Házenkáři Jičína zahájili nadstavbu výhrou nad Hranicemi

28. 03. 2022 Házená « zpět

Jičín - Netradičně v pátek sehráli jičínští házenkáři první utkání nadstavbové skupiny o 9.-12. místo, na domácí palubovce přivítali celek Hranic. Hosté měli před posledními Maloměřicemi pouze tříbodový náskok, do Jičína se tedy přijeli pokusit bodovat. Také Jičínští ale mají o motivaci postaráno, když se nepodařilo postoupit do play-off, je cílem skončit v soutěžním ročníku 2021/2022 na deváté příčce.

HBC Ronal Jičín - TJ Cement Hranice 34:30 (16:17)

Domácí se sice rychlými brankami J. Dolejšího a Kovaříka ujali vedení 2:0, z něj se ale radovali velmi krátce. Bojovně naladění hosté záhy srovnali a od té doby byl k vidění naprosto vyrovnaný zápas. Jičínští házenkáři nebyli patřičně důrazní v obraně, nechávali si dávat jednoduché góly, u některých hráčů chyběla osobní odvaha v obranných soubojích jeden na jednoho. Hraničtí tak byli ve svém postupném útoku hodně úspěšní, naštěstí také hráči Jičína dokázali přehrávat defenzívu hostů. Skóre se tak přelévalo z jedné strany na druhou. Na začátku třetí desetiminutovky se trefil Thorovský, jenž upravil na 13:11. Poté ale domácí vypadli z role a Hraničtí čtyřmi zásahy v řadě otočili na 13:15. V závěru poločasu stačili Jičínští snížit na nejtěsnějších 16:17.

Ve druhém dějství byl k vidění podobný obrázek. Hráči obou celků se prosazovali v útoku, naopak obrany byly hodně prostupné a také gólmani mnoho ze svého umění nepředvedli. Jičínští předváděli v útoku pohledné kombinace, které dokázali, až na malé výjimky, úspěšně zakončovat. Střelecký prapor táhnul tradičně J. Dolejší, aktivně si počínali rovněž Kovařík, Hlava, Freiberg a Šulc. Duel byl stále vyrovnaný, ve 43. minutě srovnával hostující Urbánski na 25:25. Následně se z křídla nemýlil Hlava, o chvíli později ze sedmičky J. Dolejší, 27:25. Cementáři se ale nevzdávali, Urbánski, jenž posílil Hranice v zimní přestávce z Karviné, korigoval na konci padesáté minuty na 29:28. Závěr však patřil házenkářům Jičína, kteří tříbrankovou šňůrou zvýšili na 32:28 a definitivně svému soupeři odskočili. Utkání nakonec skončilo výhrou jičínských barev v poměru 34:30.

Házenkáři jičínského Ronalu se díky výhře s Hranicemi a nečekané remíze Maloměřic ve Frýdku-Místku osamostatnili v čele nadstavbové skupiny. Jičínským se dařilo v útočné fázi, obranu protivníka bez větších potíží přehrávali, bohužel defenzíva Jičínských působila nedůrazně, vázla komunikace. I proto drželi Hraničtí s domácími krok a o šanci bojovat o cenné body přišli až v závěru utkání. Na straně Jičína byl nejlepším střelcem desetigólový J. Dolejší, důležité branky stříleli také Freiberg, Kovařík, Hlava, Šulc a Krahulec.

Aleš Babák, asistent trenéra HBC Ronal Jičín: "Dnes s naším výkonem, zejména v obraně, rozhodně nejsme spokojeni. Čekali jsme, že to bude těžké utkání, protože Hranice potřebují každý bod, aby se jim podařilo odskočit Maloměřicím. Celých šedesát minut jsme se potýkali se špatnou obranou i v součinnosti s gólmany, kteří také neměli moc zákroků. Dnes bereme vítězství, ale rozhodně nejsme spokojeni s předvedenou hrou."

Jaroslav Hudeček, trenér Cement Hranice: "Nehodnotí se mi zápas lehce, protože jsme zase nedosáhli na body a myslím si, že jsme to utkání neodehráli vůbec špatně. Přibližně do padesáté minuty bylo utkání vyrovnané, ale poté nás zase postihl desetiminutový výpadek, který máme prakticky v každém zápase. Tato pasáž skončila tuším 11 ku 1, což je skutečně trestuhodné. Tím dáváme v podstatě soupeři vítězství na podnose. Máme opravdu na čem pracovat, nevím, jestli za to může psychika, mládí a s tím související nezkušenost. Je možné, že nás nervozita svazuje, protože jsme si vědomi, že každý gól a každý bod by nás mohl posunout a zajistil by nám jakýsi klid."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - J. Dolejší 10/5; Freiberg, Kovařík a Hlava po 4; Šulc a Krahulec po 3; A. Dolejší a Doškář po 2; Rychna a Thorovský po 1; Naimann; Pekař; Kastner.

Fakta - sedmičky 6/5:4/2, vyloučení 6:6, ČK 0:1, diváků 150. Rozhodčí Bareš, Uhlíř.

Sled branek: 2-0; 4-3; 7-6; 9-9; 13-11; 13-15; 16-17; 19-20; 23-21; 25-25; 28-26; 29-28; 32-28; 34-30.

Další extraligový duel čeká jičínské házenkáře již v pátek 1. dubna, kdy se představí v přímém souboji o devátou příčku na palubovce Frýdku-Místku. (HBC)