V Českém poháru postupují jičínští házenkáři mezi nejlepší šestnáctku

29. 09. 2022 Házená « zpět

Jičín - V úterý nastoupili házenkáři O2xyworld HBC Jičín na palubovce tradičního východočeského rivala v Náchodě k utkání 3. kola Českého poháru. Hosté vzhledem k náročnému programu zamíchali se sestavou, k pohárovému duelu neodcestovali Hlipala, J. Dolejší, Freiberg a zraněný Hlava, naopak poprvé v letošní sezoně se představil "navrátilec" Kovařík.

TJ Náchod - O2xyworld HBC Jičín 25:30 (11:14)

Jičínští se hned od úvodních minut ujali vedení, neustále drželi náskok dvou až tří branek. Rozdíl ve skóre mohl být vyšší, v brance Náchoda ale čaroval pozorný Kocián, jenž zneškodnil řadu vyložených šancí házenkářů Jičína. Ti samozřejmě kvůli neproměněným tutovkám ztráceli půdu pod nohama a nadšeně bojující domácí se drželi neustále na dostřel. První půli vyhráli hosté 14:11, bohužel vzhledem ke zraněním přišli o další dva hráče, bratry Drbohlavovi.

Ve druhém dějství tak již měl hostující kouč Petr Mašát k dispozici pouze devět hráčů do pole, na postu pravé spojky musel zaskočit křídelník Kastner. Jičínští do druhé třicetiminutovky vstoupili znovu lépe a ihned se odpoutali na rozdíl šesti přesných zásahů, 11:17. V podobném duchu pokračovaly také další minuty střetnutí, solidně zaplněná náchodská hala hnala své hráče za korekcí stavu utkání, hosté ale v polovině poločasu zvyšovali zejména díky Kastnerovi a Matoušovi znovu na šestigólových 16:22. Následně ale Jičínští vyklidili pole, obrana působila velmi rozháraně, nekompaktně a Náchodští čtyřmi góly v řadě snížili na nadějných 20:22. Další drama již ale hosté nepřipustili, v závěru zápasu navýšili na konečných 25:30.

Hosté tedy postoupili do osmifinále Českého poháru, výkonem však, i kvůli kombinované sestavě, neoslnili. Potěšitelný byl návrat Kovaříka do jičínské sestavy, jenž si v útoku počínal hodně aktivně. Ani on se ale nevyvaroval chyb v defenzivě, kde mají velké problémy především nejmladší hráči jičínského celku.

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva - Kovařík 8; Matouš 5; Kastner 4/2; Thorovský 3; Rychna, A. Dolejší, Ženatý a Doškář po 2; Pekař a Š. Drbohlav po 1; J. Drbohlav.

Již v sobotu 1. října hostí házenkáři Jičína v dalším extraligovém duelu dosud neporažený celek Talent tým Plzeňského kraje, výhoz utkání je v tradičních 18.00. (HBC)