Jičínští házenkáři zvládli dramatickou koncovku a v závěru Frýdek-Místek udolali

24. 02. 2022 Házená « zpět

Jičín - Po výhře nad Lovosicemi čekal házenkáře jičínského Ronalu ve středu 23. února další velmi těžký úkol v podobě důležitého domácího střetnutí s Frýdkem-Místkem. Na palubovce městské sportovní haly proti sobě nastoupily celky se stejným počtem deseti bodů a bylo jasné, že pouze úspěšnější tým ze vzájemného souboje si ještě uchová šance bojovat o postup do play-off. Domácí chtěli navázat na podařené utkání s Lovosicemi a silného soupeře porazit. Jičínští nastoupili v téměř totožné sestavě, místo nemocného Pekaře nastoupil bývalý kapitán Bareš, do sestavy se vešel také mladičký pivot Frýba. Hosté se představili, s výjimkou dlouhodobě zraněného bývalého reprezentanta Sklenáka, kompletní, v zimní přestávce je navíc doplnil další velezkušený extraligový hráč Hastík, který přestoupil z brněnských Maloměřic.

HBC Ronal Jičín - SKP Frýdek-Místek 33:31 (17:15)

Už úvodní minuty duelu naznačily, že k vidění bude rychlá házená se snahou o ofenzivní pojetí hry. První branku vstřelil domácí A. Dolejší, hosté ovšem kontrovali a brzy otočili na 2:3. Na obou stranách dominovaly útočné manévry před precizní defenzivou, gólmani to tak měli velmi těžké. Jičínští spoléhali na svou typickou kombinační házenou a individuální schopnosti ústřední postavy J. Dolejšího, hosté na velkou palebnou sílu spojek Petrovského, Muchy a levorukého Chudoby. Skóre se neustále přelévalo z jedné strany na druhou, vedení Jičínských 6:5 a 8:6 vystřídal během krátké doby stav 8:9. Hostům se stále dařilo přehrávat nedůraznou jičínskou obranu a často dohrávat své akce na levorukého křídelníka Cholevu. Na druhé straně ale také domácím nečinilo vážnější potíže přečíslit defenzivu hostů a bylo se tak neustále nač dívat. I přes velké množství gólů předvedli několik skvělých zákroků oba brankáři, Machalický na jedné a Pyško na druhé straně. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky úvodního dějství se dostali k prvnímu vážnějšímu náporu házenkáři hostujícího SKP, kteří odskočili na 11:14. Naštěstí hráči Ronalu dokázali včas tlak hostů zabrzdit a naopak sami zaveleli k velkému obratu. Nejprve dvěma góly J. Dolejšího a jedním přesným zásahem Thorovského Jičínští srovnali, aby po brance hostujícího Muchy obrat v průběhu první půle dokonali. Na 15:15 srovnával aktivní Kovařík, následně proměnil sedmičku dobře hrající Kastner a na konečných 17:15 upravil krátce před poločasovým klaksonem Thorovský.

Do druhého dějství vstupovali domácí s cílem co nejdéle držet vedení a dostat tak hosty pod ještě větší tlak. To se ale Jičínským hrubě nepodařilo. Zbytečné ztráty míče a pasivita v útoku zapříčinily velmi rychlou změnu skóre, konec třetí minuty a stav 17:18. To byla pro házenkáře Jičína poměrně těžká rána, ze které se ale dokázali oklepat. O pět minut později již upravoval na 20:19 Kastner, ovšem soupeř odpověděl stejnou mincí. To vše dokreslovalo skutečnost, že i ve druhém poločase byl vývoj skóre jako na houpačce. V brance Jičína se objevil Veverka, jenž se hned blýsknul dvěma důležitými zákroky. V polovině poločasu srovnával zkušený Šulc na 23:23, následně se dvakrát prosadili hosté a odskočili na 23:25. Na nejtěsnější rozdíl korigoval z pivota Bareš, o chvíli později sedmičku nařízenou za faul na stejného hráče proměnil Kastner, 25:25. Ještě dvakrát se dokázali hosté dostat do jednobrankového vedení, když opět zafungovalo jejich dohrání do pravého křídla na mladíka Cholevu. Do poslední desetiminutovky nervydrásajícího souboje se vstupovalo za stavu 26:27, naštěstí pro Jičínské se závěrečná fáze střetnutí podobala té z první půle. Domácí obrana začala pracovat mnohem agresivněji, svěží vítr do jičínské defenzivy přinesl Bareš, do branky se vrátil Machalický a ihned si připsal důležitý zákrok proti střele Petrovského. Naopak házenkáři domácího Ronalu pokračovali ve výborném ofenzivě, což korunovali třemi góly během necelých dvou minut. Nejprve srovnal chytrou střelou J. Dolejší, po chybě v rozehrávce hostů se trefil Šulc. Dílo zkázy z pohledu Frýdku-Místku dokonal z rychlého kontru domácích Hlava, jenž přetavil předchozí vynikající zásah Machalického proti střele Chudoby v gól na 29:27. Poté se brankostroj jičínského celku na několik okamžiků zaseknul a hosté toho využili ke srovnání na 29:29. Domácím vrátil nejtěsnější náskok Freiberg, o chvíli později využil pokračující přesilovku svým klasickým uvolněním Kovařík a stejný hráč vzápětí po výborném obranném zákroku Naimanna střelou přes celé hřiště do opuštěné svatyně hostů upravil na zlomových 32:29. V úplném závěru již hosté pouze korigovali na konečných 33:31.

Házenkáři jičínského Ronalu tak zvládli i třetí domácí utkání kalendářního roku 2022 vítězně a nadále živí šance na boj o postup do play-off. Středeční duel přinesl rychlou dramatickou házenou, oba celky hrály hodně ofenzivně, k vidění byla řada okulahodících kombinací či individuálních prosazení. Jičínští v závěrečné fázi utkání zlepšili obranu, ta se stala základním stavebním kamenem konečné výhry. Velmi solidní zápas odchytal brankář Machalický, s důležitými zákroky pomohl i Veverka, v obraně odvedli velké penzum práce Naimann, Hlava, Freiberg, po příchodu na hřiště byl hodně vidět Bareš. Tradičním motorem útočných manévrů Jičína byl J. Dolejší, střelecky se prosadili rovněž Kastner a Kovařík, solidně se prezentovali levorucí Hlava a Šulc, jenž se podílel na dobře zvládnuté koncovce zápasu. Také všichni ostatní hráči napomohli cennému dvoubodovém zisku.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - J. Dolejší 7/2; Kastner 7/3; Kovařík 5; Hlava 3; Freiberg, Šulc, A. Dolejší a Thorovský po 2; Krahulec, Doškář a Bareš po 1; Naimann; Rychna; Frýba.

Fakta - sedmičky 6/5:7/4, vyloučení 3:6, ČK 0:0, diváků 250. Rozhodčí Kremláček, Procházka.

Sled branek: 2-1; 3-4; 7-6; 9-10; 12-14; 17-15; 17-18; 22-22; 24-27; 29-27; 29-29; 32-29; 33-31.

(HBC)