54. ročník VC města Jičína v judu se konal poslední květnovou sobotu

31. 05. 2022 Judo foto: 2 « zpět

Jičín - Poslední květnovou sobotu se v hale jičínského sportovního areálu uskutečnil 54. ročník Velké ceny města Jičína, která od roku 2021 nese i název Memoriál Josefa Letošníka.

Na úvod soutěže obdržel Pohár Josefa Letošníka jeden z nejlepších judistů jičínské, ale i české historie, Pavel Řezníček. Jako jeden z prvních svěřenců Pepy Letošníka získal mnoho medailí na republikových šampionátech, účastnil se rovněž řady vrcholných soutěží ME a MS. V roce 1971 jako jediný startující judista z ČSSR vybojoval na mistrovství světa v SRN vynikající 11. místo.

V samotné soutěži 54. ročníku se představila necelá stovka judistů nejenom z ČR, ale i z Polska, Moldavska, Ukrajiny a Uzbekistánu. Do jičínského turnaje se přihlásil nebývale vysoký počet reprezentantů ČR seniorské a juniorské kategorie, což neuniklo reprezentačnímu trenérovi Petru Lacinovi a trenér dvojnásobného olympijského vítěze Lukáše Krpálka pozorně sledoval celý průběh soutěže. Zejména kategorie do 73 kg, 81 kg a 90 kg byly ozdobou turnaje.

V hmotnostní kategorii do 73 kg zvítězil seniorský reprezentant ČR Eduard Zděnovec z USK Praha, který ve finálovém utkání porazil favorizovaného Uzbeka Khusnidina Karimova. Na 3. místech se umístili juniorský reprezentant ČR Matyáš Kalous z USK Praha a juniorský reprezentant Polska Piotr Chvistek, který v boji o bronz porazil domácího judistu Tadeáše Čeřovského.

V hmotnostní kategorii do 81 kg se ve finálovém souboji utkal dlouholetý reprezentant ČR Jaromír Musil ze Sokola Praha Vršovice a bronzový medailista z loňského MS juniorů Daniel Pochop z USK Praha. V dramatickém utkání zvítězilo mládí a zlatou medaili si zaslouženě odvezl Daniel Pochop. Bronzové medaile vybojovali judisté Judoclubu Liberec, seniorský reprezentant ČR Tomáš Binhak a úspěšný juniorský reprezentant ČR Filip Ivanka.

V hmotnostní kategorii do 90 kg s přehledem zvítězil reprezentant ČR Jiří Petr z SKKP Brno, který ve finálovém boji nedal šanci svému reprezentačnímu kolegovi Janu Svobodovi ze Sport Judo Litoměřice. Bronzovou medaili získal Radomír Musil ze Sokola Praha Vršovice, který v souboji o bronz porazil svého juniorského reprezentačního kolegu Martina Ivanku z Judoclubu Liberec. Brněnský Jiří Petr obdržel z rukou pořadatelů také Pohár Radka Kyziváta, bývalého vynikajícího jičínského judisty.

V hmotnostní kategorii +90 kg se dařilo jičínským závodníkům Jakubovi Krejčíkovi, který získal stříbro, a Petru Matějkovi, který bral bronz. Nad jejich síly byl jen vítěz této kategorie, juniorský reprezentant ČR Demyd Bohdan z Judo SG Plzeň.

V nejlehčí hmotnostní kategorii do 60 kg zvítězil juniorský reprezentant Polska Teodor Bogdanski, druhý skončil jeho reprezentační kolega Mateus Bochenek a na 3. místě se umístil Lukáš Rúža ze Sport Judo Litoměřice.

V kategorii do 66 kg zvítězil Vojtěch Kubala z Judo Železo Hranice, který ve finálovém utkání porazil svého oddílového kolegu Vincenta Skurku.

Na domácím tatami se představili také jičínští judisté František Egrt, Marin Vrabie a Jakub Zachoval, kterým se však v silné konkurenci nepodařilo zasáhnout do bojů o medaile.

Hlavní rozhodčí soutěže Jaroslav Zetek poděkoval v závěru soutěže pořadatelům za tradičně kvalitně připravený turnaj.

SKP JUDO Jičín, z.s. děkuje za podporu NSA, Královéhradeckému kraji, městu Jičín a firmě DEPRAG CZ. (ML)

Na prvním snímku oceněný Pavel Řezníček uprostřed, vpravo jičínský trenér Luděk Vaníček, vlevo předseda SKP JUDO Jičín Milan Letošník. Na druhém snímku jičínští judisté kategorie +90 kg, Jakub Krejčík na 2. a Petr Matějka na 3. místě. Foto: Aleš Kratochvíl

foto

foto