Cítím závazek, chci navázat na předchozí práci, říká nový předseda jičínského hokejového oddílu Jan Hurei

29. 06. 2022 Hokej foto: 1 « zpět

Jičín - Novým předsedou oddílu HC Jičín bude v dalším období Jan Hurei, který ve funkci vystřídal Pavla Vajsejtla st. Honzu mohou diváci jičínského hokeje znát jako rozhodčího, vedoucího časoměřičů nebo ředitele Jičínské hokejové ligy (JHL). Jak se dostal k funkci předsedy, jaké jsou jeho cíle nebo na co se bude muset ihned zaměřit vám přiblíží v následujícím rozhovoru.

Honzo, 21. června proběhla volební schůze klubu, která zvolila nový výkonný výbor a také předsedu oddílu. Nově tedy budeš v čele klubu ty. Gratuluji ke zvolení. Mohl bys popsat lidem, kteří tě neznají, jak jsi se dostal k jičínskému hokeji a následně do pozice předsedy oddílu?

Děkuji, chtěl bych říct, že je to pro mě velká čest a samozřejmě i závazek. Lidé, co se pohybují okolo hokeje, mě celkem beze zbytku znají. Už skoro 10 let mám na starosti neregistrovaný hokej, kde se nám podařilo dosáhnout slušných úspěchů, co se kvality služeb a stability týká. Krom toho jsem rozhodčí a v rámci klubu mám na starosti fungování boxu časoměřičů. A spousty dalšího (smích). Jinak jičínským klubem jsem "odkojen", začal jsem v roce 1998, samozřejmě po Naganu. Prošel jsem celou mládeží a chvíli jsem se motal i kolem A týmu. Spíše jako kustod, i když raději bych byl na ledě. Na to ovšem má výkonnost úplně nestačila.

Do pozice předsedy si mě přímo jako svého nástupce vybral právě Pavel Vajsejtl, více méně mě s Kejmičem (Michal Kejmar pozn. red.) postavili před hotovou věc (smích). A já se, přiznám se, moc nebránil.

Na pozici předsedy nahradíš Pavla Vajsejtla st., který se nově bude věnovat pouze A týmu. Jaké jsou tvé vize a plány?

V klubu jsem skoro čtvrt století a zažil v něm snad úplně všechno. Včetně krachů, zrušení A týmu a jiného. Za tu dobu byla teď "vláda" Pavla jednoznačně nejlepší. Klub je úspěšný na poli A týmu, má úspěšnou a čím dál lepší mládež a především, a to je ve vší úctě k ostatnímu nejdůležitější, zdravé finance. Nejlepší cestou by bylo pokračování Pavla, ale s tím on už nesouhlasil. Mojí vizí je určitě navázat na skvělou Pavlovu práci a pokračovat v ní. Určitě jsou věci ke zlepšení, ale v této fázi jde spíše o detaily. Až se trochu rozkoukám, uvidíme jestli se něco nenajde.

Český svaz ledního hokeje si také volil nového předsedu a ve všech debatách bylo hlavním tématem financování sportu a obzvláště malých klubů. Troufneš si říct, jak složité období nás čeká?

Doba rozhodně není ideální. Na sport dopadnou dvě hlavní linie ekonomických problémů. Zaprvé sponzoři budou utahovat šrouby, protože sami budou očekávat potíže. Druhá linie je ještě horší a na řadu klubů, obzvláště hokejových, dopadá už teď. Jde o bezprecedentní nárůst ceny energií. Možná jste zaznamenali na ČT reportáž z HC Lomnice, kterému stouply náklady na energie více než trojnásobně a bude muset žádat o mimořádnou podporu na všechny možné veřejné instituce. Je ale potřeba zmínit jednu věc. To co se v minulosti zdálo jako velká nevýhoda, se pro tuto chvíli stalo pro HC Jičín nespornou výhodou. Jde o snahy v minulosti dostat do správy zimní stadion, což se nepovedlo. Ten tak zůstal ve správě městu, které se tak nyní stává takovým "rodičem". Dokud zůstane cena pronájmu ledu stejná, drahé energie nás nemusí trápit. Město navíc má nesrovnatelně větší prostředky, jak se současnou krizí bojovat, než klub. Nicméně jsme pouze na začátku a není možné úplně dobře predikovat, jak a kam se situace v budoucnu vyvine.

V pozici předsedy jsi pouze pár dní, přesto se zeptám jaká bude první věc, které se budeš chtít věnovat?

Rozhodně se teď nebudou dít nějaké převratné změny. Klub funguje velmi dobře a není nic, kde by nás tlačila bota. Ale práce už začala. Jedná se o veškeré přepisy toho, kde figuroval Pavel, seznámení se s partnery a podobně. Klub také chystá předsezonní soustředění mládeže, které je třeba doladit. Jinak nás teď čeká červenec, a to je doba odpočinku od hokeje. Ledová plocha by pak měla být připravena k 25. srpnu právě pro kemp mládeže.

Sezona je relativně ještě daleko, ale co od ní očekáváš a na co se mohou diváci těšit?

Tak klub se může výsledkově jen těžko někam posouvat. Poslední tři sezony se defacto stal mistrem, i když jeden zářez mu sebral těsně před finále covid. Mládež pak předváděla skoro až maximum toho, co při našich možnostech může. Poprvé od otevření nového stadionu v roce 2011 má klub kategorii dorostu, na kterou diváci budou moci chodit, samozřejmě zdarma (úsměv). Kluci ovšem nebudou mít jednoduchou pozici, protože kádr je hodně mladý. Půjde tak trochu o oťukání a sběr zkušeností do dalších let.

Je ještě něco, co bys chtěl komukoli vzkázat?

Ano, chtěl bych ještě jednou i tímto způsobem moc poděkovat Pavlovi Vajsejtlovi. Práce, kterou odvedl na půdě HC Jičín, je obrovská a já bych chtěl pokračovat v jeho stopách. Tvrdě, ale maximálně férově a hlavně puntičkářsky poctivě - přesně tak, jak to má být. Velmi dobrou práci odvádí trenéři mládeže, pod vedením Honzy Plíška. Jsem rád, že on i Aleš Kubíček pokračují ve vedení HC. Rodiče se nemusí bát svěřit děti do jejich rukou. Jsou to lidé na svém místě. No a fanouškům bych chtěl vzkázat, že si jich klub velmi váží a nemusí se bát s čímkoliv na mě obrátit. Komunikace je klíčem ke všemu. Takže s chutí do toho...

Děkujeme za rozhovor.

(ptal se Jan Prokop)

Nový výkonný výbor

Předseda: Jan Hurei

Místopředseda: Aleš Kubíček

Členové: Jan Košíček, Marek Palička, Jan Plíšek

Foto: archiv HC Jičín

foto