"Kluby nevyužily vzestup repre žen. Pokusíme se rozjet novou soutěž," říká trenér HC Manki Jičín Jan Prokop

14. 09. 2022 Hokej « zpět

Jičín - Přinášíme rozhovor s trenérem hokejového týmu jičínských žen Janem Prokopem ohledně nové sezony 2022/2023. Dočtete se jaký má názor na rozhodnutí svazu o sloučení první a druhé ligy a jaké to má pro tým dopady.

Ahoj Honzo, pojďme nejprve k úspěchu ženské reprezentace, která za poslední rok udělala ohromné úspěchy a zviditelnila ženský hokej. Jaký na to máš pohled?

Ahoj. Úspěch to je ohromný, zvlášť když si uvědomíme jaká k němu vedla cesta a čím vším si musely holky projít. Odejít v 15 nebo 16 letech do zahraničí, kde jste poloprofesionálky a ani váš svaz vás nebere moc vážně. Vnímání ženského sportu se v posledních letech změnilo a i svazy si začaly uvědomovat, že reprezentace reprezentuje nejen národ, ale i svaz. Je potřeba si uvědomit, že reprezentace žen a soutěže žen jsou rozdílné světy. Bohužel kluby s tímto úspěchem naložily velmi špatně. Místo abychom si pomáhali a společně se starali o rozvoj ženského hokeje v ČR, tak si hrajeme každý na svém písečku.

S odchodem pana Paciny jsem já i můj kolega Kuba ztratili iluze a naděje na zlepšení podhoubí. Ano, ženská reprezentace má kvalitní trenérku, ale ta má na starosti i univerzitní tým v Kanadě, navíc je Kanaďanka, takže naše stesky a stížnosti se k ní vůbec nedostanou.

Podporuješ rozhodnutí svazu ohledně sloučení první a druhé ligy?

Toto rozhodnutí nepodporuji. Vůbec jej nechápu. Nutno říct, že svaz tento návrh "pouze" přijal, ale navrhly jej kluby. Celé to je spíše politická hra než sportovní prostředí. Sportovní prostředí je založené na vnímání fair play, úctě k soupeři a konkurenci. Zrušením druhé ligy začnou zápasy končit dvojcifernými výsledky. Holky ve většině týmech hrají hokej za své peníze, věnují hokeji svůj čas, po svazu do této doby skoro nic nechtěly, platily přihlášky do soutěží, registrace, přestupy a svaz jim nedal ani diplom nebo pohár na konci sezony. Teď jim svaz tímto politickým rozhodnutím plivl do tváře a ukázal, jak moc mu záleží na propagaci a rozvoji ženského hokeje. Ano, kluby s tím přišly za svazem, ale svaz jako řídící orgán měl říct, že to nedává smysl a je to unáhlené, protože oznámit to týmům v květnu, kdy se chystají na novou sezonu, není podle mě úplně vhodné. Další věc je, že do teď nám nikdo nebyl schopen vysvětlit k čemu je toto rozhodnutí dobré. Nebýt snahy nás "odpadlých" klubů, tak si svaz může škrtnout 5 klubů a nějakých 75 hokejistek.

Propagovat vrchol pyramidy a dělat různé náborové akce je pěkné, ale i když se vám základna holek/žen zvýší a budete mít o x žen v ročníku více než do teď, všechny nebudou mít výkonnost na reprezentaci nebo extraligu či první ligu. To vidíme i teď, když k nám přijde dívka z malého klubu. V mužském hokeji taky každý nehraje extraligu nebo první ligu, ale jsou krajské a okresní soutěže. Je to jako zrušit krajskou ligu mužů a spojit ji s druhou ligou.

Rozhodli jste se do první ligy nepřihlásit. Jaké jsou hlavní důvody a jak to bude s fungováním Manek dál?

Je to tak. Jak jsem říkal již výše, nedává to vůbec žádný sportovní smysl. Už minulý rok jsme se rozhodli první ligu nepřihlásit. S Kubou jsme realisté a víme, co si jako tým můžeme dovolit. V první lize jezdíte například do Karlových Varů, Pardubic nebo Liberce, kde mají mládežnické reprezentantky, ty my v kádru nemáme. Takže hlavním důvodem bylo složení kádru. Dále zmíním třeba motivaci. Jak budete motivovat holky jet o víkendu do Karlových Varů, kde bude úspěchem vstřelený gól? Tohle se teď děje například u kluků v soutěži 9. tříd.

Takže jsme se rozhodli a společně s kluby bývalé druhé ligy jsme si založili vlastní neregistrovanou soutěž žen.

Nám jde především o rozvoj holek po individuální stránce i za pomocí her. Pokud to řeknu jednoduše, pilujeme základy stejně jako u dětí/žáků. Nemáme momentálně úroveň na vyšší ligu. Vše asi shrnují výsledky baráže mezi Děčínem a Libercem (6:20 ve dvou zápasech).

Jaké kroky podnikáš ke shánění nových hráček? Je možné se k Mankám připojit a jsou nějaká omezení, ať už věková nebo jiná, pro tuto nově vzniklou neregistrovanou soutěž?

Tohle je také na dlouhé vyprávění. Začnu od konce. U Manek chceme dát prostor všem dívkám a ženám. Věkem je soutěž omezena na ročník 2010 a dál. Je to neregistrovaná soutěž, takže není potřeba registrace nebo řešení přestupu/hostování. Snad jen, aby holky měly kladný vztah k hokeji a znaly pravidla a uměly alespoň bruslit s hokejkou.

Já sám se snažím psát e-maily do klubů a obepisovat konkrétní dívky, pokud na ně dostanu kontakt. Co se týče klubů a komunikace s nimi je to velmi obtížné a někdy až neuvěřitelné. Každá odpověď je vzácná. Nicméně, jak jsem již říkal, chceme dát šanci všem, které si chtějí zkusit hokej nebo už nechtějí hrát s klukama, chtějí se vrátit k hokeji apod. Vše je na domluvě. Kdo chce může se mi ozvat na e-mail (jan.prokop6@seznam.cz) a přijít na trénink.

Na začátku září jste se zúčastnili přátelského utkání s Berounem. Plánujete navázat s tímto týmem nějakou spolupráci?

Tohle přátelské utkání bylo super. Hrálo se bez tlaku, brankáře, nějakých ambicí a holky mohly být asi 3 hodiny na ledě. Zároveň se týmy promíchaly a vznikly nové vazby na ledě i mimo něj. Už i toto utkání bylo vyústěním společných názorů na ženský hokej s trenérem Berouna panem Roztočilem, který se hokeji věnuje už pěkných pár let. Dohodli jsme se, že budeme spolupracovat v rámci střídavých startů, podle výkonnosti holek. Takhle nějak by to podle nás mělo být, aby si každý přišel na své a dokázali jsme dát dohromady 10-15 holek na utkání.

S jakým cílem půjdete do této sezony?

Se stejným jako loni. Pomoct zlepšit každou jednu hráčku a vytvořit jim podmínky pro zábavu a zlepšení. Myslím si, že parta v šatně je super, jen je škoda, že holky trénují od půl deváté večer a kolikrát nemají možnost nebo energii na to, aby dorazily, což pak narušuje celý tréninkový proces. Dalším cílem je snaha o rozšíření našich řad. Také doufám, že se nám podaří odehrát v sezoně co nejvíce utkání a rozšířit spolupráci mezi kluby ženského hokeje.

Děkujeme za rozhovor!

(HC Jičín)