Se základní částí nejvyšší soutěže se házenkáři Jičína rozloučili porážkou. Nyní je čekají zápasy o 9.-12. místo

17. 03. 2022 Házená « zpět

Jičín - Po středeční prohře v Novém Veselí, která definitivně zabouchla jičínským házenkářům dveře do play-off, nastoupili v sobotu 12. března k poslednímu utkání základní části na palubovce pražské Dukly. Domácí potřebovali k jistotě čtvrté příčky znamenající lepší výchozí pozici ve čtvrtfinále bodovat, hosté si mohli případné body přenést do nadstavbové skupiny o 9.-12. místo. Jičínští nastoupili ve stejném složení jako v Novém Veselí s výjimkou absentujícího Bareše. Trenéři hostů chtěli dát v utkání příležitost hráčům, kteří v minulých duelech větší prostor nedostali.

HC Dukla Praha - HBC Ronal Jičín 32:20 (14:11)

Házenkáři Jičína vlétli do zápasu jako uragán, jako první se prosadil Krahulec, o chvíli později Kovařík a pak znovu Krahulec zvyšoval ve čtvrté minutě na 0:3. Domácí ale včas zpozorněli, několikrát je podržel gólman Petržala a také díky němu rychle srovnali na 3:3. V následující fázi prvního poločasu byl obraz hry poměrně vyrovnaný, rozdíl byl v tom, že hosté častokrát zbytečně chybovali a umožnili tak domácím snadno skórovat. Přesto dokázali Jičínští držet s favoritem střetnutí krok a to i díky v první půli solidně chytajícímu brankáři Veverkovi. Na konci dvacáté páté minuty snižoval na 11:10 jičínský J. Dolejší, závěr úvodní třicetiminutovky ale vyšel lépe házenkářům Dukly, kteří navýšili své vedení na 14:11.

Také po změně stran chtěli být hosté domácímu týmu vyrovnaným protivníkem, to se však nestalo. Jičínští vstoupili do druhého dějství nejhorším možným způsobem, přesně obráceně, než tomu bylo na začátku utkání. Znovu trestuhodně chybovali, selhali rovněž při zakončení a rozjíždějící se soupeř nemilosrdně trestal, 17:11. Házenkáři domácí Dukly se snadno dostali do uklidňujícího vedení, což se logicky promítlo na sebevědomí hostů. Jičínští následně dokázali nápor Pražanů zastavit, rovněž oni se prezentovali některými pohlednými akcemi, ty ale opět prokládali technickými chybami, na výraznější korekci stavu tak myslet nemohli. V polovině druhé půle snižoval Kovařík na 22:17, domácí lavička reagovala oddechovým časem. Ten Pražanům očividně pomohl, naopak házenkáři Jičína, na které doléhal náročný program posledních týdnů, poslední čtvrtinu vůbec nezvládli. Selhávali na obou stranách hřiště, obrana nestačila zachytávat kombinace domácích, nedařilo se ani gólmanům. Rovněž v útočné fázi se hosté prosazovali jen velmi těžko, k dalším technickým chybám přidali slabou produktivitu střelby, čehož domácí využili k navýšení na konečných 32:20.

Házenkáři jičínského Ronalu se tedy se základní částí nejvyšší soutěže rozloučili vysokou porážkou. Na poměrně dobře sehraný první poločas již nedokázali navázat a ve druhé půli byli jednoznačně horším celkem. V utkání dostali větší prostor hráči širšího kádru, svou šanci ale za správný konec určitě neuchopili. Znovu je nutné připomenout, že hosté absolvovali v průběhu tří týdnů sérii sedmi nesmírně těžkých utkání, přičemž pokud se chtěli udržet ve hře o play-off, museli bodovat. To se jim dlouho dařilo, poslední týden ale přišly dvě prohry, které brány do play-off definitivně uzavřely.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Gratuluji Dukle k vítězství a přeji hodně úspěchů v play-off."

Michal Tonar, trenér HC Dukla Praha: "Velká pochvala týmu. I přes ne úplně podařený vstup do utkání jsme se dokázali zkoncentrovat a začít hrát tak, jak bychom si asi představovali i v budoucích zápasech. Začala fungovat obrana, měli jsme slušný přechod do útoku, proměňovali jsme šance. Myslím, že tři čtvrtě zápasu jsme odehráli velmi dobře. Teď máme čtrnáct dní na to, abychom se připravili na další zápasy. Určitě chci pogratulovat celému týmu, že jsme dokázali uhájit čtvrté místo, takže je pro nás pozice před Chance play-off velmi dobrá."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Kovařík 5; Dolejší 4/1; Šulc 3; Krahulec 2; Rychna, Hlava, Freiberg, A. Dolejší, Doškář a Matouš po 1; Naimann; Thorovský; Pekař.

Fakta - sedmičky 4/3:2/1, vyloučení 3:2, ČK 0:0, diváků 150. Rozhodčí Moravec, Tůma.

Sled branek: 0-3; 4-5; 7-5; 9-6; 11-10; 14-11; 17-11; 19-14; 22-17; 24-18; 26-19; 32-20.

Jičínští tedy získali s Frýdkem-Místkem stejný počet šestnácti bodů a boje ve skupině o 9.-12. místo budou zahajovat na domácí palubovce. Po týdenní přestávce vyplněné reprezentačními srazy přivítají s největší pravděpodobností v sobotu 26. března v tradičních 18.00 celek Cementu Hranice. (HBC)