Házenkáři Jičína statečně vzdorovali silnému Zubří, v neděli doma hrají s Novým Veselím

05. 09. 2022 Házená « zpět

Jičín - V sobotu 3. září nastoupili k premiéře nového ročníku Chance extraligy házenkáři O2xyworld HBC Jičín, v úvodním duelu se představili na horké půdě jednoho z adeptů na medailové příčky, týmu HC ROBE Zubří. V sestavě jičínského celku se poprvé představil Ľuboš Hlipala, po několikaměsíční pauze rovněž pivot J. Drbohlav. Naopak z důvodů zranění absentovali další pivoti Freiberg a Ježek, po operaci kolene se teprve pomalu vrací do tréninkového procesu Kovařík. Přesto cestovali Jičínští na půdu soupeře s cílem poprat se o extraligové body.

HC ROBE Zubří - O2xyworld HBC Jičín 33:26 (18:11)

Začátek utkání přinesl hned v první minutě poměrně přísný dvouminutový trest pro hostujícího J. Drbohlava, přičemž domácí nabídnutou přesilovku přetavili ve vedení 2:0. První jičínskou trefu do černého v novém soutěžním ročníku zaznamenal Hlipala, 2:1. V dalších minutách byla k vidění ofenzivní házená, oba týmy snadno přehrávaly obrany soupeře a střelecké příležitosti proměňovaly v úspěšné zásahy. Na začátku šesté minuty upravovali domácí na 6:3, poté se ale trefili Hlava a J. Drbohlav a stav byl 6:5. V dalším průběhu prvního poločasu si domácí udržovali mírné vedení, obraz hry však byl vyrovnaný. Zuberští ovšem nakládali s vypracovanými šancemi téměř neomylně, hosté občas ztroskotali na gólmanu domácích. V polovině poločasu byl stav 11:8, poté však přišla další vyloučení jičínských házenkářů a domácí trestali. V samotném závěru první půle Jičínští dvakrát nevyužili možnost skórovat do prázdné zuberské branky a domácí znovu těchto zaváhání využili. Po prvních třiceti minutách tak svítil na časomíře stav 18:11, který však byl pro jičínské házenkáře vzhledem k dění na palubovce poněkud krutý.

To se záhy potvrdilo v úvodu druhé půle. Hosté do ní vstoupili s odhodláním stav zápasu korigovat a průběh přinejmenším zdramatizovat. To se jim také podařilo. K velkému náporu zavelel brankář Machalický, jenž v prvních minutách zaznamenal pět skvělých zákroků a "nastartoval" tak své spoluhráče. Ti podporu gólmana náležitě využili, gól po gólu ukrajovali z náskoku domácích a v sedmé minutě již byl rozdíl ve skóre pouhé tři branky, 19:16. V těchto okamžicích byl hodně vidět hostující pivot J. Drbohlav, jenž zejména po souhře s J. Dolejším vstřelil v krátkém sledu tři góly. Házenkáři Zubří očividně znervózněli, takový vývoj na začátku druhé třicetiminutovky zcela jistě nečekali. Hosté i nadále bojovali o další korekci, na méně než tři branky rozdílu se jim ale přiblížit nedařilo. Ve dvanácté minutě upravoval Kastner na 23:20, v polovině poločasu za stavu 25:21 hosté dvakrát zbytečně chybovali, čehož domácí využili ke zvýraznění náskoku na 27:21. To byly momenty, které definitivně rozhodly o osudu utkání. Favorizované Zubří nakonec zvítězilo 33:26 a připsalo si první extraligové body soutěžního ročníku 2022/2023.

Házenkáři Jičína v Zubří herně v žádném případě nezklamali. Především v útoku se domácím vyrovnali, v první půli však doplatili na horší úspěšnost při zakončení vyložených šancí a také na častá, některá možná přísná vyloučení. Po změně stran zavelel k náporu brankář Machalický, hosté byli v těchto fázích utkání lepším týmem, úplný obrat ale nedokonali a v poslední desetiminutovce si již Zuberští vítězství pohlídali. Střelecky se na straně Jičína dařilo J. Dolejšímu, prosadili se také Hlipala a Kastner, velmi solidní návrat na extraligové palubovky předvedl pětigólový J. Drbohlav.

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva - J. Dolejší 7; J. Drbohlav 5; Kastner 5/2; Hlipala 4; Hlava 3; A. Dolejší a Doškář po 1; Rychna; Ženatý; Matouš; Pekař; Š. Drbohlav; Thorovský.

Fakta - sedmičky 2/2:3/2, vyloučení 4:6, ČK 0:1, diváků 536. Rozhodčí Bubeníček, Petruška.

Sled branek: 2-1; 5-3; 6-5; 9-7; 14-10; 16-11; 18-11; 18-13; 19-16; 23-20; 27-22; 30-23; 33-26.

První domácí duel sehrají házenkáři Jičína v neděli 11. září, kdy od 17.00 přivítají v městské sportovní hale ambiciózní celek TJ Sokol Nové Veselí. (HBC)