Brány play-off se jičínským házenkářům definitivně uzavřely, utkání v Novém Veselí prohráli

10. 03. 2022 Házená « zpět

Jičín - Po vítězném sobotním duelu doma s Kopřivnicí čekal jičínské házenkáře z pohledu vyhlídek postupu do play-off další zápas "o všechno". Pouze bodový zisk je mohl udržet ve hře, v případě porážky by byli Jičínští odsouzeni k bojům ve skupině o konečné 9.-12. místo. Házenkáři Jičína se po zimní přestávce prezentovali ve velmi dobrém světle, ze šesti utkání jich pět vyhráli a k bodům měli blízko i v Plzni. Jediným jejich cílem tak bylo zvítězit a o postup mezi osmičku nejlepších zabojovat v posledním kole na palubovce Dukly Praha.

Sokol Nové Veselí - HBC Ronal Jičín 24:20 (13:11)

Již první minuty zápasu ukázaly, že to budou mít hosté ve velmi slušně zaplněné novoveselské hale hodně těžké. Domácí se ujali vedení 2:0, za hosty snižoval Kovařík. Bohužel však Jičínští hned v úvodu neproměnili několik nadějných střeleckých pozic včetně sedmimetrového hodu a domácí trestali, 4:1. Druhý gól hostů zaznamenal v sedmé minutě J. Dolejší, ovšem házenkáři domácího Sokola následně udeřili třikrát po sobě a vybudovali si pětigólový náskok, 7:2. V těchto fázích zápasu působili hosté v útoku velmi nervózně, hře chyběla jiskra, lehkost, hráči se často utápěli ve snaze prosadit se individuálně, případně brali střelbu z nepřipravených pozic. V polovině prvního dějství nastalo ve hře Jičína přece jen zlepšení. Hosté zpřesnili a zrychlili rozehrávku, rovněž jejich střelecké pokusy byly přesnější a na konci dvacáté minuty snižoval Freiberg z prostoru pivota na 9:6. Poté sice domácí dvakrát odskočili na rozdíl čtyř branek, hosté ale dokázali reagovat a korigovali na dvougólový rozdíl 11:9. Za stejně vysokého manka Jičínských v poměru 13:11 se také odcházelo na poločasovou přestávku.

Do druhé půle nastupovali Jičínští s odhodláním zachytit úvod a postupně překlopit vývoj utkání na svou stranu. Stal se však pravý opak a začátek poločasu kopíroval úvod střetnutí. Hosté se nedokázali v útoku dostat do tempa, na každé ohrožení soupeřovy svatyně se hodně nadřeli a když už obranu domácích překonali, stál v brance pozorný Štohanzl. Hosté pod tíhou okamžiku vyprodukovali také technické chyby a domácí toho využili k navýšení na uklidňujících 16:11. To byla pro hráče Jičína obrovská rána, která značně otřásala jejich sebevědomím. Jičínští se ale nevzdávali, zmobilizovali síly a pokusili se zápas zdramatizovat. To se jim také podařilo, snížili na 18:15, ovšem když už se zdálo, že by Novoveselské mohli dostat pod ještě větší tlak, přišla neproměněná šance či zbytečná ztráta míče. Domácí nabízenou příležitost znovu pevně uchopili a zvýšili na 20:15. Do konce zápasu stále chybělo patnáct minut, obrázek však byl stále podobný. Hosté velmi těžko dobývali obranu Sokola, útočná lehkost z předchozích střetnutí byla najednou pryč. Házenkáři Nového Veselí nakonec slavili výhru 24:20, kterou si definitivně zajistili postup do play-off a Jičínské nasměrovali do skupiny o 9.-12. příčku.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tentokrát další těžkou bitvu, zejména co se útočné fáze hry týče, nezvládli. Na jejich projevu se nepochybně podepsala skutečnost, že od začátku museli dotahovat až pětibrankové vedení domácích. Byť se v několika případech přiblížili na dva góly, pod větší tlak Novoveselské nedostali. Bohužel, situace se opakovala i ve druhé půli a to Jičínským definitivně zlomilo vaz. Na obranu hráčů Jičína lze říci, že to byl první nepovedený zápas v kalendářním roce 2022, v ostatních Jičínští buď bodovali, nebo se prezentovali velmi sympatickým dojmem (utkání v Plzni). Nelze rovněž zapomenout zmínit, že kvůli karanténním opatřením byly jičínským házenkářům odloženy tři zápasy, v Novém Veselí tak absolvovali už šestý zápas v rozmezí devatenácti dnů.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - J. Dolejší 7/2; Krahulec 4/1; Kovařík 3; Hlava 2; Freiberg, Šulc, A. Dolejší a Thorovský po 1; Naimann; Bareš; Rychna; Pekař; Doškář; Matouš.

Fakta - sedmičky 2/2:5/3, vyloučení 5:4, ČK 0:0, diváků 250. Rozhodčí Kichner, Vacula.

Sled branek: 2-0; 4-1; 7-2; 9-6; 11-9; 13-11; 16-11; 17-14; 20-15; 20-17; 23-17; 24-20.

Poslední utkání základní části nejvyšší soutěže sehrají házenkáři jičínského Ronalu v sobotu 12. března, kdy se od 18.00 představí na palubovce pražské Dukly. (HBC)