Jičínská omladina zahájila 1. ligu porážkou, ale za výkon se stydět nemusí

22. 09. 2022 Házená « zpět

Jičín - Jičínská házenkářská rezerva též zahájila svoji soutěž. Na úvod ji čekal jeden, dle jmen hráčů soupeře, z jasných favoritů 1. ligy. Poslední měření sil vyšlo překvapivě jasně pro celek Jičína, v závěrečném kole loňského ročníku dokázali Jičínští ve Vsetíně vysoko vyhrát. Současný celek Vsetína disponuje velmi kvalitním kádrem, prakticky všichni hráči hráli či hostují v extraligových týmech. Zkušenosti a kvalita domácích se také v rozhodujících okamžicích potvrdily.

KH Beech Vsetín - O2xyworld HBC Jičín B 29:24 (13:12)

Hosté přijeli na Valašsko zdravě nažhaveni a ač se někteří hráči, kteří patří mezi opory týmu, ještě v sestavě neobjevili, Jičínští věřili v úspěch. První poločas byl až do posledních sedmi minut v režii hostů. Ti dokázali ihned v počátku vybojovat až tříbrankový náskok a byli tak neustále o krok před domácími vpředu. Vidět byl především Doškář, který patřil mezi největší hrozby pro domácí branku. Především díky jeho střelecké potenci si hosté neustále udržovali mírný náskok. Domácí si již v 6. minutě brali oddechový čas, hru Jičína se jim však podařilo otupit až v poslední desetiminutovce. Zhruba od 19. minuty bránili Doškáře osobně a závěr poločasu hráli bez brankáře, v sedmi v poli, což je dovedlo k otočení stavu ve svůj prospěch. Dokázali totiž využít chyb, které se ve hře Jičína objevily a také jediného vyloučení jičínského hráče. Poločasový stav tak byl výhodnější pro Vsetínské.

Hosté chtěli ve druhé půli navázat na první část poločasu, kdy se jim dařila rychlá hra, ale též domácí do začátku druhé části nastoupili s odhodláním bodovat. Velmi brzy přišly dvě sedmičky proti hostům, přišly neproměněné šance Jičína a domácí rázem vedli 16:13. To plynula 5. minuta. Jičínský celek bojoval dál, nechtěl se smířit s vývojem zápasu, ale přišly další nevynucené chyby, které domácí zkušení borci nekompromisně trestali. V 11. minutě se dostali do vedení 21:16 a tento rozdíl jim napomohl k celkovému zisku bodů. Jičínští se samozřejmě nevzdávali, bojovali, hráli házenou, avšak štěstíčko je opustilo. Ukázalo se, že proti takto silnému soupeři nelze dělat ani ty nejmenší chyby. Další neproměněné šance z pivota, křídla, nepřipravené střely ze spojkových vzdáleností, několik nepřesných přihrávek, to jen nahrávalo domácím. Hosté i přes nepřízeň ve vývoji zápasu dokázali dvakrát snížit náskok Vsetína na tři branky, ale chyběl onen pověstný krůček k dotažení se na soupeře. Domácí tak oplatili jičínským mladíkům porážku z jara a svojí hrou ukázali, že budou patřit mezi horké kandidáty na prvenství v prvoligové soutěži.

Hosté celkově určitě nezklamali. Hráli rychlou házenou, stejně jako domácí. Zaplněná hala viděla velmi kvalitní zápas. U hostů hrál prim v útoku Doškář, do šancí ho dostávala rozehrávka Ženatého a Drbohlava. Obranu tradičně dirigoval nestárnoucí M. Bareš, vynikající byl i v útoku, velmi dobrý výkon prokázal ve druhé půli Hůla v brance (téměř 50 procent). Všichni hráči se snažili popasovat s nekompromisní (někdy možná až příliš) domácí obranou. Ač odjížděli hosté bez bodu, ostudu určitě neudělali, přispěli měrou vrchovatou k vysoké kvalitě zápasu.

Sestava a branky Jičína B: Knittl, Hůla - Doškář 9/2; Bareš 7; Krahulec 4; Ženatý 2; Frýba a P. Drbohlav po 1; Š. Drbohlav; Šebík; Tůma.

Fakta - sedmičky 4/3:3/2, vyloučení 2:1, ČK 0:0, diváků 156. Rozhodčí Kubis, Beneš.

Sled branek: 1-0, 1-4, 4-6, 9-10, 12-10, 13-12, 15-12, 19-15, 21-16, 24-21, 26-21, 27-24, 29-24.

K zápasu 2. kola nastoupí jičínští hráči na domácí palubovce v neděli 25. října, od 14.00 přivítají Sokol Vršovice. (HBC)