O vysoké porážce jičínských házenkářů rozhodl druhý poločas. V pátek Jičín hostí Frýdek-Místek

26. 04. 2022 Házená « zpět

Jičín - V sobotu 23. dubna zahájili házenkáři jičínského Ronalu odvetné boje nadstavbové skupiny o 9.-12. místo na palubovce Cementu Hranice. Domácí se přetahují s Maloměřicemi o vyhnutí se baráži s vítězem první ligy, každý bod tak má pro ně cenu zlata. Jičínští naopak bojují s Frýdkem-Místkem o konečnou devátou příčku. Do sobotního souboje nastupovali hosté citelně oslabeni o své dva nejlepší střelce, J. Dolejšího a Kovaříka, který je navíc jedním ze základních pilířů jičínské defenzívy. Do sestavy se tak po delší době dostal Matula, extraligovou premiéru si odbyl Michal Hájek, další odchovanec liberecké házené.

TJ Cement Hranice - HBC Ronal Jičín 26:16 (12:10)

Začátek utkání se házenkářům Jičína poměrně vydařil. Hned z prvního útoku se tvrdou střelou z dálky prezentoval Doškář, na vyrovnávací branku domácích odpověděl o chvíli později stejný hráč, 1:2. Také v dalších minutách byli v nejtěsnějším vedení házenkáři Jičína, na začátku druhé desetiminutovky upravoval na 4:5 levoruký Hlava. S přibývajícími minutami se hráči obou celků prosazovali v útoku velmi těžko. K vidění tak byl spíše boj o každý míč než pohledná házená. Domácí věděli, že jakákoliv bodová ztráta pro ně může být z pohledu vyhnutí se baráži o zachování extraligy "fatální", v jejich hře tak scházela lehkost, důležitost zápasu byla patrná. Podobně si však vedli také hosté. Ti měli několikrát příležitost odskočit na dvě až tři branky, bohužel neproměněním vyložených šancí nebo technickou chybou se o tuto možnost připravili. Jičínští tedy Hranické pod ještě větší tlak nedostali a to se jim náležitě vymstilo. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky dostali hosty do jednogólového vedení Šulc a následně Krahulec, 7:8 resp. 8:9, ovšem závěr poločasu patřil domácím. Ti využili dalších školáckých chyb hráčů Jičína a třemi góly v řadě otočili na 11:9. Rozdíl dvou branek svítil na ukazateli také na konci první půle, stav 12:10 ale stále dával Jičínským šanci vývoj duelu znovu naklonit na svou stranu.

Bohužel, vstup do druhého dějství připomínal z pohledu hostů doslova a do písmene zlý sen. Jičínští, kteří mohli hrát v klidu a naopak "brnkat" na nervy domácím, úplně odešli. Nebyli schopni kloudně ohrozit branku domácích, uchylovali se ke snaze dohrávat své akce do pivota, to však nemělo pramalou šanci na úspěch. Přestože domácí také nepředváděli žádný výborný výkon, využili žalostné hry hostů v útoku a odskočili na 15:10. První branku Jičína ve druhé půli vsítil až v osmé minutě Thorovský, to ale na herním projevu hostů nic nezměnilo. Domácí se očividně uklidnili, čekali na chyby Jičínských a ty bohužel přibývaly. Domácí dotáhli bez větších potíží zápas do vítězného konce v poměru 26:16 a udělali důležitý krok k extraligové záchraně.

Házenkáři Jičína sehráli nejhorší zápas právě končícího ročníku 2021/2022. Omluvou nemůže být ani absence dvou stěžejních hráčů, i když Kovařík a J. Dolejší vsítili dohromady téměř třetinu branek Jičína. V první půli, především v prvních dvaceti minutách, ještě hosté předvedli relativně solidní výkon. Neustále byli ve vedení, pozorně bránili, neumožnili domácím pomýšlet na zvrat. Po změně stran se ale v sestavě Jičína nenašel jediný hráč, který by snesl přísnější měřítko a tomu také odpovídal nejen konečný výsledek, ale také předvedený výkon.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka - Doškář 3; Šulc 3/1; Rychna, A. Dolejší, Hlava a Freiberg po 2; Krahulec a Thorovský po 1; Naimann; Kastner; Pekař; Hájek; Matula.

Fakta - sedmičky 3/2:3/1, vyloučení 4:4, ČK 0:0, diváků 100. Rozhodčí Halada, Kosmák.

Sled branek: 1-2; 4-5; 6-7; 8-9; 11-9; 12-10; 15-11; 21-11; 23-14; 25-15; 26-16.

Složit reparát za nepovedené utkání v Hranicích mohou jičínští házenkáři již v pátek 29. dubna, kdy v přímém souboji o devátou příčku hostí na palubovce městské sportovní haly od 19.00 celek SKP Frýdek-Místek. (HBC)