Házenkáři Jičína se po výhře nad Maloměřicemi vrátil na devátou příčku tabulky

11. 04. 2022 Házená « zpět

Jičín - V sobotu 9. dubna zakončili házenkáři jičínského Ronalu první polovinu nadstavbové skupiny o 9.-12. místo domácím duelem s brněnskými Maloměřicemi. V sestavě domácích chyběli zranění Veverka a Freiberg, ze stejného důvodu nakonec do hry nezasáhl ani zkušený Šulc. Před samotným duelem předali házenkáři šek v hodnotě 20 000 Kč ředitelce jičínského K-klubu Lence Vackové. Částka, která je složena ze vstupného z březnového domácího duelu s Kopřivnicí a z prodeje suvenýrů, byla dále doplněna příspěvkem extraligového A týmu mužů a klubem HBC Jičín. Finanční prostředky budou použity na nákup hraček, učebních pomůcek a dalších potřebných věcí pro ukrajinské děti. Všem, kteří přispěli, klub děkuje.

HBC Ronal Jičín - SHC Maloměřice 25:22 (12:11)

První branku duelu sice vstřelil domácí Hlava, úvod však patřil trochu překvapivě bojovně naladěným hostům. Ti se šňůrou tří branek ujali vedení 1:3. Ve hře obou týmů bylo hodně nepřesností, zejména domácí vyprodukovali v první polovině poločasu hodně technických chyb. Přesto dokázali i díky skvělým zákrokům brankáře Plevy skóre otočit na 6:4. V dalších minutách úvodního dějství byla hra vyrovnaná. Hosté, kteří se přetahují s Hranicemi o vyhnutí se barážovému dvojutkání o zachování extraligové příslušnosti s vítězem první ligy, věděli, že nemají v Jičíně co ztratit, hráli uvolněně a nenechali domácí odskočit na výraznější brankový rozdíl. První půle skončila nejtěsnějším vedením domácích barev 12:11.

Po změně stran byl k vidění podobný obrázek. Jičínští se snažili odpor soupeře zlomit, kvůli dalším ztrátám míče či nepřesnému zakončení se jim to ale nedařilo. Brněnští stále cítili možnost urvat na jičínské palubovce cenné body, stále byli domácím na dostřel. V šesté minutě srovnával hostující Dostalík na 14:14, poté ale házenkáři Jičína přispěchali s náporem. Postupně se trefili J. Dolejší, Hlava a Bareš a stav byl rázem 17:14. Ani průběžné třígólové manko ale hosty nezlomilo, hráči Maloměřic sympaticky bojovali dál a odměnou jim byla korekce na 18:17. Přelom druhé a třetí desetiminutovky ale patřil házenkářům Jičína, kteří dokázali navýšit na 23:19 a získali rozhodující náskok. Pět minut před koncem zvyšoval Kastner na 25:20, v úplném závěru hosté kosmeticky upravili na konečných 25:22.

Házenkáři Jičína tedy potvrdili zisk bodu ve Frýdku-Místku a díky výhře nad Maloměřicemi se vrátili na průběžnou devátou příčku. Vítězství se však zdaleka nerodilo lehce. Hosté se prezentovali sympatickým výkonem, potvrdili předchozí výhru s Hranicemi a zisk cenného bodu z Frýdku-Místku v úvodním kole nadstavby.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Pleva, Machalický - Hlava 6; Kovařík 5; J. Dolejší 3; A. Dolejší, Pekař, Bareš a Doškář po 2; Rychna, Krahulec a Kastner po 1; Šulc; Naimann; Thorovský; Ženatý.

Fakta - sedmičky 2/0:3/3, vyloučení 3:5, ČK 0:0, diváků 200. Rozhodčí Hájek, Kozler.

Sled branek: 1-3; 3-4; 6-4; 6-7; 9-8; 12-11; 12-12; 14-14; 17-14; 18-17; 23-19; 25-20; 25-22.

Extraliga má nyní přestávku, v prvním kolem odvetné části nadstavbových duelů se Jičínští představí v sobotu 23. dubna na palubovce Cementu Hranice. (HBC)