Házenkáři Jičína zakončili kalendářní rok sympatickým výkonem proti vedoucímu týmu tabulky z Karviné

20. 12. 2021 Házená « zpět

Jičín - V sobotu sehráli házenkáři jičínského Ronalu poslední utkání kalendářního roku 2021. Na domácí palubovce přivítali lídra extraligové tabulky a jednoho z největších aspirantů na mistrovský titul, celek Baníku Karviná. Domácí se chtěli s končícím rokem i svými fanoušky rozloučit co nejlepším výkonem a to se jim také podařilo. V sestavě Jičína chyběli pivoti Miľko a Freiberg, absentoval rovněž mladý Doškář. Po několika týdnech opět vypomohl bývalý kapitán celku Martin Bareš.

HBC Ronal Jičín - HC Baník Karviná 26:30 (10:15)

Hned na začátku utkání ukázali hosté z Karviné, že nechtějí ponechat nic náhodě a zapnuli na plné obrátky. Po třech minutách vedli 0:3, první branku domácích vstřelil v posledních týdnech ve velmi dobré formě hrající J. Dolejší. K němu se přidal gólman Veverka, jenž dostal po delší době příležitost v jičínské brance od prvních minut. V krátkém sledu zlikvidoval mimo jiné dva sedmimetrové hody, lapil rovněž vyloženou šanci z pivota a nasměroval své spoluhráče k náporu. Jičínští skvělý úvod v podání svého brankáře zužitkovali a srovnali na 5:5. Hosté však včas zachytili hrozící nebezpečí a znovu se dokázali gólově odpoutat. Házenkáři Jičína však hráli s favoritem duelu poměrně vyrovnanou partii, v některých momentech však ztroskotali na solidně chytajícím gólmanu Karviné Marjanovičovi. Hosté se mohli spolehnout na souhru reprezentantů, spojek Patzela a Fulneka s pivotem Užekem, vidět byl rovněž velezkušený křídelník Sobol. Také díky výkonu zmíněných hráčů dokázali Karvinští dotáhnout první půli do zdárného konce v poměru 10:15.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští s cílem pokračovat v solidním představení a pokusit se dostat hosty přece jen pod tlak. V úvodních minutách si baníkovci drželi neustále vypracovaný pětibrankový náskok, bylo však patrné, že domácí boj o extraligové body nevzdávají. Na přelomu první a druhé desetiminutovky snížili házenkáři Jičína na rozdíl tří branek, na 18:21 snižoval ze sedmičky Krahulec, na 19:22 potom Kastner. Hráči Karviné sice znovu odpověděli, ale situace se opakovala. V devatenácté minutě upravoval na 22:25 A. Dolejší a do varu se konečně také dostali přítomní fanoušci. Ti mohli sledovat statečný výkon jičínských barev a další korekci, sedm minut před koncem se krásnou individuální akcí prezentoval nejzkušenější hráč domácích Šulc, jenž snížil již pouze na dvougólový rozdíl 24:26. Stejný hráč odpověděl na další branku v jičínské síti, 25:27. Větší drama ale hosté nepřipustili. Domácí šli v úplném závěru do rizika, nakonec odešli poraženi 26:30.

Házenkáři jičínského Ronalu vzdorovali velkému favoritovi na mistrovský titul velmi statečně. Krok drželi prakticky celých šedesát minut a přinutili hráče Karviné bojovat až do závěrečného hvizdu. V brance domácích si velmi dobře vedl gólman Veverka, rovněž obrana fungovala proti kvalitním házenkářům soupeře poměrně dobře, velké penzum odvedli v defenzívě Naimann, Hlava, Pekař, vidět byli rovněž Rychna a Bareš. V útoku navázal na své výkony J. Dolejší, důležité góly stříleli Kovařík, Hlava a A. Dolejší, připomněli se rovněž zkušení Šulc a Bareš. Celý tým ale odvedl výbornou práci a všichni hráči se podíleli na podařeném vystoupení Jičínských.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Šlo o svátek pro jičínskou házenou, přijela k nám Karviná. Mrzí mě, že nebyla plná hala. Je doba, jaká je a kluci také nemají moc dobré výsledky, přesto bych očekával větší podporu od fanoušků. Po prohraném zápase by trenér asi neměl být spokojený, ale já mám radost, že se nám podařilo splnit to, co jsme si v přípravě na utkání řekli a že hráči splnili skoro všechny pokyny. Samozřejmě nám v sestavě chyběli nějací hráči, proto byla větší cirkulace, aby našim hráčům nedošly hned síly a byli schopni Karviné vzdorovat po celou dobu zápasu."

Michal Brůna, trenér HC Baník Karviná: "Byl to určitě náš slabší zápas. Trošku nám bouchly střední spojky, do toho se nám zranil hned na začátku utkání Solák a viděli jsme, jak nám v sestavě chybí. Nakonec jsme to zvládli. Dva body jsou pro nás určitě před Vánocemi důležité."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Pleva, Machalický - J. Dolejší 8; Kovařík, A. Dolejší a Hlava po 3; Šulc, Bareš a Kastner po 2; Krahulec 2/2; Rychna 1; Naimann; Thorovský; Pekař; Ženatý.

Fakta - sedmičky 4/2:6/3, vyloučení 6:3, ČK 0:0, diváků 250. Rozhodčí Deml, Dvořáček.

Sled branek: 0-3; 2-4; 5-5; 6-10; 8-13; 10-15; 12-18; 15-19; 19-22; 22-25; 24-26; 25-29; 26-30.

(HBC)

další výsledky a tabulka

Krásné prožití vánočních svátků, pevné zdraví a mnoho úspěchů v novém roce 2022 Vám přejí jičínští házenkáři