V přímém souboji o devátou příčku byli v Jičíně těsně úspěšnější házenkáři Frýdku-Místku

03. 05. 2022 Házená « zpět

Jičín - V pátek 29. dubna sehráli házenkáři jičínského Ronalu poslední domácí duel končící sezony 2021/2022. Jičínští přivítali v přímém souboji o konečné deváté místo celek SKP Frýdek-Místek. První vzájemný duel nadstavbové skupiny skončil dělbou bodů, domácí chtěli tentokrát zvítězit a zajistit si tak lepší výchozí pozici před posledním střetnutím v Brně Maloměřicích.

HBC Ronal Jičín - SKP Frýdek-Místek 30:31 (13:14)

Od prvních minut se na palubovce městské sportovní haly v Jičíně rozpoutala vyrovnaná bitva. Zpočátku tahali za delší konec provazu hosté, po několika minutách ale převzali iniciativu aktivní domácí. Ti se prosadili po pěkných kombinacích, třikrát v krátkém sledu podržel své spoluhráče gólman Veverka, z čehož resultovalo vedení 6:3. Poté ale házenkáři Jičína neproměnili některé nadějně vyhlížející šance, přidali technické chyby a soupeř trestal, 7:7. Následně se oba týmy pravidelně střídaly ve skórování, na straně domácích byl vidět aktivní Šulc, hosté spoléhali na agilního Muchu a s přehledem hrajícího bývalého reprezentanta Sklenáka. Tři minuty před koncem poločasu upravoval Rychna na 13:12, ovšem v závěru hosté dvěma góly otočili na 13:14.

Po změně stran se jako první dostali do výraznějšího náporu domácí, kteří vyhráli úvodní pětiminutovku 4:1 a otočili na 17:15. Hosté ale následně tlak Jičínských otupili a po dvou brankách Mynáře z pivota srovnali na 17:17. Právě součinnost hostujících spojek s pivoty činila domácí defenzivě značné problémy, z nichž pramenily další branky v jičínské síti. I proto dokázali hosté strhnout vedení opět na svou stranu, 22:23. V polovině druhého dějství se trefil Šulc, následně se z pivota nemýlil Freiberg, 24:23. Po oddechovém čase hostující lavičky se dvakrát v řadě prosadili házenkáři Frýdku-Místku a znovu si vzali vedení zpět. Domácí hráči zareagovali nejlepším možným způsobem. Nejprve se z křídla nemýlil Krahulec, o chvíli později proměnil sedmičku J. Dolejší a následně využil brejkovou situaci jeho bratr Aleš. Domácí se tak ujali nadějného dvougólového vedení 27:25. Dlouho se však z něho neradovali. Nedůrazná obrana domácích umožnila hostujícím hráčům poměrně snadno třikrát v rychlém sledu skórovat, 27:28. Z tohoto "direktu" se již Jičínští nevzpamatovali. Pět minut před koncem sice Kovařík srovnal na 28:28, další dva góly v jičínské síti ale definitivně rozhodly o výsledku. Utkání nakonec skončilo nejtěsnější porážkou domácích 30:31, což znamená, že házenkáři jičínského Ronalu obsadí v sezoně 2021/2022 desátou příčku.

V posledním domácím utkání Jičínští částečně napravili dojem z předchozího duelu v Hranicích, na bodový zisk to ale nestačilo. Především defenzivní činnost domácích tentokrát zaostala za očekáváním a rozhodla o konečné porážce.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Zápas jsme nezvládli. Myslím si, že Frýdek byl o ten fous v dnešním utkání lepší a zaslouženě vyhrál. Rozhodovala podle mě drobnost, a to, že Frýdek chtěl vyhrát o něco více, než my."

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: "Jsme spokojení, protože jsme vyhráli v Jičíně, kde se lehce nevyhrává. Zároveň to pro nás znamená, že budeme devátí, což je pro nás splnění cíle, když už jsme nepostoupili do play-off. Za mě panuje spokojenost. Čekal jsem těžký zápas, o to víc, když nám na poslední chvíli vypadli ze sestavy nějací hráči, měl jsem z toho trošku obavy, ale kluci to zvládli fantasticky. I když průběh zápasu byl vyrovnaný až do konce, tak si myslím, že v tom závěru jsme tahali za delší konec provazu a ta výhra je zasloužená."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Kovařík 6; Šulc a Hlava po 4; Krahulec 4/1; A. Dolejší a Freiberg po 3; Rychna a J. Dolejší po 2; Naimann a F. Matouš po 1; Pekař; Doškář; Thorovský; Ženatý.

Fakta - sedmičky 4/2:3/1, vyloučení 2:3, ČK 1:0, diváků 200. Rozhodčí Moravec, Tůma.

Sled branek: 1-2; 3-2; 6-3; 7-7; 11-10; 13-14; 17-15; 20-20; 22-23; 23-22; 24-25; 27-25; 27-28; 28-30; 30-31.

V posledním kole nadstavbové části cestují házenkáři Jičína v sobotu 7. května na palubovku brněnských Maloměřic. (HBC)