Judista Tadeáš Čeřovský 3. na mistrovství republiky

04. 10. 2022 Judo foto: 1 « zpět

Jičín - Uplynulou sobotu se v Jablonci nad Nisou uskutečnilo Mistrovství České republiky mužů a žen v judu. Na jabloneckém tatami se představili nejlepší judisté ČR s výjimkou užšího reprezentačního výběru v čele s Lukášem Krpálkem. Výběr se připravuje na mistrovství světa, které začíná již ve čtvrtek v uzbecké metropoli Taškentu.

V jedné z nejpočetněji obsazené hmotnostní kategorii do 73 kg se představila také jičínská naděje Tadeáš Čeřovský.

Samotný pohled na los této kategorie však mnoho optimismu nedával. V úvodním kole čekal Matyáš Kalous z USK Praha, soupeř, kterého ještě nikdy jičínský judista ve vzájemných utkáních neporazil.

Ve vyrovnaném utkání se v jeho samotném závěru Tadeášovi podařila technika seoi nage, získal wazari a poté v boji na zemi svého soupeře zaskočil technikou škrcení a ten souboj vzdal!

V dalším kole si jičínský judista přesvědčivě poradil ziskem 2 wazari s Matyášem Roubíkem ze Sokola Prostějov a ve čtvrtfinálovém utkání jej čekal David Kliment z SKPŠ Praha. Ten překvapivě zvítězil nad jedním z favoritů celé soutěže Khusniddinem Karimovem ze Sokola Praha Vršovice.

Tadeáš další překvapení již nepřipustil, svého soupeře porazil nádherně provedenými technikami sode tsuri komi goshi a opět zvítězil před časovým limitem.

V semifinále jej čekal zkušený seniorský reprezentant Tomáš Binhak z Judoclubu Liberec. Ve vyrovnaném utkání podlehl jičínský borec až v závěru, v boji na zemi technikou držení. Tato porážka znamenala účast ve finálovém bloku v utkání o bronz.

V tomto jej čekal vítěz opravných bojů, skvěle technicky vybavený Ondřej Svoboda z SK Kaplice. Utkání bylo od začátku velmi vyrovnané. V první půli měl mírnou převahu jičínský judista, v té druhé jeho soupeř. V řádné časové době nebylo utkání rozhodnuto, a tak souboj o bronz dospěl do golden score. V tom se projevila větší vůle po vítězství jičínského judisty. V prodloužení se mu podařil kontrachvat, následoval přechod do boje na zemi, ve kterém souboj ukončil technikou držení a zcela vyčerpaný soupeř vzdal!

Tadeáš Čeřovský tak získal svou první medaili z republikového šampionátu mezi dospělými v podobě zaslouženého bronzu! Ještě jako junior bojoval o bronz v hmotnostní kategorii do 66 kg na MČR seniorů i juniorů, ale až do třetice se mu podařilo získat vytouženou medaili!

Jičínský judista je příkladem pro naši mládež. To, co dokázal, v jakých podmínkách, skloubit náročné studium a sport na vrcholové úrovni, je obdivuhodné. Velká gratulace tomuto skromnému sportovci!

Oddíl SKP JUDO Jičín, z.s. děkuje za podporu NSA, Královéhradeckému kraji, městu Jičín a firmě DEPRAG CZ. (ML)

Na snímku Davida Šopince Tadeáš Čeřovský na bronzovém stupni druhý zprava.

foto