Házenkáři Jičína přehráli po výborném výkonu Nové Veselí a připsali si první extraligové body nové sezony

12. 09. 2022 Házená « zpět

Jičín - Netradičně v neděli nastoupili házenkáři O2xyworld HBC Jičín k úvodnímu domácímu extraligovému duelu soutěžního ročníku 2022/2023, když přivítali ambiciózní celek Nového Veselí. Soupeř se netajil přáním v Jičíně uspět, v prvním kole prohrál ve Frýdku-Místku, v neděli si chtěl spravit chuť. To stejné by se ale dalo říci o hráčích domácího celku, kteří před týdnem prohráli po sympatickém výkonu v Zubří. Domácí nastoupili oslabeni o brankáře Plevu, poprvé dostal šanci představit se v extraligovém duelu odchovanec jičínské házené Jakub Knittl. K dispozici stále nebyli ani Kovařík a Ježek, naopak se vrátil pivot Freiberg. Samotnému zápasu předcházely slavnostní události. Nejprve byli oceněni jičínští minižáci, kteří před týdnem zvítězili na velkém mezinárodním turnaji v Lovosicích, následně vedení klubu poděkovalo Filipu Veverkovi, jenž po minulé sezoně přestoupil do německého Freibergu.

O2xyworld HBC Jičín - TJ Sokol Nové Veselí 37:31 (19:14)

Od prvních minut důležitého souboje se před slušně zaplněnou jičínskou halou rozpoutala krásná házenkářská bitva. Oba týmy předváděly okulahodící kombinace, hosté se prosazovali také střelbou z dálky. V prvních deseti minutách byli neustále v mírném vedení Novoveselští, házenkáři Jičína jim ale výraznější náskok nedovolili. Naopak, na přelomu první a druhé desetiminutovky přišel první nápor Jičínských, z něhož resultovala třígólová šňůra a stav 8:6. I v dalším průběhu prvního poločasu pokračovali domácí ve velmi dobrém výkonu především v útočné fázi. Jičínští bez větších problémů přehrávali obranu hostů a v devatenácté minutě zvyšoval Hlipala již na 13:9. Domácí házenkáři hráli poté dvojnásobnou přesilovku, s ní ale naložili prachbídně a soupeři nabídli možnost vrátit se do zápasu. Sokolové zaváhání domácích využili a třemi góly v rychlém sledu snížili na nejtěsnějších 13:12. Házenkáři Jičína naštěstí včas zbystřili, opět si začali vytvářet nadějné příležitosti, které téměř neomylně proměňovali. Střelecky nejvíce vidět byli bratři Dolejší, Hlipala a Kastner, solidní akce předvedl Hlava, dařila se také souhra domácích spojek s pivoty Freibergem a J. Drbohlavem. Poslední minuty úvodního dějství se nesly ve znamení opětovného tlaku Jičína. Domácí nejprve odskočili na 17:13, na gól hostujícího Halíčka odpověděl J. Dolejší a těsně před klaksonem se prosadil Hlava, jenž upravil na poločasových 19:14.

Do druhé třicetiminutovky vstupovali házenkáři O2xyworld HBC Jičín s cílem pokračovat ve výkonu z první půle a se snahou vyhnout se podobnému výpadku, jaký je potkal při vlastní početní výhodě o dva hráče. V úvodu byli aktivnější hosté, kteří těžili především z dobrých individuálních výkonů Flajsara, Melichara a Halíčka. Ti byli neustálou hrozbou pro jičínskou defenzivu, naštěstí domácí dokázali téměř vždy najít účinnou protizbraň. V šesté minutě korigovali hosté na rozdíl čtyř gólů, 23:19, poté ale zaúřadovali házenkáři Jičína. Nejprve se prosadil Kastner, vzápětí podpořil své spoluhráče gólman Machalický, jenž kryl sedmimetrový hod Flajsara. Následně se prosadil J. Dolejší, o chvíli později zachytil rozehrávku hostů Thorovský a samostatný brejk zakončil brankou na 26:19. To byly patrně zlomové okamžiky celého střetnutí. Novoveselští sice i nadále bojovali, chtěli průběh utkání alespoň zdramatizovat, v pohodě hrající domácí jim to ale neumožnili. Hosté se dokázali přiblížit pouze na pět gólů, špatně si ale počínali na vlastním brankovišti. Obrana téměř neexistovala, brankáři rovněž neměli zrovna svůj den, domácí tak bez větších potíží skórovali téměř z každého útoku. Velmi aktivně si počínal především Hlipala, jenž branky sám střílel, dokázal ale také spolupracovat s pivoty. Tři minuty před koncem zvyšoval jičínský Kastner již na 37:28, v úplném závěru hosté využili třetího vyloučení J. Drbohlava a také díky chybám v jičínské rozehrávce upravili na konečných 37:31.

Házenkáři Jičína zvítězili naprosto zaslouženě, s výjimkou úvodních minut byli neustále v několikabrankovém vedení. Utkání nabídlo velké ofenzivní manévry, obranám se tentokrát příliš nedařilo. Domácí se však mohli opřít o postupný útok, téměř každá akce znamenala velké nebezpečí pro hostující svatyni, jičínští "borci" navíc nakládali s vypracovanými šancemi znamenitě. Výborný zápas odehrál Hlipala, jenž zaznamenal devět přesných zásahů a stal se nejlepším střelcem domácích. Střelecky se dařilo rovněž šestigólovému Kastnerovi, stejný počet gólů přidal také J. Dolejší. Velmi slušný zápas odehráli rovněž oba pivoti, J. Drbohlav i Freiberg se trefili čtyřikrát, v první půli si aktivně počínal A. Dolejší, po změně stran Thorovský. V útoku byl vidět rovněž Hlava, důležité zákroky přidal brankář Machalický. Celkově lze výkon Jičínských hodnotit jako velmi povedený, pochvalu zaslouží všichni hráči, poděkování míří rovněž jičínským fanouškům.

Sestava a branky Jičína: Machalický, J. Knittl - Hlipala 9; Kastner 6/1; J. Dolejší 6/3; J. Drbohlav a Freiberg po 4; A. Dolejší a Thorovský po 3; Hlava 2; Matouš; Š. Drbohlav; Doškář; Rychna; Ženatý; Krahulec.

Fakta - sedmičky 4/4:5/3, vyloučení 4:4, ČK 1:0, diváků 450. Rozhodčí Hájek, Kozler.

Sled branek: 2-3; 5-6; 11-7; 13-9; 13-12; 19-14; 21-17; 26-19; 29-22; 31-26; 33-28; 37-28; 37-31.

Další extraligový duel sehrají Jičínští v sobotu 17. září na palubovce brněnských Maloměřic, ve středu 21. září přivítají na domácí palubovce od 19.00 pražskou Duklu. (HBC)

další výsledky a tabulka