Veverka - Krahulec 5/2; J. Dolejší a Hlava po 3; Kovařík, Freiberg, Šulc, Doškář a A. Dolejší po 2; Thorovský 2/1; Kastner a Naimann po 1; Pekař.

Fakta - sedmičky 7/3:6/3, vyloučení 2:2, ČK 0:0, diváků 300. Rozhodčí Valášek, Vychodil.

Sled branek: 3-0; 4-3; 6-4; 7-7; 7-12; 9-18; 11-19; 14-21; 17-22; 19-24; 22-29; 23-31; 25-32.

O nadcházejícím víkendu pokračuje nejvyšší soutěž házenkářů prvními odvetnými duely základní části. Jičínští přivítají v předehrávce již v pátek 26. listopadu na palubovce městské sportovní haly celek SKKP Handball Brno. Utkání má výhoz v 18.00 a zápas bude v přímém přenosu vysílat televizní stanice ČT sport. (HBC)

další výsledky a tabulka