Duel týmů bojujících o konečnou devátou příčku skončil dělbou bodů. V sobotu házenkáři Jičína hostí Maloměřice

04. 04. 2022 Házená « zpět

Jičín - V pátek odpoledne cestovali házenkáři Jičína do Frýdku-Místku ke druhému utkání nadstavbové skupiny, přičemž se jednalo o přímý souboj dvou týmů o konečnou devátou příčku. Oba celky mají výrazný bodový odstup od Hranic a Maloměřic, které si to "rozdají" o udržení v soutěži, méně úspěšný bude hájit extraligou soutěž v baráži s nejlepším celkem první ligy. Jičínští házenkáři se představili v téměř totožné sestavě jako ve vítězném střetnutí s Hranicemi o týden dříve, chyběl pouze se svalovým zraněním laborující křídelník Kastner.

SKP Frýdek-Místek - HBC Ronal Jičín 27:27 (14:13)

Do zápasu vstoupili lépe hosté, kteří se ujali poměrně brzy dvoubrankového vedení, 1:3 a 2:4. Úvodní desetiminutovka byla na góly velmi bohatá, na jejím konci upravoval ze sedmičky J. Dolejší na 5:6. Také v dalším průběhu drželi Jičínští nejtěsnější náskok, v polovině poločasu zvyšoval Hlava na 7:9. Poté ale přišel nápor domácích, kteří i přes několik skvělých zákroků gólmana Veverky třemi přesnými zásahy v řadě otočili na 10:9. V podobném duchu se odehrávaly také další minuty první půle, domácí drželi vedení, hosté jim však výraznější odskočení neumožnili. V předposlední minutě domácí Brožek upravil na 14:12, těsně před uplynutím hrací doby korigoval Krahulec na 14:13.

Po změně stran pokračovala napínavá bitva. Domácí nejprve odskočili na rozdíl dvou branek 16:14, následně se ale dvakrát trefil Krahulec a bylo srovnáno na 16:16. Hráči obou týmů pokračovali ve výborném útočném představení, ofenzíva byla lepší defenzívní činnosti. Na přelomu páté a šesté minuty hráči Frýdku-Místku dvěma góly zvýšili na 17:19, následující okamžiky ale patřily Jičínským. Nejprve se trefil Hlava, poté Veverka zneškodnil další sedmičku, čehož vzápětí využili Kovařík a znovu Hlava a Jičínští se po delší době opět dostali do vedení, 19:20. Také v dalších fázích duelu pokračovala přetahovaná o každý gól. Přibližně v polovině druhého dějství uviděl hostující Naimann za nechtěný faul do obličeje soupeře přímou červenou kartu, domácí přesilovku využili a otočili na 23:22. V poslední čtvrtině utkání došlo na obou stranách ke zlepšení obranné fáze, brankové hody skončily. Také gólmani podávali slušné výkony, v brance Jičína se v dobrém světle prezentoval nastoupivší Machalický. Sedm minut před koncem vedli domácí o dva góly 26:24 a k dvoubodovému zisku měli blíž. S tím se ale hosté nechtěli smířit, o chvíli později proměnil sedmičku Krahulec a v pětadvacáté minutě srovnal na 26:26 Kovařík. Za tohoto stavu domácí neproměnili v pořadí již pátou sedmičku, o chvíli později již ale další výhodu Chudobou využili, 27:26. Dvě minuty před závěrečným klaksonem se prosadil střelbou z devíti metrů hostující Šulc a bylo znovu srovnáno na 27:27. Na začátku poslední minuty mohli jít hosté dokonce do vedení, typický individuální průnik ale gólman domácích Kovaříkovi zneškodnil, na druhé straně jen několik sekund před koncem duelu "lapil" Machalický utěšenou střelu jednoho z domácích hráčů. Utkání nakonec skončilo po výsledku 27:27 dělbou bodů.

Páteční duel nabídnul velmi vyrovnané střetnutí, oba týmy se v průběhu šedesáti minut několikrát vystřídaly ve vedení, konečná remíza je tak asi spravedlivá. Na jičínské straně odchytali velmi slušný zápas oba brankáři, obrana se zlepšila až v závěrečných patnácti minutách. Střelecky se nejvíce prosadili Kovařík a Krahulec, kteří shodně vstřelili sedm gólů. Za bojovný soustředěný výkon lze házenkáře Jičína pochválit, umístění na konečné deváté příčce nyní mají ve vlastních rukách.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "V zápase byly situace, které pokud bychom lépe vyřešili, mohli jsme jít do vedení o tři nebo o čtyři branky a zápas by se třeba zlomil. Nevyužili jsme ale toho, ve druhém poločase Frýdek-Místek střetnutí otočil. Jsme rádi, že jsme v koncovce dokázali srovnat dvougólový náskok domácích, i když v úplném závěru jsme mohli vstřelit vítězný gól. Remíza ale odpovídá průběhu tohoto klání."

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: "Odehráli jsme těžký zápas. S Jičínem bojujeme o deváté místo. Úvod byl z naší strany vlažný. Neseděl nám timing, udělali jsme spoustu technických chyb, zkazili jsme mnoho přihrávek. Naštěstí jsme se do utkání vrátili a první poločas nakonec o gól vyhráli. Náš náskok přitom mohl být tříbrankový. Ve druhém poločase jsme podstatnou část vedli. Měli jsme několikrát dvoubrankový náskok, o který jsme ale přišli neproměněnými šancemi či technickými chybami. Bod za remízu je pro nás málo. Zasloužili jsme si vyhrát. Na druhou stranu, neproměnili jsme pět sedmiček a to je příliš velký luxus. Takový si nemůžeme dovolovat. Zvlášť v takto vyrovnaném utkání. Remíza je tak pro nás spíše zklamáním."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Kovařík 7; Krahulec 7/3; Freiberg 4; J. Dolejší 4/2; Hlava 3; A. Dolejší a Šulc po 1; Naimann; Rychna; Doškář; Thorovský; Pekař.

Fakta - sedmičky 7/2:6/5, vyloučení 4:5, ČK 0:1, diváků 150. Rozhodčí Blanár, Opava.

Sled branek: 1-3; 3-5; 7-7; 7-9; 10-9; 12-12; 14-13; 16-16; 19-17; 19-20; 23-22; 24-24; 26-24; 27-26; 27-27.

Potvrdit aktuální devátou příčku mohou házenkáři jičínského Ronalu již tuto sobotu 9. dubna, kdy na domácí palubovce hostí celek SHC Maloměřice Brno. Utkání má výhoz v tradičních 18.00. (HBC)