Jičínští házenkáři prohráli v Zubří, kalendářní rok zakončí domácím duelem s vedoucí Karvinou

13. 12. 2021 Házená « zpět

Jičín - Po dvou týdnech (minulou sobotu se utkání s Hranicemi z důvodů karanténních opatření v týmu hostů neodehrálo) nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k utkání nejvyšší soutěže na palubovce Zubří. Jičínští cestovali na horkou půdu Valachů s cílem navázat na skvělé televizní představení s Brnem, v cestě jim ale stál velmi kvalitní celek. V sestavě Jičína chyběl pivot Freiberg, další příležitost naopak dostali dorostenci Frýba a Ženatý.

HC ROBE Zubří - HBC Ronal Jičín 30:24 (16:9)

Začátek utkání přinesl herně poměrně vyrovnaný souboj, výsledkově na tom ale byli od prvních minut o poznání lépe domácí. Zuberští si dokázali vytvářet zajímavé střelecké příležitosti, stejně se vedlo i Jičínským. Obrovský rozdíl byl ale v úspěšnosti zakončení, zatímco hráči domácího ROBE byli téměř neomylní, hosté řadu šancí neproměnili. Domácí gólman Mizera potvrzoval svou extratřídu i skutečnost, že není v kádru české reprezentace náhodou. Házenkáři Zubří se tak na konci první desetiminutovky ujali vedení 7:2, které je logicky uklidnilo. Hosté neskládali zbraně, bojovali a v polovině poločasu snížili na hratelnějších 9:6. Když v osmnácté minutě upravil hostující A. Dolejší na 9:7, zdálo se, že hosté pomalu přebírají iniciativu. Stačilo ale několik ztrát míče, nedůrazné zakončení a domácí trestali. Pětigólová šňůra přinesla na jejich stranu opětovné uklidnění, stav 14:7. Za sedmigólového rozdílu se odcházelo také na poločasovou přestávku, na 16:9 korigoval krátce před sirénou J. Dolejší.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští s cílem vylepšit herní projev a pokusit se vývoj utkání zdramatizovat. V úvodu se ale stal pravý opak. Domácí hráli pod dojmem uspokojivého vedení naprosto uvolněně, opírali se o individuální výkony Mořkovského a dalšího reprezentanta, křídelníka Jurka. V páté minutě zvyšovali již na 20:9 a o osudu zápasu bylo rozhodnuto. Hosté ale duel "nezabalili", i nadále bojovali s maximálním úsilím a nápor domácích přibrzdili. Do střelecké pohody se dostal především Thorovský, herní příležitost dostali také další mladíci v jičínském dresu, Doškář či dorostenci Frýba a Ženatý. Hosté změnili obranný systém z 0-6 na 1-5, na hrot se po delším zranění vrátil Rychna, na středu obrany se potom ve výborném světle ukazoval Pekař. Jičínští hráli v dalších fázích zápasu s domácími vyrovnaný duel, v závěru dokázali tempo vystupňovat a upravili na konečných 30:24

Vítězství domácích barev bylo naprosto zasloužené, házenkáři Zubří prokázali svou aktuální formu a o dvoubodovém zisku rozhodli během prvních čtyřiceti minut. Mohli se opřít o výrazné individuality ve svém středu, trojlístek Jurka, Mořkovský a výborný brankář Mizera nasměroval domácí k výhře. Hosté již tradičně dopláceli na nízké procento střelby spojek, stejně tak na neproměňování vyložených šancí. V opačném případě mohl být rozdíl ve skóre příznivější. Na straně hostů byl nejvíce vidět Thorovský, jenž ve druhé půli zaznamenal především z brejkových situací pět branek, solidní práci na vlastním brankovišti odvedl Pekař. Za zmínku jistě stojí premiérová extraligová trefa dorostence Ženatého.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Pleva, Machalický - Thorovský 5; J. Dolejší a Kovařík po 4; Krahulec 3; A. Dolejší a Doškář po 2; Šulc, Hlava, Pekař a Ženatý po 1; Kastner; Rychna; Naimann; Frýba.

Fakta - sedmičky 4/3:1/0, vyloučení 2:2, ČK 0:0, diváků 250. Rozhodčí Bareš, Uhlíř.

Sled branek: 1-1; 4-1; 7-2; 9-6; 14-7; 16-9; 20-10; 24-14; 26-17; 29-22; 30-24.

V sobotu 18. prosince čeká jičínské házenkáře poslední extraligové utkání kalendářního roku 2021. Jičínští přivítají na domácí palubovce vedoucí tým soutěže a největšího favorita na mistrovský titul, celek Baníku Karviná. Utkání má výhoz v tradičních 18.00. (HBC)

další výsledky a tabulka