Jičínští házenkáři vydřeli v Brně nejtěsnější výhru, středeční utkání s Duklou je odloženo

19. 09. 2022 Házená « zpět

Jičín - Házenkářská Chance extraliga nabrala hned v úvodu rychlé tempo, o uplynulém víkendu bylo na programu již třetí kolo. Házenkáři O2xyworld HBC Jičín cestovali ke svému duelu již v pátek, neboť v sobotu dopoledne změřili síly na palubovce brněnských Maloměřic. Domácí v prvním kole přehráli Hranice, následně odehráli solidní zápas na palubovce Zubří, jejich jediným cílem tak bylo konečně přerušit krajně nepříznivou bilanci s jičínským celkem. Oba soupeři sehráli v posledních třech letech osm utkání, ve všech zvítězili jičínští házenkáři. Jičínští si však byli vědomi zlepšení brněnského celku, k samotnému duelu chtěli přistoupit s maximální koncentrací. Do sestavy Jičína se vrátil gólman Pleva, místo křídelníka Krahulce naskočil pivot Pekař.

SHC Maloměřice Brno - O2xyworld HBC Jičín 26:27 (13:15)

První desetiminutovka utkání patřila nadšeně bojujícím hráčům maloměřického SHC. Zahajovací trefu si připsal zkušený Koubek, o chvíli později srovnal J. Dolejší. Na další gól domácího kanonýra odpověděl Hlipala, jenž přišel před sezonou do Jičína právě z Maloměřic. V sedmé minutě sice J. Dolejší trefil ze sedmičky břevno, míč však zamířil přímo k němu a z dorážky již mířil jičínský "dirigent" přesně, 2:3. Tento stav jako by hosty ukolébal a toho domácí náležitě využili. Brněnští se prosazovali přesně ze situací, na které byli hráči Jičína před duelem upozorňováni. Hosté špatně bránili, chyběla patřičná agresivita, nefungovala součinnost s brankáři, hráči byli také často vylučováni. Nebylo tedy divu, že v jedenácté minutě odskočili domácí na 6:3. Házenkáři jičínského týmu se sice snažili, stále se však nemohli dostat do potřebného tempa. Navíc si v několika případech "vylámali zuby" na výborně chytajícím Zaplatílkovi v domácí svatyni. Změna nastala až na přelomu druhé a třetí desetiminutovky. V těchto fázích duelu Jičínští přece jen zlepšili defenzivu, v útoku se dařila souhra s Freibergem na pivotu a hosté čtyřgólovou šňůrou otočili z 10:8 na 10:12. V závěru první půle měli k dispozici přesilovku, tu nejprve využili a zvýšili na 11:14, o chvíli později ale neproměnili jasnou brankovou příležitost a Maloměřičtí snížili na 12:14. Na 12:15 zvyšoval dvě minuty před koncem Doškář, domácí ale snížili a v závěru mohli korigovat na rozdíl jediné branky, Machalický naštěstí sedmičku Horuta zneškodnil, 13:15.

Do druhého dějství vstupovali Jičínští oslabeni o vyloučeného Hlipalu, jenž viděl svůj druhý dvouminutový trest v závěru první půle. Než se hosté rozkoukali, Maloměřičtí srovnali na 15:15. Poté se hosté znovu trochu uklidnili, góly Doškáře a Kastnera určily stav 15:17. Na další branku domácích odpověděl odvážným průnikem Hlipala, jenž upravil na 16:18. V osmé minutě byl hodně přísně potřetí v utkání vyloučen právě jičínský házenkář, pro něhož utkání předčasně skončilo. Na sedmičku se do branky postavil Machalický, jenž podruhé v zápase vychytal Horuta. V pokračujícím oslabení se individuálně prosadil Hlava, který zvýšil na rozdíl tří branek, 16:19. V dalších minutách pokračovala vyrovnaná bitva. Hosté byli neustále v mírném vedení, bohužel kvůli neproměnění dalších nadějných příležitostí se jim nedařilo definitivně rozhodnout o osudu utkání. V polovině druhé půle byl stav po gólu Rychny z levého křídla 20:23. Domácí se ale nevzdávali, i nadále trpělivě kombinovali a čekali na příležitosti. Třikrát v průběhu necelých pěti minut dohráli svou akci na Hliničana na levém křídle, jenž se ani jednou nemýlil a postaral se o srovnání na 23:23. S odpovědí přispěchal Hlava, o chvíli později se ze země trefil J. Dolejší, 23:25. Přibližně šest minut před koncem byl vyloučen Kastner, hosté se ale ubránili a následně se z pivota nemýlil Freiberg. Branka ale nakonec nebyla uznána, Jičínští dostali výhodu sedmimetrového hodu, domácí hráč byl navíc vyloučen. Hostující J. Dolejší tentokrát Zaplatílka neprostřelil, na druhé straně hosté přečetli úmysl Maloměřic dohrát akci do pivota a znovu získali míč. Jičínští v pokračující přesilovce dohráli akci na Kastnera, ten byl při střelbě faulován, následovala další sedmička. K její exekuci se postavil sám faulovaný a bezpečně proměnil, 23:26. Do konce utkání chybělo tři a půl minuty a zdálo se, že Jičínští bezpečně míří k zisku dvou bodů. Propadli však v obraně, poté chybovali i v útoku a domácí dvěma góly vše zdramatizovali, 25:26. Dvě minuty před závěrečným klaksonem skóroval v pokračující přesilovce Hlava, 25:27. Vzápětí ale malá koncentrace v obraně Jičína znamenala korekci na 26:27. Maloměřičtí poté vysunuli obranu a svou aktivitou přinutili hosty chybovat. Do posledního útoku zápasu tak šli domácí, kteří znovu dohráli akci do levého křídla, naštěstí pro házenkáře Jičína tentokrát svou příležitost neproměnili.

Jičínští tedy získali na půdě Maloměřic dva body, nutno přiznat, že hodně vydřené. Tentokrát zůstali za výkonem z posledního utkání s Novým Veselím. Jičínští doplatili na špatnou koncovku, v mnoha případech je vychytal domácí gólman Zaplatílek. Také obrana, za kterou to měli gólmani hodně těžké, nefungovala dle představ. Na druhou stranu i od brankářů se čeká lepší procento úspěšnosti. I přes tyto nedostatky Jičínští nakonec zvítězili a to je nejdůležitější. Solidní zápas odehrál Hlava, světlé momenty ukázali J. Dolejší, Freiberg a Kastner, ani tito zkušení borci se ale nevyvarovali několika zaváhání.

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva - Hlava 6; J. Dolejší 6/2; Freiberg 4; Kastner 4/2; Hlipala, Rychna a Doškář po 2; Š. Drbohlav 1; J. Drbohlav; A. Dolejší; Matouš; Thorovský; Ženatý; Pekař.

Fakta - sedmičky 5/3:5/3, vyloučení 5:7, ČK 1:1, diváků 156. Rozhodčí Bareš, Uhlíř.

Sled branek: 1-2; 3-3; 6-3; 7-7; 10-8; 10-12; 13-15; 15-16; 17-20; 21-23; 23-23; 23-26; 25-27; 26-27.

Utkání s Duklou Praha je odloženo

Ve středu 21. září měli jičínští házenkáři hrát s pražskou Duklou, ale kvůli výskytu onemocnění covid-19 u hráčů a členů realizačního týmu Dukly Praha je středeční extraligové utkání v Jičíně odloženo, termín bude určen na základě vzájemné dohody obou klubů. Děkujeme za pochopení. (HBC)

další výsledky a tabulka