Házenkáři Jičína na Plzeň nestačili, v sobotu přijede slovenský Prešov

03. 10. 2022 Házená « zpět

Jičín - V sobotu 1. října přivítali házenkáři Jičína v utkání 6. kola Chance extraligy dosud neporažený celek Talentu Plzeň. Hosté působí v letošním ročníku nejvyšší soutěže zatím velmi suverénně a netajili se ambicemi vítěznou sérii prodloužit také v Jičíně. Domácí chtěli po úterním vítězství ve třetím kole Českého poháru v Náchodě favoritovi duelu jeho úlohu co nejvíce zkomplikovat, věděli však, že šance na úspěch vede pouze přes stoprocentní výkon na hranici současných možností. V sestavě domácích se poprvé v letošním ročníku extraligy objevil Kovařík, jenž v létě podstoupil artroskopickou operaci kolene.

O2xyworld HBC Jičín - Talent tým Plzeňského kraje 19:30 (10:12)

Začátek utkání přinesl vyrovnanou bitvu. První gól vstřelili hosté, na 1:1 srovnával domácí J. Drbohlav zakončením z prostoru pivota. Hosté hráli naprosto uvolněně, v útoku dokázali trpělivě kombinovat a čekat na vhodné střelecké příležitosti. Bez větších problémů přehrávali jičínskou obranu a poměrně lehce skórovali. Naštěstí také domácí házenkáři nacházeli skulinky v defenzivě plzeňského Talentu a s favoritem střetnutí drželi krok. Ve třinácté minutě srovnával Hlipala na 5:5, následně však přišel první výraznější nápor hostů. Ti pokračovali v pestré útočné hře, častokrát dohrávali své kombinace do pivota, kde se nemýlil Režnický. Především díky jeho třem přesným zásahům v krátkém časovém úseku Plzeňští odskočili na 5:9. Nutno přiznat, že k čtyřgólovému vedení jim hodně napomohli Jičínští neproměněním některých vyložených šancí a rovněž nepřipravenou či nedůraznou střelbou ze spojkové vzdálenosti. Přesto se házenkáři Jičína dokázali z nepříznivého stavu oklepat a vrátit se znovu do hry o extraligové body. Posledních sedm minut úvodního dějství se neslo v režii jičínského náporu. Dvakrát se v krátkém sledu trefil Thorovský, sedmičku proměnil Dolejší a na 10:12 upravoval v úplném závěru Hlipala.

Jak nadějně končila první půle zápasu s velkým favoritem na mistrovský titul, tak nevydařeně začala druhá třicetiminutovka. Hosté pokračovali v dobré obranné práci, Jičínští se proti aktivnějšímu systému prosazovali jen velmi těžko. Většinou se opět snažili Herajta v plzeňské brance zaskočit nepřipravenou střelou ze spojek, hostující gólman si ale s nepříliš povedenými pokusy bez větších potíží poradil. V některých případech přece jen domácí dobře zakombinovali a vytvořili si nadějnější střelecké pokusy z křídel, ale ani z těchto pozic nebyli úspěšní. Naopak hosté v prvních pěti minutách třikrát skórovali a odskočili na 10:15. První branku domácích ve druhé půli vstřelil v šesté minutě Kastner, házenkáři Talentu ale pokračovali v soustředěném výkonu a šňůrou pěti zásahů zvýšili až na 11:20. Jičínští se nechtěli s vysokou porážkou smířit, s přibývajícími minutami zlepšili útočnou fázi a z náskoku hostů začali pomalu ukrajovat. Napomohl tomu rovněž gólman Pleva, jenž v krátkém úseku zlikvidoval tři vyložené šance Plzně a sám se také trefou přes celé hřiště zapsal do listiny střelců. Domácí vycítili šanci vývoj duelu alespoň zdramatizovat, snížili nejprve na 15:21, na začátku poslední desetiminutovky korigoval aktivně hrající Thorovský na 17:22. V závěru zápasu ale domácím ubývaly síly a hosté si dokráčeli pro snadnou výhru v poměru 19:30.

Házenkáři Jičína nenavázali na výkon z úvodního domácího duelu s Novým Veselím a zaslouženě odešli poraženi. Jičínští si nevěděli rady především v útočné fázi, na každý gól se příliš nadřeli, prakticky neskórovali ze spojkové střelby.

Sestava a branky Jičína: Machalický, Pleva 1 - Kastner 5/2; Thorovský 4; J. Drbohlav a Hlipala po 2; J. Dolejší 2/2; A. Dolejší; Freiberg a Hlava po 1; Kovařík; Matouš; Pekař; Š. Drbohlav; Doškář; Rychna.

Fakta - sedmičky 6/4:3/2, vyloučení 3:6, ČK 0:1, diváků 350. Rozhodčí Barták, Hladký.

Sled branek: 2-3; 5-5; 5-9; 7-10; 10-12; 11-15; 11-20; 15-21; 18-23; 19-27; 19-30.

Již ve středu 5. října se házenkáři Jičína představí v dalším extraligovém duelu v Kopřivnici, pak hned v sobotu 8. října přivítají v tradičních 18.00 slovenského suveréna posledních let, tým Tatran Prešov. (HBC)

další výsledky a tabulka