V Plzni byli jičínští házenkáři blízko bodovému zisku

01. 03. 2022 Házená « zpět

Jičín - V neděli dopoledne nastoupili k zápasu 20. kola nejvyšší soutěže házenkáři Jičína, po středečním vítězství s Frýdkem-Místkem se představili na půdě obhájce mistrovského titulu, Talentu Plzeň. Jičínští házenkáři zvládli poslední domácí duely a stále drží šance poprat se o postup do play-off. Jakýkoliv bodový zisk na půdě jednoho z hlavních aspirantů na mistrovský titul by je do zbývajících těžkých utkání určitě posílil. Hosté nastoupili v podobné sestavě jako proti Frýdku-Místku, pouze místo pivotů Bareše a Frýby se do sestavy vrátil Pekař.

Talent M.A.T. Plzeň - HBC Ronal Jičín 28:27 (15:14)

Začátek utkání patřil házenkářům Plzně. Ti si dokázali poradit s obranou hostů a záhy se ujali vedení 3:0. Jičínští se poprvé prosadili až v páté minutě, kdy mířil přesně z prostoru pivota Freiberg, 3:1. Plzeňští drželi v úvodu otěže zápasu ve svých rukách, hodně vidět byl především bývalý reprezentant Stehlík. Hosté se ale s přibývajícími minutami začali stále více dostávat do zápasu, ve dvanácté minutě již korigoval Kastner na nejtěsnějších 7:6. V dalším průběhu prvního poločasu byla k vidění poměrně vyrovnaná házená. Oba týmy se téměř pravidelně střídaly ve skórování, domácí si neustále drželi dvou až tříbrankový náskok. Obrany tentokrát nepracovaly patřičně důrazně, brankáři to na obou stranách měli hodně těžké. Poslední desetiminutovku zahájili Plzeňští gólem na 12:9, poté se prosadil Doškář a snížil 12:10. Na následující přesnou trefu Nejdla odpověděli hostující Hlava a Thorovský a stav byl rázem 13:12. Do konce první půle přidali hráči obou celků ještě dva góly, do šaten se tak odcházelo za stavu 15:14.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští se základním cílem držet co nejdéle vyrovnaný stav a naopak později se pokusit překlopit vedení na svou stranu. To se také házenkářům hostujícího Ronalu dařilo, když hned v první minutě srovnal na 15:15 Hlava a také na další góly Plzeňských dokázali Jičínští odpovídat. Bohužel však v těchto fázích zápasu musel palubovku opustit pro svalové zranění do té doby velmi dobře hrající Kastner. I přesto šli hosté v šesté minutě poprvé do vedení. Nejprve sice J. Dolejší neproměnil sedmičku, své zaváhání ale o chvíli později napravil a na světelné tabuli svítilo průběžné skóre 17:18. Když v minutě deváté zvyšoval Krahulec z další sedmičky na 17:19, brala si domácí lavička oddechový čas. Po něm sice domácí snížili Škvařilem, následně se ale nemýlili Krahulec a Rychna a hosté se dostali do čtyřbrankového náskoku 18:22. Nutno podotknout, že Jičínské držel v těchto okamžicích skvělými zákroky gólman Veverka, jenž nastoupil v průběhu první půle. V sedmnácté minutě byl rozdíl ve skóre stále čtyři góly, 21:25. Hosté pokračovali v bojovném výkonu, dostávali se do zakončení, ovšem v některých případech nemířili přesně, dvakrát byl jičínskému skórujícímu hráči odpískán přešlap. Domácí drobného zaváhání hostů využili k velkému náporu, byla z toho čtyřgólová šňůra a stav 25:25. Poslední desetiminutovka přinesla hodně nervozity, oba týmy mají stále o co hrát, na palubovce se tak zákonitě občas zajiskřilo. Ještě jednou poslal Jičínské do vedení Thorovský, Plzeňští ale třemi zásahy otočili na 28:26. Hostující házenkáři sice dokázali snížit na nejtěsnějších 28:27, více jim ale domácí nedovolili.

Házenkáři jičínského Ronalu odehráli další výborný zápas a Plzeňským byli více než vyrovnaným protivníkem. Domácí lépe začali, vedli 3:0, poté již mělo utkání vyrovnaný průběh. Škoda že hosté nezvládli lépe některé situace ve druhém dějství, kdy byli ve vedení. Výborný zápas odchytal gólman Veverka, jenž měl výrazný podíl na obratu ve vývoji utkání, na obraně odvedli hodně práce Naimann, Freiberg, Kovařík a Hlava. V útoku byl tahounem většiny akcí J. Dolejší, do svého zranění hrál velmi dobře Kastner, důležité branky přidali také Hlava, Kovařík a Freiberg. Za poctivý bojovný výkon zaslouží všichni hráči pochvalu, za představení na půdě úřadujícího mistra by jim alespoň bod určitě slušel.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "V první řadě gratuluju Plzni k vítězství v Českém poháru. Věděli jsme, že mají za sebou náročný program, měli tam nějaké absence. Chtěli jsme toho využít, dokázali už jsme Talent několikrát porazit. Věříme si na ně, a když nás nechali čuchnout, snažili jsme se je obrat. Pro nás je velká škoda, že jsme dobře rozehraný zápas nedovedli k nějakému bodovému zisku. Vedli jsme o čtyři góly a pak měl David Krahulec dvakrát přešlap při gólech z křídla, to zamrzí. V koncovce už se pak projevila větší zkušenost Talentu."

Petr Štochl, trenér Talent tým Plzeňského kraje: "Možná to bude znít zvláštně, ale odehráli jsme lepší zápas než v pohárovém finále s Novým Veselím, které jsme dokázali přehrát až v momentě, kdy jsme zvolili hru bez brankáře sedm na šest. Dneska jsme Jičín přehrávali, ale neproměňovali jsme šance. Navíc v první půli měl brankář Herajt málo zásahů, inkasovaných gólů bylo na počet střel hodně. Kdybychom odvedli aspoň průměrný výkon, ten zápas bychom zvládli lépe. Výrazně nám pomohli hráči, kteří museli naskočit při absenci zraněných a nemocných - Richard Křesťan v bráně chytil nějaké míče a Eda Wildt na pravém křídle. Pevně věřím, že do středečního zápasu by aspoň Linhart nebo Chmelík mohli být, u ostatních si to netroufnu odhadnout,"

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - J. Dolejší 5/1; Krahulec 4/4; Kastner, Hlava, Kovařík a Freiberg po 3; Rychna a Thorovský po 2; Doškář a Pekař po 1; Naimann; Šulc; A. Dolejší.

Fakta - sedmičky 6/3:6/5, vyloučení 3:4, ČK 0:0, diváků 400. Rozhodčí Králíček, Letev.

Sled branek: 3-0; 6-3; 7-6; 11-8; 13-10; 15-14; 17-16; 17-19; 18-22; 21-25; 25-26; 28-26; 28-27.

Velmi těžká série zápasů jičínských házenkářů pokračuje i tento týden. Již 2. března cestují do Brna, kde změří síly s Maloměřicemi, v sobotu 5. března hostí od 18.00 celek Kopřivnice. (HBC)