Jičínští házenkáři absolvovali první přípravný turnaj v Polsku, nyní je čeká domácí Zepos Cup

16. 08. 2022 Házená « zpět

Jičín - V pátek a v sobotu se představili házenkáři jičínského Ronalu na tradičním mezinárodním turnaji v polském Glogówe. Jičínská výprava cestovala do Polska ne zcela kompletní, chyběli Kovařík a Rychna, reprezentační povinnosti v týmu dorostenců si plnil F. Matouš. Aktivní hráčskou kariéru ukončil po skončení uplynulé sezony Ondřej Šulc, do německého Freibergu přestoupili Filip Veverka a Michal Naimann. Naopak první příležitost v extraligovém A týmu dostal dorostenec Dominik Skopár.

V pátek změřili Jičínští síly s předním týmem nejvyšší polské soutěže, domácím celkem týmem KS SPR Chrobry Glogów. Úvod zápasu byl naprosto vyrovnaný, házenkáři Jičína drželi s favoritem krok. S přibývajícími minutami se však začala projevovat síla polského týmu. Domácí aktivní obranou nutili hosty k technickým chybám a ty následně trestali z rychlých brejků. První poločas tak skončil vedením Glogówa 17:10. Po změně stran drželi domácí neustále vedení, Jičínští ale stále bojovali a pokoušeli se vývoj střetnutí zdramatizovat. To se jim částečně dařilo, dokázali snížit na rozdíl pěti gólů, ovšem neproměněnými šancemi se připravili o ještě příznivější průběžný výsledek. Házenkáři domácího Glogówa nakonec zvítězili 28:22, hosté tak byli odsouzeni k boji o třetí místo, v němž v sobotu před polednem vyzvali dalšího účastníka nejvyšší polské soutěže, tým Pogon Štětín.

Úvod utkání vyšel Jičínským znamenitě, po třech minutách vedli 3:1. Škoda že ještě více nevyužili skvělého výkonu brankáře Machalického, navíc častokrát chybovali při dohrání nadějně vyhlížejících přečíslení, rovněž byli na štíru s koncovkou. S přibývajícími minutami se dostávali házenkáři Štětína do zápasu, těžili především ze skvělých výkonů svých brankářů. V polovině první půle již bylo vyrovnáno, po úvodní třicetiminutovce svítil na ukazateli stav 9:14 v neprospěch Jičína. Ve druhém dějství pokračovali Jičínští v nevýrazném výkonu ze závěru první půle. Opět přišly technické chyby či neproměnění, naopak hráči Štětína nakládali se svými šancemi naprosto neomylně a získali tak rozhodující náskok. I přesto ale chlapci z Jičína neskládali zbraně, bojovali až do konce a částečná odměna v podobě korekce výsledku se dostavila. Základem byla zlepšená práce defenzivy a také výborný výkon brankáře Plevy. Také v realizaci rychlých protiútoků do nezformované obrany polského týmu se Jičínští zlepšili a nakonec podlehli 21:24.

Jičínský kouč Petr Mašát dal v obou zápasech herní příležitosti všem hráčům, někteří hráči vedle sebe nastoupili poprvé, což se na souhře logicky muselo promítnout. Pochválit lze poměrně slušně fungující obranu v některých pasážích obou utkání.

Výsledky O2xyworld HBC Jičín

Jičín - Chrobry Glogów 22:28 (10:17)

Jičín - Pogon Štětín 21:24 (9:14)

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva 1 - Dolejší 8; Skopár 6; Thorovský 5; Hlava 4; Hlipala, A. Dolejší a Kastner po 3; Š. Drbohlav, Doškář, Ježek a Ženatý po 2; Freiberg a Pekař po 1.

Již tento týden, přesněji ve dnech 19. a 20. srpna, proběhne v jičínské sportovní hale tradiční domácí mezinárodní turnaj, Zepos Cup 2022, na kterém se kromě jičínského celku představí slovenský tým MŠK Považská Bystrica, belgický celek Hubo Handball (účastník BeNe ligy, společné belgické a nizozemské soutěže) a tým nižší německé soutěže, ESV Lokomotive Pirna. Letošní ročník Zepos Cupu bude hrán formou tzv. final four s tím, že v pátek budou sehrána semifinále, v sobotu potom utkání o konečná umístění. Samotnému turnaji budou předcházet přátelské zápasy jičínských házenkářů s belgickým Hubo Handball a slovenskou Považskou Bystricí. (HBC)

Přehled přípravných utkání v příštích dnech

Středa 17. 8. (přátelské mezinárodní utkání)

18.30 O2xyworld HBC Jičín - HUBO Handball

Čtvrtek 18. 8. (přátelské mezinárodní utkání)

19.00 O2xyworld HBC Jičín - MŠK Považská Bystrica

Hrací program Zepos Cupu 2022

Pátek 19. 8. 2022

18.00 MŠK Považská Bystrica - HUBO Handball

20.00 ESV Lokomotive Pirna - O2xyworld HBC Jičín

Sobota 20. 8. 2022

11.00 Utkání o 3. místo

13.00 Finále

14.30 Vyhlášení výsledků